Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Επαναπροσέγγιση Τραμπ - ρεπουμπλικανών στο Καπιτώλιο


11/11/16


Στο Καπιτώλιο με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεών του με τους ηγέτες των ρεπουμπλικανών βρέθηκε ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε κλίμα σαφώς πιο εγκάρδιο από τις αποστάσεις που είχαν κρατηθεί προεκλογικά μεταξύ των στελεχών του ηγετικού πυρήνα των ρεπουμπλικανών και του Ντόναλντ Τραμπ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ξεναγήθηκε μετά της συζύγου του Μελάνια στους χώρους του Καπιτωλίου και άπαντες δήλωσαν έτοιμοι να κάνουν ξανά «την Αμερική μεγάλη».

Τα περισσότερα από τα στελέχη αυτά του ηγετικού πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων είχαν τηρήσει αποστάσεις από την προεκλογική του εκστρατεία, οπότε ο Τραμπ, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, θέλησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τον έλεγχο του Κογκρέσου, δηλαδή της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, γεγονός που σηματοδοτεί ότι μερικές από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ θα βρουν πρόσφορο έδαφος για την ψήφισή τους από τα αναφερόμενα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ.

Τον Τραμπ συνόδευε ο αντιπρόεδρος του Μάικ Πενς, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Πολ Ράιν, ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Όπως ξέρετε θα προχωρήσουμε σε μείωση της φορολογίας. Επίσης, θα διορθώσουμε τις παροχές της δημόσιας υγείας, ώστε να είναι καλύτερη, αλλά και περισσότερο προσβάσιμη», τόνισε ο Τραμπ.

Παράλληλα, διαφάνηκε ότι ο Ράιαν θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Τραμπ, με την εκπρόσωπό του Ας Λι Στρονγκ να δηλώνει ότι ο ίδιος «είναι ενθουσιασμένος με τη δυναμική μιας ενωτικής κυβέρνησης των Ρεπουμπλικάνων, ενώ ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Τραμπ συναντήθηκε επίσης, για μία ώρα με τον Μιτς Μακόνελ, ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, δηλώνοντας μετά τη συνάντηση ότι συζήτησε με τον γερουσιαστή τις προτεραιότητές της διακυβέρνησης του. Σε αυτές, συμπεριέλαβε τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα των ΗΠΑ, την αναδιοργάνωση του συστήματος παροχής δημόσιας υγείας, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι αναλυτές που παρακολουθούν τις κινήσεις των συνεργατών του Τραμπ, παρατήρησαν ότι οι προεκλογικές του εξαγγελίες σχετικά με την απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ «εξαφανίστηκαν» για λίγο την Πέμπτη από την ηλεκτρονική του σελίδα. Η προεκλογική του εκστρατεία απέδωσε την εξαφάνιση αυτή σε τεχνικό πρόβλημα, ενώ οι εξαγγελίες εμφανίστηκαν αργότερα και πάλι.

πηγή:in.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***