Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Η σημασία της Αιγύπτου για τα παγκόσμια δρώμενα. Άραγε τι αλλαγές μπορούν να γίνουν μετά τη νίκη Τραμπ;


11/11/16Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας


Ως γνωστό τα προβλήματα διεθνούς ασφάλειας για το Ισραήλ, από την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού έχουν φέρει Tel Aviv και Κάιρο σε μία νέα εποχή συνεργασίας και συμφιλίωσης. Τούτο σημαίνει ότι το Ισραήλ βλέπει στο πρόσωπο του Προέδρου A. ELSISI έναν σημαντικό σύμμαχο, σε σημείο τέτοιο ώστε πολλοί εξέχοντες Ισραηλινοί να έχουν δηλώσει πως θεωρούν το Ισραήλ πολύ τυχερό που ο Α. ELSISI κατόρθωσε να αναλάβει την Προεδρία της Αιγύπτου. Τον έχουν περιγράψει ακόμη και ως στρατηγικό σύμμαχο του Ισραήλ και προστάτη της Συμφωνίας « Camp David».

Ωστόσο, το σκηνικό τώρα τελευταία έχει αλλάξει, καθώς είναι διάχυτη πλέον η ανησυχία για την τύχη του συμμάχου του Ισραήλ. Από τη στενή παρακολούθηση των εσωτερικών υποθέσεων της Αιγύπτου, εκ μέρους του Ισραήλ, προκύπτουν οι πολυάριθμοι κίνδυνοι που απειλούν το αιγυπτιακό καθεστώς με πολλούς τρόπους.

Ανάμεσά τους είναι:
  • οι ολοένα επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες, 
  • οι συνθήκες διαβίωσης και  η αυξανόμενη δυσαρέσκεια της αιγυπτιακής νεολαίας για το πολιτικό σύστημα της χώρας 

Για τον λόγο αυτό το Ισραήλ έσπευσε να αναλάβει την πρωτοβουλία να εντείνει την ενίσχυση των τομέων της οικονομίας, του Στρατού, των Υπηρεσιών Πληροφοριών και της πολιτικής τον καθεστώτος ELSISI, προκειμένου να το ενδυναμώσει. Επιπλέον, το Ισραήλ επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ, κατηγορώντας αυτές για την εγκατάλειψη του καθεστώτος της Αιγύπτου, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς ζητώντας τους να διαθέσουν περισσότερους πόρους για τη στήριξη του καθεστώτος ELSISI. Φυσικά όλα αυτά πριν τις αμερικανικές εκλογές και την άνοδο των ρεπουμπλικανών γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.Η κατάρρευση τον καθεστώτος της Αιγύπτου


Το Ισραήλ είναι εξαιρετικά θορυβημένο λόγω των απειλών που δέχεται το αιγυπτιακό καθεστώς. Οι απειλές αυτές μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν στην αδυναμία του καθεστώτος να αντέξει για ένα ακόμη έτος. Η απώλεια τον Α. ELSISI -ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το Ισραήλ και έχει μια άνευ προηγουμένου συμμαχία με το Tel Aviv στον τομέα της ασφάλειας- θα ήταν καταστροφική. Μάλιστα, ήταν το καθεστώς ELSISI που ήρθε αντιμέτωπο με το παλαιστινιακό κίνημα «ΗΑΜΑS» και που τάχθηκε αποφασιστικά κατά της Λωρίδας της Γάζας και της Χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο, γεωγραφικές περιοχές που προκαλούν μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ισραηλινές έρευνες, κυρίως μελέτες που έχουν γίνει από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ παραδέχεται ότι είναι πολύ σημαντική η συνεχιζόμενη πολιτική στήριξη του αιγυπτιακού καθεστώτος και η εξασφάλιση της οικονομικής βοήθειας προς αυτό. Μάλιστα, χάρη στην υπάρχουσα στήριξη και στην ενίσχυση από μέρους του Ισραήλ, η πιθανότητα κατάρρευσης τον καθεστώτος ELSISI έχει ελαχιστοποιηθεί. Ανησυχία κυριαρχεί στους κύκλους λήψης αποφάσεων στο Tel Aviv για την τύχη τον καθεστώτος ELSISI. Το Ισραήλ έχει συνειδητοποιήσει ότι το καθεστώς ELSISI περνά χρίση στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, της πολιτικής και της διπλωματίας. Τα προβλήματα του ELSISI αυξάνονται συνεχώς και οι Υπηρεσίες Ασφαλείας του δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές συγκρούσεις. Επιπλέον, η διαφθορά είναι αχαλίνωτη και ο αιγυπτιακός λαός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο καθεστώς.

