Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Ομπάμα και Ευρωπαίοι: Προώθηση της διατλαντικής συνεργασίας «βάσει αξιών»

18/11/16Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος και οι ηγέτες των «μεγάλων» ευρωπαϊκών χωρών συμφώνησαν σε «συλλογική δράση για την προώθηση της διαταλαντικής συνεργασίας, βάσει των κοινών αξιών», κατά τη μίνι Σύνοδο στο Βερολίνο -στον απόηχο της εκλογής Τραμπ.

Οι ηγέτες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία συνεργασίας μέσω θεσμών όπως το ΝΑΤΟ, ενώ κάλεσαν τη Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την ουκρανική κρίση και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο Συριακό και συγκεκριμένα στο Χαλέπι.

Η συνάντηση στη γερμανική καγκελαρία έγινε μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα, της Άνγκελα Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη συλλογικής δράση για να προχωρήσει η διατλαντική ατζέντα» ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση της αμερικανικής πλευράς νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, τονίζοντας επίσης τη σημασία συνεργασίας «μέσω πολυμερών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά τη Ρωσία και την ουκρανική κρίση, οι ηγέτες τόνισαν «ομόφωνα», όπως σημειώνει η ανακοίνωση, πως πρέπει «να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ» ενώ υπογράμμισαν πως οι σχετικές κυρώσεις πρέπει να μείνουν σε ισχύ μέχρι τότε.

Σχετικά δε με το Συριακό, οι ηγέτες εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι» και κάλεσαν σε «άμεση παύση των επιθέσεων στην πόλη».

Η επισήμανση του «κοινού πυρήνα αξιών» είναι κάτι που ακούγεται όλο και συχνότερα από την ευρωπαϊκή πλευρά μετά την επικράτηση του Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ειδικά το Βερολίνο είχε επικεντρώσει εκεί το μήνυμά του την επομένη της κάλπης, σε ένα μήνυμα που είχε αναγνωστεί ως «σαφής επισήμανση» με αποδέκτη τον επόμενο αμερικανό πρόεδρο.

πηγή:in.gr 

*** Internet News ***