Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Η Λίμα τελευταίος σταθμός της αποχαιρετιστήριας περιοδείας Ομπάμα

20/11/16Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε το Σάββατο στη Λίμα, τελικό σταθμό του τελευταίου ταξιδιού του στο εξωτερικό ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (ΑPEC) που διεξάγεται το Σάββατο και την Κυριακή. Στην Σύνοδο συμμετέχουν οι 21 οικονομίες της περιοχής.

Η συνάντηση της ΑPEC είναι η τελευταία διεθνής σύνοδος κορυφής μείζονος σημασίας για τον Ομπάμα πριν από τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, του οποίου η παρέμβαση στο Φόρουμ αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται η ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Βορείου Κορέας και η πυρηνική απειλή που θέτει η χώρα αυτή.

Ο Ομπάμα θα μετάσχει επίσης σε συνεδρίαση μαζί με τις 11 άλλες χώρες της Συμφωνίας του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP), της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 υπό την ώθηση της κυβέρνησης Ομπάμα, της οποίας ωστόσο η επικύρωση από την Ουάσινγκτον δείχνει αμφίβολη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και της πολιτικής που πρεσβεύει υπέρ του προστατευτισμού. Ο Τραμπ επανειλημμένα αποκάλεσε «απαίσια συμφωνία» την ΤΡΡ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τονίζοντας ότι θα την απορρίψει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να έχει αρκετές διμερείς συναντήσεις στη Λίμα. Με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να έχουν άτυπες συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η τελευταία περιοδεία στο εξωτερικό του αμερικανού προέδρου, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα, δεύτερο τη Γερμανία και τελευταίο το Περού πραγματοποιείται στη σκιά της εκλογής του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα παραχωρήσει τη θέση του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

πηγή:in.gr, ΑΠΕ

*** Internet News ***