Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Στο όριο του στατιστικού λάθους το προβάδισμα της Κλίντον έναντι του Τραμπ

5-11-16
Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές για τον Λευκό Οίκο, η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να διατηρεί ένα προβάδισμα, αν και μειωμένο, έναντι του αντιπάλου της, του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters, σε εθνικό επίπεδο η Κλίντον διατηρεί προβάδισμα 5% έναντι του Τραμπ. Η κυλιόμενη έρευνα, που διεξήχθη από 30 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου, δείχνει το 44% των πιθανών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της Κλίντον, ενώ το 39% υπέρ του αμφιλεγόμενου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία.

Η δημοσκόπηση του δικτύου Fox News δείχνει ότι η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ προηγείται με δύο ποσοστιαίες μονάδες του Τραμπ (45% - 43%). Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου, πριν από μία εβδομάδα, το προβάδισμα της Κλίντον ήταν τρεις μονάδες, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου έξι μονάδες.

Αλλες δημοσκοπήσεις των Washington Post και ABC News καταγράφουν προβάδισμα 4% της Κλίντον έναντι του Τραμπ (47% - 43%). Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών βρίσκεται «εντός του ορίου στατιστικού λάθους».

Η σφυγμομέτρηση McClatchy-Marist καταγράφει προβάδισμα δύο μονάδων της Κλίντον (46% - 44%). Προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Σεπτέμβριο έδινε προβάδισμα επτά μονάδων της Κλίντον έναντι του Τραμπ.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων των σφυγμομετρήσεων που διενήργησαν μεγάλες εταιρείες και υπολόγισε η εταιρεία RealClearPolitics, το προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών μειώθηκε από τις πέντε μονάδες στα τέλη της περασμένης εβδομάδες σε λιγότερο από δύο μονάδες την Παρασκευή.

Παρά το προβάδισμά της σε εθνικό επίπεδο, η Κλίντον εμφανίζεται να έχει απωλέσει το προβάδισμα της σε μια σειρά από πολιτείες, σύμφωνα με μια ξεχωριστή δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ipsos.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας το προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών στην Φλόριντα, την Βόρεια Καρολίνα και το Μίσιγκαν εξανεμίστηκε και πλέον η πρόβλεψη στις προαναφερθείσες -κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα- πολιτείες θεωρείται επισφαλής.

Παρ' όλα αυτά, το ινστιτούτο αναφέρει πως η Κλίντον έχει ένα 90% πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές.

Μετά την ανακοίνωση του FBI την 28η Οκτωβρίου ότι θα ερευνήσει κι άλλα emails, στο πλαίσιο της έρευνάς του για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Κλίντον από ιδιωτικό λογαριασμό της, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η έρευνα Reuters/Ipsos κατέγραψε μεγάλη άνοδο στην προσμονή των Ρεπουμπλικάνων για νίκη στις εκλογές. Περισσότεροι από τους μισούς υποστηρικτές του κόμματος πιστεύουν σήμερα ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές.

πηγή:in.gr

*** Internet News ***