Ο Υπουργός Στέγασης του Ισραήλ, ΥΟΑV GALANT, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις από την αστάθεια στην Αίγυπτο είναι σοβαρότερες από αυτές που προκαλεί η επιδείνωση της κατάστασης, τόσο στο Ιράκ όσο και στον Λίβανο. Τούτο είναι λογικό αν αναλογιστούμε το οικονομικό και γεωπολιτικό μέγεθος της χώρας του Νείλου για την περιφέρειά της, όπως επίσης το γεγονός ότι αποτελεί γενέτειρα της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» και παρακλαδιών αυτής. Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος θεωρεί πως ο ELSISI είναι πιο φιλελεύθερος από τον έκπτωτο Πρόεδρο, Μ. MURSl, ο οποίος εξελέγη με δημοκρατικές διαδικασίες.

Δεν θα αποτελούσε έκπληξη, με την άνοδο τόσων μουσουλμανικών τρομοκρατικών οργανώσεων στην Αίγυπτο, οι οποίες προβαίνουν σε όλο πιο περίπλοκα και εντυπωσιακά τρομοκρατικά χτυπήματα, να δούμε τον ELSISI να έχει την ίδια τύχη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ANWAR ΑL SADAT, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1981. Στόχος της Αιγύπτου στην πρόσφατη πολιτική δυναμική ήταν να αρνηθεί στην Τουρκία οποιοδήποτε έρεισμα στη Λωρίδα της Γάζας και να αποκαταστήσει τον ιστορικό ρόλο του Καΐρου στην καθοδήγηση τον Αραβικού Κόσμου, μέσω του Παλαιστινιακού. Στον απόηχο της πρόσφατης ομιλίας του ELSISI -κατά την οποία απηύθυνε έκκληση για την αναβίωση των διαπραγματεύσεων Παλαιστινιακής Αρχής και Ισραήλ - εξαπολύθηκαν απειλές κατά της «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ» και της «IS». Τέτοιες επιθετικές δηλώσεις προκαλούν το κοινό αίσθημα των ισλαμιστών τρομοκρατών και ως εκ τούτου η μοίρα του ELSISI πιθανώς θα είναι παρόμοια με εκείνη του αείμνηστού Προέδρου της Αιγύπτου, ΑΝWΑΒ ΑL SADAT.

Έξοδος από τον σαουδαραβικό άξονα

Το Ισραήλ έλαβε πρόσφατα μεγάλη ικανοποίηση από τη συμμαχία μεταξύ του αιγυπτιακού καθεστώτος και της Σαουδικής Αραβίας. Η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ του συμμάχου του Ισραήλ, Α. ELSISI, με τον «μετριοπαθή άξονα», όπως αποκαλεί το Ισραήλ τη Σαουδική Αραβία, ενισχύει τη ζωτικότητα των αραβικών περιφερειακών δυνάμεων που αντιτίθενται στο Ιράν, ενώ παράλληλα μεγιστοποιεί την επίδραση αυτής της αντιπαράθεσης με το Ιράν. Ωστόσο, η ικανοποίηση του Ισραήλ δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ, καθώς η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου, που αποδυνάμωσε πολιτικά και οικονομικά τον ELSISI, ώθησε την Αίγυπτο να στραφεί στο Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα. Μία τέτοια κίνηση οδηγεί σε διατάραξη της στρατηγικής ισορροπίας στην περιοχή, ιδίως αφότου ο ELSISI «έχασε» τη Σαουδική Αραβία, η οποία θεωρεί το Ιράν κύρια απειλή για την ασφάλειά της, πεποίθηση που μοιράζεται με το Ισραήλ. Μια Έκθεση που εκπονήθηκε από το «JERUSALEM CENTRE FOR ΤΗΕ STUDY ΟF SOCIETY AND SΤΑΤΕ» κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αντιπαράθεση μεταξύ του καθεστώτος ELSISI κατ της Σαουδικής Αραβίας απειλεί να φέρει την πτώση του «μετριοπαθούς σουνιτικού άξονα»; ο οποίος βοηθά στην αντιμετώπιση της σουνιτικής τρομοκρατίας και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια αντίστασης στο Ιράν. Το «JERUSALEM CENTRE FOR ΤΗΕ STUDY ΟΕ SOCIETY AND SΤΑΤΕ», το οποίο συνδέεται με τους κύκλους λήψης αποφάσεων στο Tel Ανίν, επισημαίνει ότι η κατάρρευση αυτού του «άξονα» θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στο όραμα για την περιφερειακή ειρήνη, το οποίο προσυπογράφουν ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Β. NETANYAHU, και ο Ισραηλινός Υπουργός Ασφάλειας, Α. LIEBERMAN. Αυτό το όραμα βασίζεται στην επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης της αντιπαράθεσης που υπερβαίνει τους Παλαιστινίους και η οποία θα εγγυάται στο Ισραήλ ότι θα διατηρηθεί ο χάρτης των συμφερόντων του στη Δυτική Όχθη.

