Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Γερμανία προς Τραμπ: Χωρίς τη συλλογική άμυνα το ΝΑΤΟ είναι «νεκρό»

12/11/16
Η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να μην αγνοήσει τις ρωσικές ενέργειες στην Κριμαία και το Χαλέπι, όταν καθίσει για να συζητήσει με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαμηνύοντας παράλληλα στον νεοκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ ότι χωρίς τη ρήτρα συλλογικής άμυνας το ΝΑΤΟ είναι «νεκρό».

Ο Τραμπ είχε εγκωμιάσει επανειλημμένα τον Πούτιν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και είχε αμφισβητήσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπερασπίζονται συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν επωμίζονται οι ίδιοι το μερίδιο που τους αναλογεί για τις δαπάνες της Συμμαχίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα είναι «νεκρό» εάν οποιοδήποτε από τα μέλη του αρνηθεί να προστρέξει για να υπερασπιστεί μέλος που δέχεται επίθεση.

«Είναι καλό πράγμα όταν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει αμέσως διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι καλό και έχει την πλήρη υποστήριξή μας» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέλος της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Αυτό που δεν μπορεί να συμβεί είναι να ξεχάσει -να ξεχάσει την προσάρτηση της Κριμαίας, να ξεχάσει τον υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται, να ξεχάσει τον βομβαρδισμό του Χαλεπιού» τόνισε η Γερμανία υπουργός Άμυνας.

Η ίδια αναγνώρισε πως η νίκη του Τραμπ σημαίνει πως η Γερμανία και η Ευρώπη είναι πιθανό να χρειαστεί να αναλάβουν περισσότερη ευθύνη για την άμυνά τους.

Προσέθεσε, όμως, πως η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να απαντήσει στην ερώτηση τι σημαίνει η προεδρία Τραμπ, λέγοντας πως «δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα».


Η Ευρώπη ανησυχεί αν ο Τραμπ θα χειριστεί το ΝΑΤΟ «σαν επιχείρηση»

Η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία έχει προκαλέσει αρκετή αβεβαιότητα, και για την Ευρώπη ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι το ζήτημα του ΝΑΤΟ: Ο ρεπουμπλικανός επαναλαμβάνε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του πως θα ζητούσε μεγαλύτερη «συμβολή» των υπόλοιπων μελών της Συμμαχίας περίπου ως «αντάλλαγμα για την προστασία» της αμερικανικής πλευράς.

Η Γερμανία, διά της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την ανησυχία της, η οποία όμως ωστόσο υπάρχει εξίσου έντονη (αν όχι εντονότερη) κυρίως στα νέα μέλη του ΝΑΤΟ, και ειδικά στη Βαλτική.

Ο Τραμπ απειλήσει κατά την πορεία προς το Λευκό Οίκο να «εγκαταλειφθούν» τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ εάν δεν ενίσχυαν τις δαπάνες τους για τη διατήρηση της Συμμαχίας.

Μιλώντας για τις προθέσεις του Τραμπ, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας είπε, μιλώντας στο ZDF, πως «ελπίζουμε ότι οι σύμβουλοί του θα του πουν πως το ΝΑΤΟ δεν είναι επιχείρηση, δεν είναι εταιρεία».

«Δεν ξέρω κατά πόσο εκτιμά το ΝΑΤΟ. Δεν μπορείς να λες πως "δεν μετράει το παρελθόν, δεν μετράνε οι αξίες που μοιραζόμαστε" και αντ' αυτού να προσπαθείς να βγάλεις όσα περισσότερα λεφτά μπορείς, να πετύχεις ένα καλό επιχειρηματικό ντιλ» είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.

Η γερμανίδα υπουργός, σημειώνοντας πως το ΝΑΤΟ στάθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, δεν έκρυψε τις αμφιβολίες της ειδικά για το ζήτημα της Ρωσίας.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να πει με τίνος το πλευρό είναι, εάν συντάσσεται με την πλευρά του νόμου, της ειρήνης και της Δημοκρατίας ή εάν δεν τον νοιάζουν όλα αυτά και διευκολύνει έναν κολλητό του» είπε, αναφερόμενη στον ρώσο πρόεδρο.


πηγή:in.gr , ΑΠΕ 

*** Internet News ***