Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Η Αιγυπτιακή παραστρατιωτική οργάνωση Hasam.


Mohammed Kamal, member of Muslim Brotherhood's Shura Council


12-10-16

Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειαςΕίναι γνωστό πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της τη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας και συνοχής της χώρας, με τα περιστατικά βίας απέναντι σε μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο τα τελευταία τρία χρόνια, με συλλήψεις και οι προσαγωγές μελών της οργάνωσης, που οδηγούν συχνά, με συνοπτικές διαδικασίες, σε θανατικές ποινές ή ποινές αόριστης διάρκειας.

Τελευταίο δείγμα αυτής της σκληρής πολιτικής ήταν η δολοφονία του ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Mohammed Mohammed Kamal, ενός σκληροπυρηνικού ισλαμιστή, ο οποίος δε δίσταζε σε συνεντεύξεις του να προτρέπει σε εξόντωση κυβερνητικών στελεχών, παρουσιάζοντας ακόμα και λίστα δολοφονιών. Τούτο μπορεί να θεωρηθεί και ως το εφαλτήριο για τη διάλυση της ισλαμιστικής οργάνωσης στην Αίγυπτο ή της αντικατάστασής της από κάτι νέο…

Μία ανερχόμενη παραστρατιωτική οργάνωση, γνωστή ως κίνημα Hasam, εμφανίζεται ολοένα και πιο τολμηρή στις επιλογές των στόχων της αλλά και στην εφαρμογή των τακτικών της. Στις 29-09-2016 επιχείρησε να σκοτώσει τον βοηθό εισαγγελέα της Αιγύπτου Zakira Abdul Aziz με βόμβα που εξερράγη μετά τη διέλευση αυτού. Οι αρχικές πληροφορίες κατέδειξαν πως η εν λόγω επίθεση ήταν ανεξήγητα οικεία, αφού ο στόχος και η τακτική που ακολουθήθηκε, έφεραν σημαντικές ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Κάριο, όπως τη δολοφονία του εισαγγελέα Barakat τον Ιούνιο του 2015 και την επίθεση εναντίον του ΥΠΕΣ I. Mohammed το Σεπτέμβριο του 2013.

Οι ομοιότητες των επιθέσεων ήγειραν αρχικά υποψίες ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την ίδια οργάνωση μυστικών πρακτόρων με επικεφαλής τον Hisham Ashmawy της τρομοκρατικής οργάνωσης Ansar Beit Al Maqdis. Ο Ashmawy αποσχίστηκε από την εν λόγω οργάνωση όταν αυτή κήρυξε την πίστη της στο Ισλαμικό Κράτος, την εποχή που οι τζιχαντιστές βρίσκονταν σε διαμάχη με την Al Qaeda. Ο βασικός πυρήνας της οργάνωσής του παρέμεινε πιστός στο γέννημα και θρέμα του Bin Laden. Ωστόσο η μικρότερη ποσότητα εκρηκτικών και ο κακός συγχρονισμός γρήγορα διέλυσαν τις υποψίες αυτές. Εν τέλει την επόμενη ημέρα το κίνημα Hasam ανέλαβε την ευθύνη δημοσιεύοντας φωτογραφίες από το όχημα που ήταν φορτωμένο με εκρηκτικά.

Η νέα απειλή

Η λέξη Hasam στα αραβικά σημαίνει «αποφασιστικότητα». Το εν λόγω κίνημα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των αιγυπτιακών αρχών μόλις τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, μετά τη δολοφονία ενός αστυνομικού στην περιφέρεια Tammiyah. Ένα μήνα μετά ακολούθησε η ανεπιτυχής επίθεση σε βάρος του Μέγα Μουφτή Sheikh Ali Gomaa. Τότε είχαν φανεί η αδυναμίες «επαγγελματικότητας» στη σχεδίαση των αποστολών του κινήματος. Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι επιθέσεις συνεχίστηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων και αξιωματικών, δείχνοντας ότι το κίνημα διέθετε συγκεκριμένα όρια στη δράση του. Τούτο όμως άλλαξε μετά την, έστω και αποτυχημένη, επίθεση εναντίον του Aziz.

Τα μέσα για την επίτευξη μεγαλύτερων στόχων.

Η απόκτηση δεξιοτήτων για την επίτευξη μεγαλεπήβολων στόχων είναι πολύ εύκολη στη θεωρία, αλλά όχι στην πράξη. Η πορεία για την ανάπτυξη επαγγελματιών τρομοκρατών είναι γεμάτη με αποτυχίες καθώς οι δράστες πρέπει να προσαρμόζονται σε άγνωστα σενάρια και να βελτιώνονται συνεχώς από τα λάθη τους. Το κίνημα Hasam σε αυτή την πορεία έχει επιδείξει μία εξαιρετική και αξιοσημείωτη ικανότητα: Δύναται να διεξάγει προ-επιχειρησιακή επιτήρηση υψηλών προσώπων, χωρίς να εντοπίζεται, με δεδομένο το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού που ισχύει στην Αίγυπτο.

Οι επιτυχία αυτή μπορεί να αποδοθεί σε δύο παράγοντες που δύναται να ισχύουν μεμονωμένα ή και ταυτόχρονα: Την αδυναμία της αιγυπτιακής κυβέρνησης ή τις δυνατότητες του κινήματος. Όπως και αν έχει όμως η κατάσταση, η συνέχιση της δράσης του Hasam οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε έτι απειλητικότερες και πιο θανατηφόρες επιθέσεις. Τούτο μελλοντικά θα φανεί από το αν το κίνημα θα επιχειρήσει να καλύψει τα επιχειρησιακά κενά του μέσω περισσότερο περίπλοκων ενεδρών είτε με την κατασκευή ισχυρότερων εκρηκτικών μηχανισμών και πυροδοτικών συσκευών ακριβείας.

Τα κριτήρια της επιτυχίας

Φυσικά η Αίγυπτος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι διαθέτει την ικανότητα και βούληση για την καταστολή της τρομοκρατίας, όπως φάνηκε από την διάλυση της Ajnad Misr και τα πλήγματα εναντίον της Ansar Beit Al Maqdis. Ωστόσο στο σημείο αυτό τίθεται ο προβληματισμός της αδυναμίας ολοκληρωτικής εξολόθρευσης του ισλαμικού εξτρεμισμού, ο οποίος εμφανίζεται συνεχώς ως Λερναία Ύδρα με νέα ονόματα.Ο λόγος έγκειται καθαρά στο γεγονός πως η εξολόθρευση των κεφαλών των τρομοκρατικών οργανώσεων δεν αποτελεί από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Αντιθέτως δίνει την ευκαιρία σε νέες οργανώσεις, εμπνευσμένες από παλαιότερες επιτυχίες ινδαλμάτων του εξτρεμισμού, να αναδυθούν στην επιφάνεια, εκμεταλλευόμενες και τις δυνατότητες στρατολόγησης των «ορφανών» μελών των προκατόχων τους. Η δολοφονία του Mohammed Mohammed Kamal αποτελεί το αποφασιστικό χτύπημα για την εξόντωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, όχι όμως και της ιδεολογίας της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κίνημα Hasam θεωρείται παρακλάδι της και ίσως αυτό να αποτελεί και τη λύση στο πρόβλημα «επαγγελματισμού» του, μέσω της στρατολόγησης έμπειρων ισλαμιστών τρομοκρατών που θα αναδείξουν το κίνημα σε νέα τρομοκρατική δύναμη της χώρας του Νείλου.


---------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***