Η οικονομική στήριξη στον ELSISI

Το Ισραήλ είναι συνειδητοποιημένο όσον αφορά τον κίνδυνο που απορρέει από τις επιπτώσεις της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και των συνθηκών διαβίωσης στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα μετά την πτώση της αξίας τον αιγυπτιακού νομίσματος. Η πτώση της αιγυπτιακής λίρας έχει ως αποτέλεσμα τη στροφή των Αιγύπτιων επιχειρηματιών στη μαύρη αγορά, δεδομένου ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει επιβάλει περιορισμούς για την αγορά δολαρίων. Οι ανησυχίες οικονομικής κατάρρευσης ενισχύονται από την πρόβλεψη ότι καμία απτή αλλαγή δε θα συμβεί στην οικονομική κατάσταση κατά τη διάρκεια του έτους 2017, ειδικά αφότου η επιθυμία της Αιγύπτου να λάβει δάνειο ύψους 12 δις δολαρίων από το ΔΝΤ ικανοποιήθηκε, υπό προϋποθέσεις που πολύ πιθανόν θα ρίξουν λάδι στη φωτιά που μαίνεται στο εσωτερικό της Αιγύπτου. Η οικονομική πρόκληση για την Αίγυπτο είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο Α. ELSISI. Το Ισραήλ είναι πιθανό να υποστεί σημαντικές ζημίες αν η οικονομία της Αιγύπτου καταρρεύσει.

Η αποσταθεροποίηση της ασφάλειας της Αιγύπτου αναπόφευκτα θα απειλήσει και την ασφάλεια του Ισραήλ. Το Ισραήλ έσπευσε να προσφέρει βοήθεια στο καθεστώς της Αιγύπτου, προκειμένου αυτό να διατηρήσει τη σταθερότητά του. Γι’ αυτό το λόγο το Ισραήλ θα εφαρμόσει διάφορα επενδυτικά σχέδια, κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου. Οι επενδύσεις αυτές έρχονται μετά από πολυετή απουσία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγουν την πόρτα στο Tel Aviv, ώστε να βρεθεί λύση στο αγωνιώδες πρόβλημα διαχείρισης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, αφού Αίγυπτος και Ισραήλ από ανταγωνιστές γίνονται συνέταιροι.

Τα πιο σημαντικά εξ αυτών των έργων είναι εκείνα που αφορούν το νερό, υπό το βάρος των ολοένα αυξανόμενων ανησυχιών για πτώση της στάθμης των υδάτων του Νείλου. Το Ισραήλ ετοιμάζεται επίσης να εισέλθει και στους τομείς της ηλιακής ενέργειας, της παραγωγής ενέργειας, της γεωργίας, της άρδευσης και του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, καθώς επίσης και στον τομέα τον τουρισμού, ο οποίος υφίσταται κρίση. Η Αίγυπτος υπέβαλε, ήδη, στο Ισραήλ έναν κατάλογο και ζήτησε συνεργασία στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής. Ένα από τα έργα για το οποίο η Αίγυπτος έχει ζητήσει την συνδρομή του Ισραήλ είναι αυτό της αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, εν όψει της αναμενόμενης μείωσης των επιπέδων των υδάτων τον Νείλου, η οποία θα είναι τέτοια που σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας δεν θα επιτρέπει την παροχή πόσιμου νερού και νερού άρδευσης, δεδομένης και της αύξησης του πληθυσμού.

