Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Την ανάγκη σύστασης ευρωπαϊκού στρατού υπογράμμισε ο Γιούνκερ

16/11/16

Την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού τόνισε εκ νέου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου.

Όπως σημειώνει η βελγική εφημερίδα De Morgen, ο Γιούνκερ διατύπωσε την εκτίμηση ότι «οι Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την Ευρώπη».

Σε ανάλυσή της η εφημερίδα θεωρεί ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ» στην δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού, με το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Tραμπ ως προέδρου στις ΗΠΑ να επισπεύδουν τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζουμε πως η Βρετανία έχει υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός όσο η ίδια παραμένει μέλος της ΕΕ.«Το να βγούμε από την ΕΕ δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από τη δέσμευσή μας για την ασφάλεια της ηπείρου μας» είχε πει ο βρετανός υπουργός Άμυνας, ΜάικλΦάλον από το βήμα του συνεδρίου των Τόρις στο Μπέρμιγχαμ τον Οκτώβριο.

«Θα ηγηθούμε του ΝΑΤΟ, ακρογωνιαίου λίθου της άμυνάς μας, τοποθετώντας στρατεύματα στα ανατολικά του σύνορα του χρόνου. Αλλά θα συνεχίσουμε να μπλοκάρουμε έναν στρατό της ΕΕ, ο οποίος απλά θα υπονόμευε το ΝΑΤΟ» συνέχισε.


Aυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιούνκερ προτείνει ευρωστρατό. Και στο παρελθόν ο πρόεδρος της Κομισιόν υπήρξε υπέρ της σύστασης ενός ευρωπαϊκού στρατού λέγοντας πως εξυπηρετούσε την χάραξη ενιαίας πολιτικής σε ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες διαψεύδουν ότι ήδη γίνονται προετοιμασίες.


Εμείς από την πλευρά μας να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας δυο παλαιότερες αναλύσεις.


Γιατί η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει τίποτα από τον ευρωστρατό.

Πρόβλημα μεταναστευτικού και στο βάθος ευρωπαϊκός στρατός και ενιαία πολιτική άμυνας; 


*** Internet News ***