Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Περί του χτυπήματος στη Γαλλική πρεσβεία11/11/16Πρόχειρες σημειώσεις για το χτύπημα σε Πρεσβεία.

Ι. Φαίνεται πώς η πράξη με τον τρόπο που έγινε και τον στόχο που είχε έκρυβε για μένα αρκετή προχειρότητα. Μπορεί να είχε ισχυρό αντίκτυπο καθώς έγινε σε σημαντικό στόχο, όμως είχε αρκετό ρίσκο διότι στην περιοχή πάντα υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις και ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν θα ήταν εξίσου μεγάλος... φυσικά αυτό θα ήταν 100% σίγουρο αν και η κυβέρνηση και το Προ.Πο ήταν σοβαροί με το θέμα προστασίας και εμπλοκής με την τρομοκρατία.

ΙΙ. Το δίκτυο καμερών δεν έχει πιάσει πολλά πράγματα καθώς εδώ και καιρό αρκετές κάμερες δεν λειτουργούν όπως πρέπει αλλά και επειδή το σύστημα έχει καιρό να δε αναβάθμιση με ειδικό λογισμικό εντοπισμού που θα έχει στοιχεία ανίχνευσης και ιστορικού με σωστούς αλγόριθμους. Με απομεινάρια του C4I και με κάποια "πατσαρίσματα" δεν μπορεί να τρέξει σωστά.

ΙΙΙ. Ο κανόνας των 72 ωρών ισχύει και εδώ... όπως και το ότι μέχρι να υπάρξει ανάληψη ευθύνης, η πιθανότητα να υπάρξει κάποιο άλλο χτύπημα είναι μεγάλη.

ΙV. Επιμένω πώς είναι ανήκουστο ακόμα και για χώρες με σοβαρά προβλήματα ασφαλείας όπως είναι το Ιράκ και το Αφγανιστάν, το Κοινοβούλιο να μπορεί να γίνει στόχος χειροβομβίδας αν θέλει να το κάνει κάποιος και να μπορέσει μετά να διαφύγει. Σε όποια άλλη χώρα, θα "έπεφταν κεφάλια" πολιτικής ηγεσίας αλλά και αστυνομικής ηγεσίας.

V. Τις επόμενες μέρες αν και πάντα υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει χτύπημα , θεωρώ ότι ειδικά στην εκεί περιοχή, δεν θα μπορεί κάποιος να ξύσει την μύτη του, χωρίς να περάσει από έλεγχο. Είναι η κλασσική αντίδραση των ανίδεων που αντί να επανασχεδιάσουν και να αξιολογήσουν τα προβλήματα, κλιμακώνουν χωρίς λόγο και δημιουργούν έτσι ανησυχία και στους πολίτες χωρίς κανένα εμφανές κέρδος.

VI. Αναφερόμενος στον τρόπο εκτέλεσης , στα δικά μου μάτια και σκέψη, μοιάζει περισσότερο με εκτέλεση είτε από άτομα που έχουν σχέση με εγκληματικό χώρο ως "σύνδεσμοι", είτε από άτομα που είναι "φρέσκα" σε τέτοιες πράξεις. Η μέθοδος της επιχείρησης όπως ανέφερα είχε αρκετό ρίσκο και θύμισε περισσότερο "hit n run" εκτελέσεις που κάνουν κάποιοι σε αντίστοιχα συμβόλαια. Εκτός και αν όντως όπως έχω αναφέρει υπάρχει σχετική εκπαίδευση και συγκοινωνούντες δίαυλοι μεταξύ εγκλήματος και τρομοκρατίας πλέον.

VII. Όσον αφορά την έλευση Ομπάμα, είναι αστείο να μιλάμε πώς θα μπορέσουν να κάνουν κάτι σε όποιο επίπεδο. Εκείνη την στιγμή της επίσκεψης του POTUS θα υπάρχουν δορυφόροι στραμμένοι προς τα εδώ, ειδικές ανιχνεύσεις ραδιοεκπομπών και κάθε πτυχή θα έχει ελεγχθεί τόσο πολύ από FBI και λοιπές υπηρεσίες σε συνεργασία με εδώ Αρχές , που δύσκολα κάποιος θα προσεγγίζει καν σε απόσταση 500 μέτρων. Τα μέτρα ασφαλείας σε τέτοιες περιπτώσεις, απλά εκμηδενίζουν τις πιθανότητες.

VIII. Τελευταίο αφήνω το θέμα κανόνων εμπλοκής για τις αστυνομικές δυνάμεις. Επιτέλους το να φοβάται ο αστυνομικός να τραβήξει όπλο σε περιπτώσεις εγκληματιών με όπλα ανά χείρας, είναι τεράστιο πρόβλημα και δημιουργεί θέμα ανασφάλειας σε πολίτες. Ο αστυνομικός σε θέα όπλου πρέπει να έχει το δικαίωμα βολής χωρίς να περνάει ΕΔΕ. Είναι ανήκουστο να προσπαθεί κάποιος να κάνει εργασία και να του στερείς το εργαλείο που θα βοηθήσει σε ακραίες καταστάσεις και να του λες πώς θα ελεγχθεί αν το κάνει. Η ζωή του κακοποιού σίγουρα είναι και αυτή σημαντική, αλλά όχι έναντι των ζωών και της ασφάλειας άλλων , ειδικά όταν ο πρώτος έχει κάνει προφανώς συνειδητή επιλογή και φέρει όπλο μαζί του.


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 


-------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***