Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

IHS: To DAESH έχει κάνει δεκάδες επιθέσεις με χημικά. Πιθανό χτύπημα χημικών σε Ευρώπη


εργαστήριο χημικών του DAESH. πηγή: SPUTNIK
Το DAESH έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου χλώριου, αερίου μουστάρδας καθώς και άλλους χημικούς παράγοντες, τουλάχιστον 52 φορές στο πεδίο της μάχης στη Συρία και στο Ιράκ, από το 2014. Πάνω από το ένα τρίτο από αυτές τις χημικές επιθέσεις έχουν γίνει μέσα και γύρω από τη Μοσούλη, σύμφωνα με την αναφορά από το διεθνές παρατηρητήριο συγκρούσεων IHS.

Τα συμπεράσματα του IHS,  βασίζονται στην τοπική ειδησεογραφία, τα social media και την προπαγάνδα του DAESH που επισημαίνυν την ευρύτερη διασπορά των χημικών επιθέσεων στο πεδίο συγκρούσεων. Αμερικανικές και ιρακινές στρατιωτικές πηγές έχουν εκφράσει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την προοπτική που δείχνει πρόσθετες χημικές επιθέσεις, καθώς οι σύμμαχοι πιέζουν για να ανακτήσουν τόσο την Μοσούλη όσο και την Ρακά.
Τουλάχιστον 19 από τις 52 χημικές επιθέσεις  έχουν λάβει χώρα μέσα και γύρω από τη Μοσούλη, σύμφωνα με τα στοιχεία , αλλά οι ενδείξεις σημειώνουν πτώση στις επιθέσεις πριν από την ιρακινή  επίθεση κατά της πόλης.

Οι υπόλοιπες επιθέσεις ήταν γεωγραφικά διάσπαρτες και έχουν μεταβλητά συστήματα διανομής τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε πρόσβαση σε αυτά, και πειραματίζεται με διαφορετικούς τύπους ρουκέτες και βλήματα που έχουν μετατραπεί ώστε να μεταφέρουν εμπλουτισμένους χημικούς παράγοντες ή τοξικά βιομηχανικά χημικά.

Η προέλευση των χημικών όπλων δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν και είναι πιθανό να βρέθηκαν μέσα σε οπλοστάσια του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ ή σε αντιστοιχα οπλοστάσια στην Συρία καθώς και οι δύο χώρες είχαν δημιουργήσει τέτοιου είδους χημικους παράγοντες.

Η ανησυχία μεγαλώνει για τους ειδικούς επί τρομοκρατίας καθώς η τεχνογνωσία που φαίνεται να έχει αναπτύξει το DAESH δείχνει πώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μεγάλη χημικό χτύπημα στην Ευρώπη, καθώς οι δράσεις των τζιχαντιστών αναμένεται να μετατοπιστούν προς τις χώρες εισόδου και διαμονής τους, όσο η τρομοκρατική οργάνωση οδηγείται σε συνεχείς ήττες και εδαφικές απώλειες.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας---------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***