Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων ο πρόεδρος Ομπάμα
Ο δρόμος προς την πρόοδο έχει βήματα μπρος και πίσω το ίδιο συμβαίνει με τις εκλογές στις ΗΠΑ ή την δημοκρατία στη Ελλάδα ή την πορεία της ευρώπης
Μπάρακ Ομπάμα- Αθήνα 16/11/16Γράφει ο Θοδωρής Πιτικάρης
Υποψήφιος Διδάκτωρ Μακροοικονομίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μνεία στην ελληνική φιλοξενία, όχι μόνο για τον τρόπο που υποδέχτηκαν τον ίδιο και την αμερικάνικη αντιπροσωπεία του στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά και έμμεσα αναφερόμενος στην παροχή προστασίας φιλοξενίας στους χιλιάδες μετανάστες που προκάλεσε η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και το βάρος των οποίων σηκώνει με γενναιότητα, πράγματι, η Ελλάδα και οι Έλληνες.


Αναφέρθηκε στους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ επιλέγοντας να τονίσει από τη μία μεριά τη δημοκρατία και τους θεσμούς που  κληροδοτήθηκαν από την ελληνική πολιτειακή οργάνωση με την μορφή της άμεσης δημοκρατίας. Θεσμοί  που μεταδόθηκαν από την αθηναϊκή πρωτεύουσα σε ολόκληρο τον πλανήτη ως το καλύτερο από κάθε άλλο σύστημα διακυβέρνησης. Με μία προφανή αναφορά στον Αριστοτέλη υπενθυμίζει ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι απαραίτητες συνθήκες για την τεχνολογική πρόοδο, την πρόοδο της ανθρώπινης σκέψης και της ανθρώπινης κοινωνίας. Για τους λόγους που εκείνος έκρινε άφησε σοβαρές αιχμές στην ρωμαϊκού τύπου ρεπούμπλικα,  πιθανότατα θέλοντας να καταθέσει τις επιφυλάξεις του αφενός απέναντι στην αγία ρωμαϊκή αυτοκρατορία του γερμανικού έθνους και φυσικά απέναντι στην τρίτη Ρώμη τη Μόσχα.

Με ένα λόγο καθαρά ανθρωποκεντρικό λόγο ο πρόεδρος Ομπάμα θύμισε σε όλους την ανάγκη να ανακάμψει η κοινωνία ως ζώσα οντότητα συμμετέχοντας στα κοινά πράγματα του δήμου, τα δικαστήρια και στο εκτελεστικό. Όντας δηλαδή πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις οι οποίοι θα μπορούν να υπερασπιστούν τους  δίκιους νόμους.

Σε σχέση με την ελληνική οικονομία το μήνυμα του προέδρου Ομπάμα και τις δύο μέρες της επίσκεψης του στην Αθήνα ήταν σαφές.  Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Με άλλα λόγια η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει το πρόγραμμα και οι δανειστές της να δώσουν μία πραγματική ελπίδα ότι υπάρχει μέλλον,  μειώνοντας το βάρος από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εδώ πως ο πρόεδρος Ομπάμα είναι απόφοιτος του Harvard. Οι ιδέες του γύρω από την οικονομική πολιτική έχουν να κάνουν με τις νεοκλασικές θεωρίες περί ανάπτυξης. Έτσι τάσσεται ανοικτά υπέρ των δομικών μεταρρυθμίσεων (Structural Reforms)  και υπέρ  των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (Structural Adjustment Programmes - SAPs) τα οποία περιλαμβάνουν:
  • Δημοσιονομική προσαρμογή
  • Ιδιωτικοποιήσεις,οι οποίες από τη μία μεριά θα αυξάνουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και από την άλλη θα επιτρέπουν την ανάπτυξη της παραγωγικότητας
  • Απελευθέρωση εμπορίου, κατάργηση των δασμών (maximization of competitive advantage)

