22/10/16

Φιλιππίνες vs Kίνα
Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειαςΤο πεδίο στη Σινική Θάλασσα είναι επί το πλείστον γνωστό. Η Κίνα ως περιφερειακή δύναμη δεν δέχεται την ανάμιξη κανενός άλλου κέντρου ελέγχου στην περιοχή της και αυτή την πολιτική εξασκεί και επιδεικνύει με κάθε τρόπο και προς πολλούς αποδέκτες.

Το στρατηγικό σχέδιο της Κίνας είναι ο έλεγχος της περιφέρειας αλλά και ολόκληρου του κόσμου, δια μέσω του εμπορίου και των εμπορικών διαδρόμων που φιλοδοξεί να αναπτύξει μέσα από διάφορα έργα υποδομών. Αυτά περιλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρη την Υφήλιο αφού το Πεκίνο επιχειρεί να διεισδύσει μέσω ανάλογων έργων από τη Λατινική Αμερική έως την Κεντρική Ασία και την Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου των Φιλιππίνων R. DUTERTE, με τις οποίες εκφράστηκε με διόλου διπλωματικό τρόπο για τον αμερικανό ομο΄λογό του, δεν ήταν τυχαίες. Ο DUTERTE μαζί με αντιπροσωπεία 250 επιχειρηματιών μετέβησαν στις 17-10-2016 στο Πεκίνο, όπου θα παραμείνουν για τέσσερεις ημέρες, γεγονός που δείχνει την επιδίωξη των Φιλιππίνων για μεταστροφή, αναφορικά με τις συμμαχίες που επιθυμούν να συνάψουν. Άλλωστε είναι γνωστή η αντιπαράθεση Κίνας και ΗΠΑ για τον έλεγχο της Σινικής Θάλασσας.

Δεν είναι τυχαίο ότι προκάτοχοι του DUTERTE περιελάμβαναν τις ΗΠΑ στις πρώτες επίσημες επισκέψεις τους στο εξωτερικό, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσουν τη σπουδαιότητα του ρόλου της Ουάσιγκτον στις Φιλιππίνες. Αντιθέτως ο DUTERTE, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Κίνα έκανε λόγο για αλλαγή του κέντρου βάρους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, κάτι το οποίο θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής.

Ο επιχειρηματικός κόσμος των Φιλιππίνων, φαίνεται, πως είναι σύμφωνος με αυτή τη μεταστροφή και αναμένει κέρδη, αφού οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων στο ταξίδι του στο Πεκίνο υπολογίζουν σε υπογραφή συμφωνιών αξίας αρκετών δις.

Κατά την πάγια τακτική των τελευταίων ετών οι Κινέζοι θα ενδιαφερθούν για την ανάληψη έργων υποδομής στη χώρα, γεγονός που θα αντικατοπτριστεί σε ίδρυση κοινοπραξιών για τη βελτίωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου αυτής. Προς το παρόν δεν αναμένεται να συζητηθούν συναλλαγές που αφορούν τον εξοπλιστικό τομέα, ωστόσο ο DUTERTE επιθυμεί να υλοποιήσει επί του πρακτέου την δέσμευση του Πεκίνου για 25ετή πίστωση προς τη Μανίλα, προκειμένου να αγοραστούν όπλα.

Ένα από τα διπλωματικά ατού του Πεκίνου είναι η απαγόρευση εισαγωγών μπανάνας από τη γειτονική χώρα, προϊόν στρατηγικής σημασίας για το νησιωτικό σύμπλεγμα, η οποία εκτιμάται ότι θα αρθεί αυτές τις ημέρες, εφόσον οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν. Επιπλέον η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτρέψει την πρόσβαση των φιλιππινέζων αλιέων στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της ατόλης Scarborough Shoal, την οποία κατέλαβε η Κίνα το 2014, και βρίσκεται 250χλμ. από τις φιλιππινέζικες ακτές. Αυτό σημαίνει ότι η ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ των δύο χωρών, και κυρίως μεταξύ του κινεζικού καθεστώτος και των προηγούμενων κυβερνήσεων των Φιλιππίνων οδέυει προς αποκλιμάκωση, διαμορφώνοντας ένα τελείως διαφορετικό γεωπολιτικό τοπίο για τις κινεζικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Σινικής Θάλασσας.==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας