Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

DEBATE ΗΠΑ: σημειώσεις και αναφορές. Συμπέρασμα Geopolitics & Daily News.

το τρίτο και τελευταίο debate για την Αμερικανική προεδρεία,
λίγο πριν τις εκλογές της 8.11.2016

20.10.2016


Έχοντας υποσχεθεί στους αναγνώστες μας πώς θα μεταδίδουμε πάντα αντικειμενικά τις ειδήσεις, παρακάτω θα βρείτε σημειώσεις από τον διάλογο/αντίλογο που είχαν οι υποψήφιοι για προεδρία των ΗΠΑ, χθες το βράδυ χωρίς κανένα χρωματισμό και στο τέλος το δικό μας συμπέρασμα αλλά και το link για το πλήρες debate για δικά σας συμπεράσματα. Οι σημειώσεις γίνονται όπως ειπώθηκαν κατά την διάρκεια του αντιλόγου καθώς τα θέματα μπλέχτηκαν αρκετά κατά την ροή του. Στο τέλος είναι το δικό μας συμπέρασμα ως G & D

1. - ανώτατο δικαστήριο.
25ετης θητεία και ερμηνεία συντάγματος για αλλαγές.

Κλίντον:
Αποφασίζει ο Πρόεδρος και συμβουλεύει η Γερουσία. Έθιξε θέματα ισονομίας μειονοτήτων και θέματα που αφορούν μαύρες χρηματοδοτήσεις. Στηρίζει την δεύτερη τροπολογία αλλά με ειδικές ρυθμίσεις κατοχής και χρήσης και εναντιώθηκε στις ανοιχτές εκθέσεις πώλησης όπλων.
Στο θέμα εκτρώσεων στηρίζει την νομική διατήρηση δικαιώματος απέναντι σε  γυναίκες που θα πάνε σε τέτοια επιλογή που θα στηρίζεται από το κράτος στο θέμα υγείας (εξετάσεις και επέμβαση)

Τράμπ:
Στηρίζει την δεύτερη τροπολογία (right to bear arms - περί όπλων) που θα γίνει απλά ένα κακέκτυπο με την εκλογή Κλίντον καθώς θέλει να το αλλάξει εκ βάθους. Δεν στηρίζει μεταρρυθμίσεις και έφερε το παράδειγμα του Σικάγο που έχει πολύ ισχυρές ρυθμίσεις για κατοχές όπλων όμως παραμένει νο1 πόλη σε εγκληματικότητα με όπλα. Προτείνει 20 αλλαγές προσώπων στο δικαστικό σύστημα με στήριξη στο θέμα της 2ης τροπολογίας.
Στο θέμα εκτρώσεων στηρίζει την νομική ακύρωση δικαιώματος απέναντι σε  γυναίκες που θα πάνε σε τέτοια επιλογή που θα στηρίζεται από το κράτος στο θέμα υγείας (εξετάσεις και επέμβαση).

2. - Μεταναστευτικό

Κλίντον:
Προτείνει αμνηστία. Έφερε το ανθρωπιστικό σαν επιχείρημα. Προτείνει μαζικό τρόπο πολιτογράφησης και νόμιμης παραμονής ανεξαιρέτως. Έθιξε τον τρόπο μαζικής απέλασης. Στηρίζει και εκείνη απέλαση εγκληματιών μεταναστών. Θέλει να δώσει στους παράνομους μετανάστες δικαιώματα εργασίας για να βοηθήσουν την οικονομία των ΗΠΑ. Έθιξε το wikileaks πώς έχει σκοπιμότητα να εμπλέξει την Ρωσία στις εκλογές των ΗΠΑ. Έθιξε το ζήτημα πιθανής ανοχής σε βαθμό προδοσίας από Τράμπ σε σχέση με τον Πούτιν.
Έθιξε το θέμα των πυρηνικών και πώς η διαταγή που θα δοθεί από τον πρόεδρο πρέπει να ακολουθηθεί και πώς η διαδικασία αμφισβητείται από τους συμμετέχοντες αν εκλεγεί ο Τράμπ.

