Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Κυπριακό: Στα σκαριά συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν

21/11/16Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και στο «παιχνίδι» αναμένεται να μπουν επίσημα-λίαν συντόμως- Ελλάδα και Τουρκία. Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πιθανόν να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων για το Κυπριακό και της απόσυρσης του τουρκικού στρατού από τα Κατεχόμενα. Το ζήτημα των εγγυήσεων αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» για το Κυπριακό, στο οποίο Αθήνα και Αγκυρα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο.Οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στο ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελεράν, ανάμεσα στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζή, καταδεικνύουν ότι υπάρχει βούληση και καλή διάθεση από τις δύο πλευρές. Στο εδαφικό ζήτημα οι διαφορές που υπάρχουν πλέον είναι μικρές, ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις και όλα δείχνουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά που με τα μέχρι τώρα δεδομένα κατέχει το 32% του νησιού, «συμβιβάζεται» με το 28% ή 29% του εδάφους.

Διαφορές υπάρχουν στα ζητήματα της ακτογραμμής όπως επίσης και της εκ περιτροπής προεδρίας που ζητάει η τουρκοκυπριακή πλευρά, όμως το μεγάλο ζητούμενο και σ’ αυτή την διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, είναι οι εγγυήσεις.. Σ’ αυτό το ακανθώδες ζήτημα εμπλέκεται άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ζητάει από την Αθήνα να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Αγκυρα και να έρθει σε διάλογο μαζί της για τις εγγυήσεις, προτού τα εμπλεκόμενα μέρη προσέλθουν σε μια πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό και φυσικά του μετέφερε και την αξίωση σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων. Ηδη η ελληνική πλευρά επιχειρεί να επεξεργαστεί τα δεδομένα στο Κυπριακό και έχει ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με την Αγκυρα, έτσι ώστε εντός των επόμενων ημερών, να λάβει χώρα συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.

Τι είναι οι εγγυήσεις-Οι ελληνοκυπριακές θέσεις

Αυτό που ζητά η Κύπρος και αποτελεί και ελληνική θέση, είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Λευκωσία και Αθήνα επιθυμούν, να πάψει να λογίζεται η Τουρκία ως εγγυήτρια της κυπριακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων στο νησί, κάτι που θα σημάνει και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πρόταση, την θέση των τουρκικών στρατευμάτων θα πάρουν δυνάμεις ΝΑΤΟ, που θα εξασφαλίσουν-«εγγυηθούν» την ασφάλεια στην Κύπρο.

Δύσκολη η συναίνεση από την Τουρκία


Η κατάργηση των εγγυήσεων αποτελεί το ζητούμενο για Αθήνα και Λευκωσία, ωστόσο το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς η Τουρκία σύμφωνα με την μέχρι τώρα εν γένει στάση της, δύσκολα θα συναινέσει σε κάτι τέτοιο. Με τον Ερντογάν να συνεχίζει την ρητορική του νέο-οθωμανισμού και να διεκδικεί τουλάχιστον το μισό Αιγαίο, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο να επιδείξει τάσεις υποχώρησης στο Κυπριακό.

Σε κάθε περίπτωση η αδιάλλακτη-επιθετική στάση της Αγκυρας είναι για τα καλά… εν γνώσει της Αθήνας, που έχει ξεκάθαρες απόψεις από τις οποίες δεν θα παρεκκλίνει. Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων, αποτελούν τις βασικές διπλωματικές επιλογές για το Κυπριακό, προκειμένου-σύμφωνα με την ελληνική πλευρά- να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυσή του.

1 comments:

Εκει θα μιλαει τα αμερικανικα με τουρκικη προφορα.
Αυτά τα χτυπήματα στην πλατη και τον θαυμασμο ,αριστα διαβασμένος,του πλανηταρχη,ειμαι σιγουρος ότι θα τα πληρωσουμε ακριβα.

*** Internet News ***