Η οργή του Ισραήλ λόγω της μειωμένης στήριξης του ELSISI από τις ΗΠΑ

Ανώτεροι σύμβουλοι της ισραηλινής Κυβέρνησης προσπάθησαν να πείσουν τους αμερικανούς ομολόγους τους για την παροχή στήριξης στο αιγυπτιακό καθεστώς, με στόχο την προστασία του συμμάχου τους, ο οποίος είναι και υπερασπιστής της Συμφωνίας «Camp David». Ως εκ τούτου, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί ήταν εκείνοι που άσκησαν πιέσεις στην αμερικανική Γερουσία, προκειμένου αυτή να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 1,5 δις δολαρίων για την Αίγυπτο. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ισραηλινή επιθυμία δεν συνάδει με αυτή του αμερικανικού συναισθήματος της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το θέμα της παροχής μεγάλης στήριξης στον ELSISI. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον, αλλά είναι άγνωστος ο χρονικός ορίζοντας που αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ είχε αρχίσει να διαφαίνεται ενδεχόμενη αλλαγή στη στάση της Washington απέναντι στο αιγυπτιακό καθεστώς. Για παράδειγμα, η δήλωση των ΗΠΑ ότι θα αποσύρουν τις Δυνάμεις τους από μια εκ των στρατιωτικών βάσεων στη Χερσόνησο του Σινά προκάλεσε ανησυχία στο Ισραήλ, το οποίο επανειλημμένως έχει προτρέψει τους Αμερικανούς να αξιοποιήσουν την προθυμία του ELSISI να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Tel Aviv σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των τρομοκρατικών κινημάτων. Τούτο δείχνει μία υποκριτική στάση των ΗΠΑ στο θέμα της αντιμετώπισης της παγκόσμιας τρομοκρατίας ή ακόμα πιο ανησυχητικά μία αδυναμία λογιστικής φύσης.

Πρόσφατα υπήρξε επικοινωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, προκειμένου να συζητηθεί η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Αίγυπτο. Οι διαβουλεύσεως με την αμερικανική πλευρά επικεντρώθηκαν στην ανάγκη αναζωογόνησης της αιγυπτιακής οικονομίας κατά το προσεχές έτος και στην προσπάθεια αποτροπής της κατάρρευσης της Κυβέρνησης ELSISI. Ωστόσο μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ άνοιγαν τον δρόμο για την εγκατάλειψη τον Προέδρου της Αιγύπτου. Η αμερικανική ηγεσία είχε εκφράσει την πρόθεσή της να εκκενώσει την Βάση στο Αl Alish και να μετακινήσει τις αμερικανικές Δυνάμεις σε μια βάση κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ. Ο Καναδάς, που αποτελεί ευαγγελιστή της αμερικανικής διπλωματίας, εξετάζει το ενδεχόμενο είτε της ολοκληρωτικής αποχώρησης των στρατευμάτων του από το Σινά είτε τη μεταφορά τούς στη Διώρυγα τον Σουέζ.

Η αλλαγή της αμερικανικής στάσης απέναντι στην Αίγυπτο αναζητούσε την ηθική δικαίωση στην κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα. Ωστόσο, αυτό που η Κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να λάβει υπόψη για την αντιμετώπιση τον καθεστώτος ELSISI είναι ο ρόλος τον Προέδρου της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση της παραστρατιωτικής οργάνωσης «SINAI PROVlNCE», η οποία διατηρεί δεσμούς με την «ÍS» κατ τη «ΗΑΜΑS», και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν για όλη την περιφέρεια. Οι Αμερικανοί δεν δείχνουν μέχρι στιγμής να ενδιαφέρονται για όλα αυτά. Αντί να υποστηρίζουν τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές, η απερχόμενη κυβέρνηση ΟΒΑΜΑ ενδιαφερόταν για την ανατροπή του ELSISI. Είναι δύσκολο να κατανοηθεί η αντι- αιγυπτιακή πολιτική που εγκρίθηκε από την Washington και η οποία στερείται λογικής.

Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αναπτύξει στρατεύματα Κατάρ, μαζί με την Ευρώπη και την Τουρκία, εφαρμόζουν την πολιτική «Μετά από μένα το χάος». Ο νέος Πρόεδρος αναμένεται να επιχειρήσει να αλλάξει μέρος της πολιτικής OBAMA, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα θερμές δηλώσεις υποδοχής των αμερικανικών αποτελεσμάτων από το Tel Aviv. Ωστόσο η διαφαινόμενη συμφωνία διαίρεσης, εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ, της ήδη παρηκμασμένης Μέσης Ανατολής στους Σουνίτες Ισλαμιστές και στους Ιρανούς Σιίτες, οι οποίοι ελέγχουν τις, ζωτικής σημασίας, θέσεις στην περιοχή και σι οποίοι χτίζουν γέφυρες προς το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, το Μπαχρέιν κατ την Υεμένη είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεαστεί από τους ρεπουμπλικανούς.

Τα δύο στρατόπεδα, τόσο οι Σουνίτεs όσο και οι Σιίτες, τώρα προχωρούν σε μια κούρσα εξοπλισμών η οποία εξυπηρετεί την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία. Το Ιράν εξυπηρετεί τη διατήρηση χαμηλών τιμών στο μαύρο χρυσό, μέσω και των επενδύσεων σε περιοχές εξόρυξης και διυλιστήρια, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από ευρωπαϊκές εταιρείες. Αυτές οι σκοπιμότητες και οι εύθραυστες συμφωνίες δύναται να οδηγήσουν τελικά σε μια αναπόφευκτη, αποφασιστική και καταστροφική αντιπαράθεση, τη στιγμή που ο απερχόμενος αμερικανός Πρόεδρος είναι ο κύριος υπαίτιος για την ολοκλήρωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, χωρίς την ύπαρξη κυρώσεων ή δεσμευτικών συμφωνιών που ενδεχομένως θα το χαλιναγωγούσαν.

Τα ανωτέρω δικαιολογούν την αύξηση των διπλωματικών εντάσεων που είχε σημειωθεί μεταξύ Netanyahu και Obama. Η κατάρρευση της Αιγύπτου θα εξυπηρετούσε αποκλειστικά το εξτρεμιστικό κίνημα στη ΜΕΝΑ και τη Σαουδική Αραβία, η οποία ακολουθεί μία πιο ακραία πολιτική, μετά την άρση μέρους των κυρώσεων προς την Τεχεράνη. Ωστόσο, τέτοιες πολιτικές βυθίζουν τον υπόλοιπο κόσμο στην ανασφάλεια και την αναρχία. Ο νέος αμερικανός Πρόεδρος θα έχει πολλά κακώς κείμενα να διορθώσει από την αμερικανική εξωτερική πολιτική, πιθανώς δυσαρεστώντας κάποιους συμμάχους της χώρας του. Το ζητούμενο όμως δεν είναι η επιθυμία του, αλλά η δυνατότητα που θα έχει και το μέγεθος που θα μπορεί να το πετύχει με έναν αμερικανικό κρατικό μηχανισμό δομημένο με πυρήνες που στήθηκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση, έτσι ώστε να προωθήσουν την πολιτική των Δημοκρατικών. Υπάρχει ο αντίλογος πως η αμερικανική πολιτική εξυπηρετούσε ανέκαθεν την πολιτική που οριζόταν από την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, τα τελευταία φαινόμενα αναταραχών μετά την εκλογή Trump, είναι μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα για την αμερικανική κοινωνία και ένα μήνυμα πως οποιαδήποτε αλλαγή στην αμερικανική πολιτική ενδεχομένως θα χρειαστεί καιρό για να εφαρμοστεί και ο χρόνος για την Υφήλιο, εν μέσω καυτών εξελίξεων, είναι πολύτιμος.

---------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***