Τράμπ:
Θέλει να χτίσει τοίχο και ισχυρά σύνορα. Έθιξε εγκληματικότητα (θανάτους, ληστείες, ναρκωτικά) σε σχέση με μεταναστευτικό. Έφερε την ισχυρή στήριξη του ICE και των δυνάμεων προστασίας συνόρων στο πρόσωπο του. Κατά της αμνηστίας που προσφέρει η Κλίντον. Έδωσε στίγμα απελάσεων εγκληματιών. Έφερε επιχείρημα πώς το 2006 στήριζε το χτίσιμο τοίχου η Κλίντον αλλά δεν έγινε ποτέ. Στήριξε το ισχυρό κράτος και τον νόμιμο δρόμο πολιτογράφησης μέσα από τις υπάρχουσες διαδικασίες και κατά των ανοιχτών συνόρων που στηρίζει η πλευρά Κλίντον. Εναντιώνεται στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. Δήλωσε πώς στο θέμα της Ρωσίας θέλει συνεργασία και ανέφερε πώς ο Πούτιν δεν συμπαθεί καθόλου την Κλίντον και έθιξε το πυρηνικό ζήτημα.
Δήλωσε πως δεν γνωρίζει τον Πούτιν και θέλει συνεργασία μαζί του, ενώ έθιξε πώς ο Πούτιν έχει ξεγελάσει Ομπάμα και Κλίντον σε όλες τις διαμάχες τους. Ανέφερε την ισχυρή στήριξη του από όλες τις δυνάμεις του στρατού και Πενταγώνου.

-3. Οικονομία.

Κλίντον.
Υπέρ της στήριξης μικρομεσαίων και της μεγάλης κρατικής παρέμβασης. Ισομισθία σε γυναίκες. Έμφαση σε κρατική παιδεία και εξειδίκευση για να μειωθεί το βάρος των εκπαιδευτικών δανείων. Θα φορολογήσει περισσότερο τους μεγαλύτερους ομίλους. Θα φορολογήσει με μεγάλο ποσοστό όσους παίρνουν πάνω από 250.000$ ετησίως. Ανέφερε την επιτυχία του συζύγου της να μειώσει το χρέος όπου και στηρίζει το πρόγραμμα της σε συνδυασμό με τις οικονομικές παρεμβάσεις Ομπάμα. Ανέφερε πώς παρέλαβε η διοίκηση Ομπάμα "καμμένη γη". Είπε ότι είναι αντίθετη με το ΤΡΡ. Ανέφερε τις παράνομες εισαγωγές μεταλλευμάτων από Κίνα και πώς θα δημιουργηθεί θέση νομικού για έλεγχο εισαγωγών. Παράθεση βιογραφικού της για 30 έτη.

Τραμπ.
Υπέρ της μεγάλης περικοπής φόρων προς ομίλους. Έφερε το παράδειγμα πώς οι σύμμαχοι και οι συνεργάτες πληρώνουν πλέον σε συμμαχίες και άλλες συμφωνίες το μερίδιο τους μετά από την παρέμβαση του. Ανέφερε τον διπλασιασμό χρέους σε 20τρις $ από Ομπάμα. Τις απώλειες εργασιών από την συμφωνία NAFTA που χάνονται από τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών. Ανέφερε την πολύ αργή ανάπτυξη του 1% περίπου με την θητεία Ομπάμα όπως και τις απώλειες ροών εργασιών, βιομηχανιών και χρημάτων προς Ασία και Λ.Αμερική. Ανέφερε πώς η Κλίντον δεν έχει πράξει τίποτα για 15-20 χρόνια όσο ήταν σε θέση εξουσίας και πώς έχει "χαμένα" 6 δις δολαρίων σε ΥΠΕΞ. Παράθεση βιογραφικού του για 30 έτη.
Θίξιμο της κάκιστης πολιτικής στο εξωτερικό και το πώς δημιούργησε προβλήματα.

-4. Ακεραιότητα προσωπικότητας για POTUS.
Κλίντον.
Εστίασε στο σεξιστικό πρόσωπο του Τράμπ και πώς χαρακτηρίζει τις γυναίκες. Ζήτησε την συνοχή και ένωση χωρίς πόλωση μεταξύ των πολιτών. Απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες για τα emails. Αναφέρθηκε σε δηλώσεις του για περιπτώσεις που είχαν μετόχους ανθρώπους με ξένη ή αλλόθρησκη ρίζα και πώς δεν είχε κανένα σεβασμό προς την προσφορά τους σε ΗΠΑ. Στις αναφορές πώς κάποια emails δείχνει το ίδρυμα της να λαμβάνει έργα και χορηγίες μυστικές, απάντησε πώς είναι υπερήφανη για αυτό και οτι επιτελεί ανθρωπιστικό έργο όπως χορηγίες σε θεραπείες για το AIDS και άλλες χορηγίες. Ανέφερε ατασθαλίες και σπατάλες από το ίδρυμα Τράμπ. Έθιξε πώς δεν έχει δώσει ακόμα δήλωση στην εφορία και πώς είναι αδιάφανος στο θέμα αυτό. Ανέφερε πώς ο Τράμπ καταγγέλει πώς τα πάντα είναι στημένα όταν είναι εναντίον του και το χρησιμοποιεί ως επικοινωνιακό στοιχείο υπέρ του.

