Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Ρωσία: Oι ενέργειες των ΗΠΑ απειλούν την εθνική μας ασφάλεια


9-10-16


Οι ΗΠΑ έχουν λάβει επιθετικά μέτρα που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας δήώσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας θεμελιώδους μεταβολής των περιστάσεων, όταν πρόκειται για την επιθετική Ρωσοφοβία που τώρα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας», τόνισε ο Λαβρόφ. «Δεν είναι απλά μια ρητορική Ρωσοφοβία, αλλά επιθετικά βήματα που πράγματι βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα και θέτουν μια απειλή για την ασφάλειά μας».

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel One, ο Λαβρόφ επισήμανε ότι η Μόσχα συνήθιζε επί μακρόν να επιδεικνύει στρατηγική υπομονή όσον αφορά τις ενέργειες της Ουάσινγκτον, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχουν αλλάξει δραματικά.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα γεγονός», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σχολιάζοντας τις σοβαρές αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Ειλικρινά, βλέπουμε αυτό το οποίο στις ΗΠΑ ονομάζεται «στρατηγική υπομονή» για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ως μονομερή επιδείνωση των σχέσεων από πλευράς των ΗΠΑ, η οποία άρχισε πολύ πριν από την ουκρανική κρίση».

«Η Ρωσία έχει τα μέσα να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της στη Συρία, αν οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν αεροδρόμια του συριακού στρατού» είπε επίσης ο κ. Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι έχει ακούσει πως αυτό είναι μια επιλογή την οποία υποστηρίζουν ορισμένοι που χαράσσουν πολιτικές στην Ουάσινγκτον, ωστόσο είπε ότι είναι πεπεισμένος πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα συναινούσε σε ένα τέτοιο σενάριο.

Οποιαδήποτε επίθεση του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού στρατού θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, κάτι που αντιλαμβάνονται αρκετοί ανώτεροι αμερικανικοί αξιωματούχοι, τόνισε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξέταζαν το ενδεχόμενο αμερικανικών επιθέσεων εναντίον αεροδρομίων του συριακού στρατού.

«Θεωρώ ότι οι 'θερμοκέφαλοι' εκεί θα ηρεμήσουν και θα αντιμετωπίσουν το θέμα με σοβαρότητα. Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με τις διαρροές, ένας αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην αμερικανική κυβέρνηση κατανοεί πολύ καλά ότι οποιαδήποτε επίθεση σε χερσαίους στόχους, που ανήκουν στον συριακό στρατό, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

«Υπήρξαν διαρροές ότι πύραυλοι κρουζ θα μπορούσαν εύκολα να πλήξουν αεροδρόμια της συριακής πολεμικής αεροπορίας, η οποία δεν θα μπορούσε πλέον να πετά. Το Γενικό Επιτελείο έχει ήδη αντιδράσει σε αυτό. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, δεδομένου ότι η Ρωσία, που είναι παρούσα στη Συρία έπειτα από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας αυτής και που έχει δύο βάσεις εκεί, την αεροπορική βάση στη Χμέιμιμ και τη ναυτική βάση στην Ταρτούς, έχει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις μας», πρόσθεσε.


Πηγή:skai.gr

1 comments:

Νομίζω ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, βλάπτουν την ασφάλεια ολόκληρου του πλανήτη

*** Internet News ***