Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Κι όμως οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν έχουν τελειώσει ακόμη


12/11/16


Μπορεί η καταμέτρηση των ψήφων στις ΗΠΑ να ολοκληρώθηκε,οι εκλογές όμως όχι. Οι εκλέκτορες θα συγκεντρωθούν στις 19 Δεκεμβρίου, την Δευτέρα μετά τη δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου θα συνεδριάσουν και θα ρίξουν τη ψήφό τους.


Σ΄αυτές τις εκλογές η Κλίντον συγκέντρωσε 58.905.448 ψήφους και ο Τραμπ 58.858.654 ψήφους. Όμως οι Πολιτείες στις οποίες βγήκε πρώτη η υποψήφια των Δημοκρατικών είχαν λιγότερους εκλέκτορες σε σχέση με αυτές που βγήκε πρώτος ο Τραμπ.Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κάθε Πολιτεία διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων που εκλέγουν με την σειρά τους τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, όπου νίκησε η Κλίντον, διαθέτουν επί παραδείγματι 50 και 29 εκλέκτορες αντίστοιχα, και η Φλόριντα, το Τέξας και η Βόρεια Καρολίνα, όπου νίκησε ο Τραμπ, 29, 38 και 15.

Θυμίζουμε πως στις εκλογές του 2000, όταν την προεδρία διεκδικούσαν ο Αλ Γκορ και ο Τζορτζ Μπους. Τότε, ήταν η Φλόριντα που είχε κρίνει το αποτέλεσμα, ενώ δεν έλειψαν οι ανακαταμετρήσεις, αλλά και οι νομικές αμφισβητήσεις, που είχαν σαν συνέπεια το θέμα να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς «έχρισε» πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μπους, με 5 ψήφους, έναντι 4 του Αλ Γκορ.
Διαβάστε: Οι περίφημοι εκλέκτορες

Διαβάστε: Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ
Πιο συγκεκριμένα, πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται από το «Κολέγιο των εκλεκτόρων», τα μέλη του οποίου ορίζονται από τις 50 Πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια, αφού η πόλη της Ουάσινγκτον δεν ανήκει σε καμία πολιτεία. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί, δεν εκλέγουν απευθείας τον πρόεδρο, αλλά ψηφίζουν για τους εκλέκτορες, που είναι πολιτειακοί αξιωματούχοι ή ανώτατα κομματικά στελέχη, και συνήθως δεν κατονομάζονται στα ψηφοδέλτια.

Οι εκλέκτορες είναι συνολικά 538 και ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με την πολιτεία και το πληθυσμιακό της μέγεθος. Κάθε πολιτεία έχει τόσους εκλέκτορες, όσα και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (ανάλογα με τον πληθυσμό της), ενώ διαθέτει δύο γερουσιαστές ανεξαρτήτως του πληθυσμού. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια διαθέτει 55 εκλέκτορες, το Τέξας 38, Νέα Υόρκη και Φλόριντα από 29, ενώ Πολιτείες όπως το Βερμόντ, η Αλάσκα, το Γουαϊόμινγκ και το Ντελαγουέρ διαθέτουν μόλις 3.

Για να κερδίσει κάποιος την πλειοψηφία και για γίνει πρόεδρος, θα πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες, δηλαδή έναν περισσότερο από τους μισούς.

Σε όλες οι Πολιτείες, με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα, ισχύει το «ο κερδισμένος τα παίρνει όλα», συνεπώς, ο υποψήφιος που εξασφαλίζει την πλειοψηφία των ψήφων, παίρνει το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας. Στη Νεμπράσκα και στο Μέιν, οι μεγάλοι εκλέκτορες κατανέμονται σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα.

Άρα «κλειδί» για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές, είναι η επικράτηση στις Πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά αμφίρροπες.


Ήδη στις ΗΠΑ μετά την έκπληξη της επικράτησης Τραμπ πολλοί είναι εκείνοι που πιέζουν να καταργηθούν οι εκλέκτορες ενώ άλλοι ασκούν τις κατάλληλες πιέσεις προκειμένου να μην δώσουν οι εκλέκτορες την πολυπόθητη ψήφο στον Τραμπ (κάτι ανάλογο βέβαια δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά της Αμερικάνικης Δημοκρατίας)

Σε άρθρο τουw στους NYTimes oι JONATHAN MAHLER και STEVE EDER ζητούν να καταργηθεί το σώμα των εκλεκτόρων και επιτέλους να γίνει σεβαστή η λαϊκή ψήφος.

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής Michael Moore δήλωσε για τη νίκη Τραμπ: «Ο μόνος λόγος που είναι πρόεδρος είναι εξαιτίας μιας μυστηριώδους, παράλογης ιδέας του 18ου αιώνα, που ονομάζεται σώμα εκλεκτόρων.
»


Βέβαια όπως αναφέρουν αναλυτές στις ΗΠΑ, ακόμη και όσοι είναι αντίθετοι στον Τραμπ είναι εξαιρετικά απίθανο και ενάντια στο Αμερικάνικο Σύνταγμα οι εκλέκτορες να αφήσουν τον Τραμπ και να στηρίξουν την Κλίντον, την ώρα που η ίδια η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει παραδεχθεί την ήττα της δημοσίως και έναντι του αντιπάλου της.


Την ίδια ώρα σε περίπτωση που συμβεί για πρώτη φορά κάτι τέτοιο, δηλαδή οι εκλέκτορες στηρίξουν την Κλίντον, θα είναι μια γροθιά στην Αμερικάνικη Δημοκρατία η οποία επί 180 χρόνια περίπου λειτουργεί μ΄αυτό το σύστημα ενώ η μη- εκλογή Τραμπ είναι αναμενόμενο ότι θα προκαλέσει νέα κρίση και αντιδράσεις από το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα, τη Γερουσία και το Κογκρέσο.


Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics and Daily News

*** Internet News ***