Τράμπ.
Στηρίζει πώς οι κατηγορίες από τις γυναίκες είναι στημένες για σεξισμό και το πώς οι επιθέσεις σε συγκεντρώσεις του έγιναν με χρηματισμό από DNC που υπάρχουν καταγεγραμμένες σε μέσα. Έθιξε τα emails που αποκαλύφθηκαν οτι αφορούσαν σημαντικά εθνικά ζητήματα, την αποκάλεσε ψεύτρα και επίορκη απέναντι σε κρατικούς θεσμούς και δείχνουν το πώς δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανείς. Το ίδρυμα Κλίντον ανέφερε πώς παίρνει χορηγίες από χώρες όπως η Σ. Αραβία που παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα γυναικών που στηρίζει. Στήριξε πώς το ίδρυμα Τράμπ δίνει χορηγεί ες σε βετεράνους. Την έδεσε με χορηγίες του Soros και του Μπάφετ που και αυτοί δεν κάνουν δηλώσεις και δεν φαίνονται λόγω της προστασίας της που δεν κάνει τίποτα για αυτό και θα τους προστατεύσει στο μέλλον. Απέφυγε να δηλώσει ξανά πώς είναι στημένες οι εκλογές αλλά εστίασε πώς υπάρχει συγκροτημένη καμπάνια από ΜΜΕ εναντίον του υπό οδηγίες του DNC και πώς υπάρχουν πλαστές εγγραφές ψηφοφόρων ενώ η Κλίντον είναι υπό ποινική δίωξη και δεν έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα. Ανέφερε μυστική συμφωνία των Κλίντον με δικαστικό για τα emails.

-5. Εξωτερική Πολιτική.
Κλίντον.
Δεν στηρίζει την παρέμβαση Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ γιατί θα αναστήσει έτσι το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Μένει στην βοηθητική και υποστηρικτική παρέμβαση. Ανέφερε τις παρεμβάσεις Ιρανών και Ρώσων σε Συρία και πώς στηρίζουν εκεί τρομοκρατία και οτι θέλει προστασία στην χώρα με υπηρεσίες πληροφορίας. Θα ζητήσει no fly zone. Ανέφερε πώς ο Τράμπ στήριζε την εισβολή στο Ιράκ παλαιότερα. Είπε πώς πρέπει να πάνε στην Βαγδάτη και επίσης να κυνηγήσουν τους αρχηγούς του DAESH, και μετά να επιτεθούν σε Ράκα. Αναφέρει πώς ο Σάντερς την στηρίζει σε υποψηφιότητα της.
Στο θέμα του no fly zone επιμένει η ίδια παρά τις αντιρρήσεις όλων των στρατιωτικών και του Ομπάμα καθώς θεωρεί πώς θα δώσει έτσι στίγμα αντίδρασης σε Ρωσία και Συρία να μην υπάρξουν βομβαρδισμοί. Θεωρεί πώς πρέπει να συνεργαστεί με την μουσουλμανική κοινότητα για να αντιμετωπίσει το φανατικό Ισλάμ εντός των ΗΠΑ.

Τράμπ.
Κατηγόρησε την Κλίντον για την απώλεια της Μοσούλης και πώς χάθηκε η ευκαιρία να σκοτωθούν οι αρχηγοί του DAESH που ήταν εκεί προ 3 μηνών και χάθηκε η ευκαιρία να σκοτωθούν εκεί. Έθιξε το θέμα της αποτυχημένης συμφωνίας με το Ιράν που θα αποκτήσει πυρηνικά και πώς τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να μπούν στο Ιράκ και να το κατακτήσουν χωρίς μεγάλο κόπο.
Αναφέρει τις αποκαλύψεις του Πεντέστα και Σάντερς για τις αποφάσεις και πράξεις της Κλίντον που θεωρούνται εσφαλμένες και κακή κρίση. Αναφερόμενος στο Χαλέπι της Συρίας είπε πως οι πολιτικές των ΗΠΑ κατά Άσαντ έφερε την Ρωσία και το Ιράν στην περιοχή που τον στήριξαν και πώς 1.7δις δολάρια χάθηκαν σε αυτή την πολιτική και πώς δεν γνωρίζουν οι ΗΠΑ ποιους στηρίζουν πραγματικά γιατί δεν ξέρουν ποιοι είναι πραγματικά οι "αντάρτες" και δεν υπάρχει πολιτική για την επόμενη μέρα της Συρίας και πώς αυτό οδήγησε στο μεταναστευτικό κύμα που αποτελεί δούρειο ίππο για την τρομοκρατία σε ΗΠΑ. Έθιξε πώς οι πολιτικές Ομπάμα και Κλίντον έδωσαν δικαίωμα σε Ρωσία να καταλάβουν την ισχύ σε Μ.Ανατολή και πώς αδυνατούν να λειτουργήσουν σωστά απέναντι σε ξένες πολιτικές.

