Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

ΟΗΕ καλεί Τραμπ να το ξανασκεφτεί για το κλίμα

20/11/16

                                 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν



Μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη του Μαρακές για το κλίμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε αισιόδοξος ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει γραμμή και θα «κατανοήσει τη σοβαρότητα και την επείγουσα φύση» του προβλήματος.

«Είμαι σίγουρος ότι ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα το καταλάβει, θα ακούσει και θα επανεξετάσει τα προεκλογικά σχόλιά του» δήλωσε ο Μπαν όπως μεταδίδει το Associated Press.

O Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να αμφιβάλλει για το ρόλο του ανθρώπου στην παγκόσμια θέρμανση και έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζει την κλιματική αλλαγή «φάρσα» που στήθηκε από τους Κινέζους για να βλάψουν την αμερικανική οικονομία.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ υποσχέθηκε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία τέθηκε επίσημα σε ισχύ πριν από μερικές μέρες, με στόχο να συγκρατήσει κάτω από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα.

Από νομική άποψη, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποσυρθούν από τη συμφωνία για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, ωστόσο η εκλογή Τραμπ θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνομιλίες στο Μαρακές για τη δημιουργία «οδικού χάρτη» για τη συμφωνία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάσκεψη στο Μαρακές, ο Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τον Τραμπ, για τον οποίο δήλωσε βέβαιος ότι τελικά «θα λάβει τη σωστή απόφαση».

Τόνισε ότι καμία χώρα, «όσο ισχυρή κι αν είναι», δεν θα μείνει απρόσβλητη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.



πηγή:in.gr, ΑΠΕ

*** Internet News ***