Δηλαδή, ο πρόεδρος Ομπάμα συνέστησε την κλασική συνταγή που εφαρμόζει το διεθνές νομισματικό ταμείο και η παγκόσμια τράπεζα. Παρότι ο ίδιος ζήτησε να σταματήσει η λιτότητα, δεν εξήγησε πως αυτό θα μπορέσει να γίνει εφικτό εντός του κοινού νομίσματος,  η αρχιτεκτονική του οποίου βασίζεται στην συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διαρκούς λιτότητας. Επίσης ,ο πρόεδρος δεν εξήγησε για το πως η χώρα μας, ενώ θα περικόπτει διαρκώς μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων την δυνατότητα του κράτους να παρεμβαίνει, ακόμα και όταν ο κύκλος της οικονομίας το απαιτεί,θα προσελκύσει  μεγάλες ξένες επενδύσεις και απέφυγε να πει ότι ουσιαστικά οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα μπορούσαν από μόνες τους να βγάλουν τη χώρα από την οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επίσης επισήμανε ότι υπάρχει τεράστιο επικοινωνιακό πρόβλημα καθώς πολλοί λίγοι εκτός των ελληνικών συνόρων γνωρίζουν τις μεγάλες θυσίες, την υπερβολική στέρηση και την φτώχεια που βιώνει ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει το μέγεθος των θυσιών, το ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής και το τεράστιο κοινωνικό κόστος που έχει ήδη καταβληθεί από την ελληνική κοινωνία για την επίτευξη των αριθμητικών στόχων των μνημονίων. Τόνισε ο πρόεδρος ότι δεν πρέπει να βλέπουμε στην παγκοσμιοποίηση τη λύση κάθε προβλήματος.Δεν είναι  υγιές για τους νέους να προσβλέπουν στη μετανάστευση προκειμένου να καταφέρουν να ζήσουν. Πρέπει η Ελλάδα επιτέλους να διαμορφώσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στα παιδιά της να μείνουν στον τόπο τους και να ευημερήσουν εδώ. Αυτό μεταφράζεται σε ελεύθερη πρόσβαση στα εργαλεία γνώσης, σε  ελευθερία έκφρασης της δημόσιας συζήτησης πάνω  στα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής και της επιστημονικής διάστασης της ανθρώπινης νόησης.

Χρειάζεται μία πολιτεία που θα φροντίζει τα παιδιά της και θα σέβεται τους ηλικιωμένους της και που οι παροχές της υγείας και η κοινωνική προστασία θα υπάρχουν χωρίς να αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη του ιδιωτικού επιχειρεί. Έχουμε χάσει τη μάχη  έστω και προσωρινά καθώς τα κέρδη της παγκοσμιοποίησης έχουν συσσωρεύσει στα χέρια των λίγων. Μέχρι σήμερα οι άνθρωποι δεν γνώριζαν πόσο διαφορετικά ζουν  σε άλλες χώρες, σε άλλες κοινωνικές ομάδες αλλά πλέον οι πληροφορίες αυτές  είναι διαθέσιμες μέσω του διαδικτύου και δημιουργούν νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανισότητα και να κατανεμηθούν με δίκαιο τρόπο τα κέρδη της παγκόσμιας σύζευξης των οικονομιών. Στις ΗΠΑ είπε ο πρόεδρος Ομπάμα εμείς ζητήσαμε από αυτούς που έχουν να καταβάλλουν λίγο περισσότερο στο ταμείο του κράτους ενώ μειώσαμε σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα, επιπλέον ενθαρρύναμε την αύξηση των ημερομισθίων, γιατί σωστά υποθέσαμε ότι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης, σε αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, σε νέες προσλήψεις και σε υγιή και στέρεη ανάπτυξη.

Κλείνοντας ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στην ανάγκη οι διεθνείς συμφωνίες να μην επιτρέπουν και να μην προάγουν την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, να μην υποβιβάζουν αλλά να αναβαθμίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και της εργατικής τάξης να μη λειτουργούν ως μηχανισμοί κοινωνικού Dumping. Θέση που είναι καινούργια ανακλά την αντίθεση του με τον εκλεγμένο νέο  πρόεδρο.
Γενικά μέσα σε μια ώρα τα είπε όλα. Ο λόγος του ήταν κατεξοχήν πολιτικός, δομημένος, πυκνός αλλά κατανοητός με μυνήματα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας και με πολλές αιχμές εναντίον της Γερμανίας. Μένει να δούμε τι θα ειπωθεί στη συνάντηση με την Μέρκελ.

*** Internet News ***