Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Ομπάμα και Πούτιν ίσως συναντηθούν στη Λίμα

20/11/16Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενδέχεται να έχουν την τελευταία τους συνάντηση στη Λίμα του Περού, στο δείπνο εργασίας ή κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκονται σε επαφή κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Σήμερα θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν για λίγο στο δείπνο το βράδυ Και επίσης (υπάρχει αυτή η δυνατότητα) και σε ολόκληρη την αυριανή ημέρα» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ -εκπρόσωπος του Κρεμλίνου- στους δημοσιογράφους.


Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι δεν είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων κάποια συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων.

Η ΑPEC είναι η τελευταία διεθνής Σύνοδος Κορυφής για τον Ομπάμα πριν από τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, του οποίου η παρέμβαση στο Φόρουμ αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται η ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Βορείου Κορέας και η πυρηνική απειλή που θέτει η χώρα αυτή.

Ο Ομπάμα θα μετάσχει επίσης σε συνεδρίαση μαζί με τις 11 άλλες χώρες της Συμφωνίας του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP), της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 υπό την ώθηση της κυβέρνησης Ομπάμα, της οποίας ωστόσο η επικύρωση από την Ουάσινγκτον δείχνει αμφίβολη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και της πολιτικής που πρεσβεύει υπέρ του προστατευτισμού.

Ο Τραμπ επανειλημμένα αποκάλεσε «απαίσια συμφωνία» την ΤΡΡ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τονίζοντας ότι θα την ακυρώσει.


ΠΗΓΗ:in.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***