Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Ρωσία: Ο υφυπουργός Γέλιν παίρνει το υπ.Οικονομίας μετά τη μίζα-μαμούθ

16/11/16


Ο ρώσος υφυπουργός Οικονομίας Γενγκένι Γέλιν αναλαμβάνει υπηρεσιακά το υπουργείο μετά τις χειροπέδες στον υπουργό Ουλιουκάγεφ για τη μίζα στο «ντιλ» Bashneft και Rosneft. Ο ίδιος ο παυθείς υπουργός αρνείται ότι δωροδοκήθηκε ενώ η ανταγωνιστική της Bashneft, Lukoil, δηλώνει πως «δεν βλέπει κίνδυνο για την ιδιωτικοποίηση» της εταιρείας.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρωθυπουργός της Ντμίτρι Μεντβέντεφ διόρισε τον Γεβγκένι Γέλιν, μέχρι σήμερα υφυπουργό Οικονομίας, υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας μετά την προσαγωγή του Ουλιουκάγεφ για δωροληψία.
Σύμφωνα δε με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Ουλιουκάγεφ ανέφερε πως θα συνεργαστεί με την έρευνα και τόνισε πως δεν αρνείται να καταθέσει. «Δεν αρνήθηκα να καταθέσω. Απλώς επιφυλάχθηκα να το κάνω αυτή τη στιγμή. Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με την έρευνα όσο περισσότερο είναι δυνατόν, καθώς η φήμη μου και το καλό μου όνομα μπορεί να αποκατασταθούν μόνο μόλις δημοσιοποιηθεί η αλήθεια για την υπόθεση αυτή», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου.


Ένα από τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής ανέφερε ότι υπάρχουν μάρτυρες που βεβαιώνουν την ενοχή του Ουλιουκάγεφ.Ο Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, φέρεται να πήρε 2 εκατ. δολάρια προμήθεια, ώστε να εγκρίνει την εξαγορά του 50% της Bashneft από τον πετρελαϊκό γίγαντα Rosneft.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο υπουργός συνελήφθη τη στιγμή που παραλάμβανε τα χρήματα.

Πρόκειται για την πλέον ηχηρή περίπτωση διαφθοράς στη Ρωσία από το 1991, οπότε κατέρρευσε η ΕΣΣΔ.

Ο Ουλιουκάγεφ συνελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι απέσπασε με εκβίαση ένα ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων ως δωροδοκία από τη Rosneft, τη μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία του τομέα του πετρελαίου. Η υπόθεση μοιάζει να αποκαλύπτει ρήξεις στον στενό κύκλο των συνεργατών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τα μέλη της ομάδας που ερευνά την υπόθεση ζήτησαν από δικαστήριο να διατάξει την κατ' οίκον κράτηση του Ουλιουκάεφ, ανέφερε η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Ο Ουλιουκάγιεφ διορίστηκε υπουργός Οικονομίας το 2013. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας για μια δεκαετία.

Εφόσον κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 8-15 χρόνια.

Tον Οκτώβριο η Rosneft, η οποία τελούσε υπό κυβερνητικό έλεγχο, εξαγόρασε το 50% της Bashneft έναντι 5 δισ. δολαρίων.

Εκπρόσωπος της Rosneft είπε πάντως ότι η εξαγορά έγινε σύμφωνα με τη νομοθεσία και στη βάση της καλύτερης εμπορικής προσφοράς προς την αρμόδια τράπεζα.

Όσον αφορά την ίδια τη συμφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος της Lukoil, της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας η οποία καταθέτει προσφορά για την ανταγωνιστική Bashneft, ανέφερε ότι δεν βλέπει κινδύνους για την ιδιωτικοποίηση της Bashneft.


Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***