-6. Εθνικό Χρέος Ηπα.

Κλίντον.
Είπε πως ο Τράμπ αναφέρει συνεχώς πώς αυτός είναι η λύση επί δεκαετίες ακόμα και από την εποχή Ρήγκαν. Ανέφερε πώς δεν θα προσθέσει ούτε σεντ στο εθνικό χρέος με την πολιτική της. Θα φορολογήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις και είναι αντίθετη στην οπτική πως αυτό θα φρενάρει την ανάπτυξη καθώς θα επενδύσει σε μικρομεσαίους. Θέλει να επενδύσει περισσότερα σε κοινωνικές παροχές και υγεία μέσα από φορολογία που θα επιβάλει. Δεν θα κόψει επιδόματα και παροχές. Αναφέρει πώς το πρόγραμμα Τράμπ θα  επιβάλει άλλα 20τρις δολάρια στο χρέος.

Τράμπ.
Θεωρεί ότι θα φέρει ανάπτυξη 4 με 5% από το 1% επί του ΑΕΠ και με επαναφορά των βιομηχανιών στην χώρα. Έθιξε ξανά την συμφωνία NAFTA/TTP. Ανέφερε πώς οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται με διαχειριστές βιομηχάνους και επιχειρηματίες αντί πολιτικούς που δεν γνωρίζουν. Δηλώνει πώς θα κάνει μεγάλες περικοπές και θα καταργήσει το αποτυχημένο για αυτόν Obamacare για να αποφύγει περαιτέρω καταστροφή.

- 7.Τελικές αγορεύσεις.

Κλίντον.
Επικαλέστηκε και πάλι συνοχή και ομόνοια για να καταφέρουν οι ΗΠΑ να ανασυγκροτηθούν και να βελτιωθούν οι καταστάσεις ζωής για τους πολίτες. Θα ασκήσει πολιτική κατά των ισχυρών και υπέρ μικρομεσαίων.

Τραμπ.
Θα κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά. Θα δώσουμε βάση σε βετεράνους, στρατό, ΗΠΑ, τάξη, νόμο και θα απελάσει παράνομους μετανάστες. Θα στηρίξει μειονότητες περισσότερο από όσο λέει η Κλίντον. Δεν αντέχουν οι ΗΠΑ άλλα 4 χρόνια όμοιας θητείας Ομπάμα που πρεσβεύει η Κλίντον.

G&D:

Κατά την άποψη μας, το αποτέλεσμα ήταν μοιρασμένο. Κανείς δεν φάνηκε να υπερισχύει φανερά στους διαλόγους.

Τα δυνατά σημεία της Κλίντον ήταν η αντιμετώπιση της οικονομίας με έμφαση σε μικρομεσαίους ενώ φάνηκε πιο συγκροτημένη σε επιθέσεις και μομφές. Τα αδύνατα σημεία της αρκετά με κύρια την εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό καθώς και το ίδρυμα Κλίντον που έχουμε επισημάνει πώς έχει αρκετά σκοτεινό ρόλο.

Όσον αφορά τον Τράμπ, φαίνεται πώς έχει αρκετά κενά στο οικονομικό του πρόγραμμα ενώ η προσωπικότητα του αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα καθώς δείχνει αλαζονικός και επιπόλαιος σε επιχειρήματα και πολιτικές. Παρόλα αυτά κερδίζει πόντους σε μεταναστευτικό και σε θέματα εξωτερική πολιτικής όχι διότι έχει πρόγραμμα ικανό αλλά επειδή θίγει τα πολύ σοβαρά σκάνδαλα και έλλειψη πολιτικής της αντιπάλου του.

Το γενικό συμπέρασμα μας είναι πώς για πρώτη φορά οι Αμερικανοί πολίτες θα έχουν ένα πολύ δύσκολο δίλημμα επιλογής στις 8.11.2016, όχι τόσο λόγω της ικανότητας των υποψηφίων για την προεδρία, αλλά αντίθετα για την έλλειψη αυτής.


link για βίντεο debate : click here

Για το Geopolitics & Daily News

Αλέξανδρος Νίκλαν-------------------------------------------------------------------------------------------------Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***