Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Φαβορί για το ΥΠΕΞ ο Μιτ Ρόμνεϊ

18/11/16
Ο Μιτ Ρόμνεϊ φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2012, θα συναντηθεί την Κυριακή με τον Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να συζητήσουν για την υπουργική θέση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεχώρισε το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ, καθώς θεωρεί ότι διαθέτει τα φόντα και τα εχέγγυα για να καλύψει την θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Ρόμνεϊ και Τραμπ έχουν κάθε άλλο παρά σχέση αμοιβαίου σεβασμού: Μετά την ήττα του το 2012, ο Ρόμνεϊ είχε δεχθεί επίθεση από τον Τραμπ ως «αποτυχημένος».

Από την αρχή του χρόνου, κι ενώ ο Τραμπ διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο Ρόμνεϊ είχε ανταποδώσει χαρακτηρίζοντας πολλές φορές ακατάλληλο και ανίκανο για την προεδρία τον Τραμπ. Προς το τέλος, αρνήθηκε να δώσει την υποστήριξή του στον υποψήφιο και είχε φανεί να «φλερτάρει» με τον υποψήφιο των μικρότερων Libertarian, Γκάρι Τζόνσον.

Ποιος είναι ο Ρόμνεϊ.

Ο Γουίλαρντ Μιτ Ρόμνεϊ (Willard Mitt Romney, 12 Μαρτίου 1947) είναι Αμερικανός επιχειρηματίας και πολιτικός, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ 2012. Ήταν επίσης ο 70ός Κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης (2003-2007).


Το 1971 πήρε πτυχίο Καλών Τεχνών και το 1975 Πτυχίο Νομικής και Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Χάρβαρντ. Ο Ρόμνι άρχισε να εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων και προσελήφθη στην εταιρεία Bain & Company. Στην συνέχεια ως διευθύνον εξειδικευμένος σύμβουλος βοήθησε την εταιρεία να ξεφύγει από την κρίση. Το 1984 συνίδρυσε την εταιρεία Bain Capital, μια επικερδή εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες του είδους της. Έφυγε από την εταιρεία το 1999. Με τα κέρδη του από την επιχείρηση χρηματοδότησε την πολιτική του εκστρατεία το 2012. Θεωρείται δε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους που ήταν υποψήφιοι για Πρόεδροι της Αμερικής.

Είναι ενεργό μέλος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών και αρχικά επίσκοπος και μετά διακυβερνήτης της εκκλησίας στην Βοστώνη. Το 1994 έβαλε υποψηφιότητα για γερουσιαστής της Μασσαχουσέτης, αλλά έχασε από τον Τεντ Κένεντι. Το 1999 προσελήφθη ως διευθυντικό στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής του Σολτ Λέικ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002. Η αναγνωρισιμότητα που έλαβε του έδωσε ώθηση για να ασχοληθεί εκ νέου με τη πολιτική.

Ο Ρόμνει εξελέγη κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης το 2002 αλλά δεν διεκδίκησε ξανά τη θέση το 2006. Κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε ως κύριο στόχο να εξαλείψει το έλλειμμα των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω ενός συνδυασμού περικοπών των δαπανών, αύξησης των αμοιβών και αφαίρεσης των νομικών παραθύρων του εταιρικού φόρου. Επίσης, βοήθησε στην ανάπτυξη του νόμου ανασύστασης του υγειονομικού συστήματος της Μασσαχουσέτης, τον οποίο μετά ψήφισε. Ο Ρόμνι προσπάθησε να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008, αλλά τελικά ηττήθηκε από τον Τζον Μακέιν. Το 2011 ανακοίνωσε ότι θα προσπαθούσε ξανά για τις εκλογές του 2012. Μέχρι το Μάιο του 2012 είχε γίνει ο επικρατέστερος υποψήφιος και τελικά τις 28 Αυγούστου έγινε ο επίσημος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στις προεδρικές εκλογές έλαβε το 47,5 % των ψήφων και δεν εκλέχθηκε πρόεδρος, με τον Μπάρακ Ομπάμα να ανανεώνει την θητεία του.


Ο Μιτ Ρόμνει έχει υποστηρίξει τη μείωση των φόρων και τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ μετά την ύφεση. Υποστηρίζει την μείωση των δαπανών των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων έτσι ώστε το εθνικό χρέος της Αμερικής να μειωθεί. Έχει προτείνει αλλαγές όπως η σταδιακή αύξηση των ηλικιών επιλεξιμότητας για την παραλαβή Κοινωνικής Ασφάλισης, Medicare και άλλων προγραμμάτα παροχής υπηρεσειών. Επίσης, υποστηρίζει την σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού σε υπηρεσεία και την επένδυση χρημάτων για την ανάπτυξη νέων όπλων.Υποστηρίζει την απόσυρση των στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με αυστηρή θέση προς το Ιράν, και εμφανίζεται αποφασισμένος να σταματήσει η λαθρομετανάστευση από το Μεξικό.

Geopolitics Editorial Team

*** Internet News ***