Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Τι θα κάνει από όλα όσα έχει υποσχεθεί ο Τραμπ;

11/11/16


Ο Ντόναλντ Τραμπ στήριξε την εκλογή του σε μία πολύ φιλόδοξη ατζέντα. Αν και προεκλογικά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, δεσμεύτηκε για πολλά, από την κατάργηση του Obamacare έως ότι θα στείλει την πολιτική του αντίπαλο στη φυλακή. Τι από όλα αυτά όμως θα κάνει τελικά και τι όχι;

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Reuters στις 25 Οκτωβρίου 2016, ο Τραμπ είχε αναφερθεί στις προτεραιότητές του στην περίπτωση της εκλογής του στην προεδρία των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, στην κατάργηση του προγράμματος Κλίντον για τη δημόσια υγεία, στην παροχή βοήθειας στους βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην επινίκια ομιλία του υποσχέθηκε την υλοποίηση προγράμματος για την αποκατάσταση των παραγωγικών υποδομών στις ΗΠΑ, αλλά και τον διπλασιασμό της οικονομικής ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία.

Ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η κατάργηση του προγράμματος για τη δημόσια υγεία που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα, το «Obamacare», θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Από την πλευρά της, η Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι έχει συνομιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ για την ψήφιση ενός «φιλόδοξου» προγράμματος δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Υπό τις ανησυχίες πρόκλησης οικονομικής και παγκόσμιας αστάθειας, οι επενδυτές αντέδρασαν (αρχικά) στην εκλογή Τραμπ σε διεθνές επίπεδο, με τη Wall Street να κάνει ένα δραματικό γύρισμα και το αμερικανικό δολάριο να καταγράφει υψηλό συναλλαγματικής ισοτιμίας τετραμήνου έναντι του ιαπωνικού γιεν.

Το μεξικανικό πέσο ανέκτησε μέρος των απωλειών που κατέγραψε την Τετάρτη μετά τη ραγδαία πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του. Ο Τραμπ έχει απειλήσει το Μεξικό, με την ακύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, αλλά και την επιβολή φόρου στα χρήματα που στέλνουν οι μεξικανοί μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ, στην πατρίδα τους.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά τη νίκη του, ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της ενότητας των Αμερικανών, τονίζοντας ότι «θα είναι πρόεδρος για όλους τους Αμερικάνους». Παράλληλα εκφράστηκε θετικά για τη Χίλαρι Κλίντον, διαφοροποιούμενος ουσιαστικά από την επιθετική ρητορική που ακολούθησε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας χαρακτηρίζοντας την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών «διεφθαρμένη Χίλαρι» με τους υποστηρικτές του να φωνάζουν «φυλάκισέ την».

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διορισμού ειδικού εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, την περίοδο της υπουργίας της, στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ομπάμα, δήλωσε ότι ελπίζει στη συνέχιση της πολιτικής παράδοσης για τη μη άσκηση ποινικών μέτρων κατά πολιτικών αντιπάλων και κατά την προεδρία του Τραμπ.

Ο Τζέισον Σάφετζ ωστόσο, υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχεδιάζει τη συνέχιση της έρευνας στην υπόθεση της Κλίντον, σύμφωνα με βοηθό του, ενώ το FBI έχει αποφανθεί ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο.

πηγή:in.gr , ΑΠΕ 

*** Internet News ***