Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Μια προφητική φωτογραφία από τη Mirror12/11/16


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Με τον τίτλο: Ο Boris Johnson, ο Donald Trump και ο Putin μπορεί να είναι οι τρεις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης η βρετανική Mirror σε άρθρο του συντάκτη της Brian Read δημοσίευσε ένα υποθετικό σενάριο μιας νέας Γιάλτας. Το υποθετικό αυτό σενάριο δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της Mirror ως άρθρο γνώμης του συντάκτη στις 24 Φεβρουαρίου και παρουσιάζει τονπρώην Δήμαρχο Λονδίνου και νυν υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας, Boris Johnson, με το νικητή των αμερικάνικων εκλογών και το Ρώσο πρόεδρο να αντικαθιστούν στη γνωστή και ιστορική φωτογραφία της Διάσκεψης της Γιάλτας τους Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ, Στάλιν. 


Για την ιστορία να θυμίσουμε πως «Η Διάσκεψη της Γιάλτας»θεωρείται μεγάλης σπουδαιότητας, κυρίως λόγω των θεμάτων που διαπραγματεύτηκαν οι "Τρεις Μεγάλοι" (The big three, όπως ήταν τότε το προσωνύμιό τους) και είχε να κάνει με την μεταπολεμική πολιτική που θα ακολουθούσαν σχετικά με τις χώρες που είχε καταλάβει η Ναζιστική Γερμανία αλλά και με την τύχη των χωρών που είχαν συμμαχήσει με αυτήν.
Για καθέναν από τους ηγέτες η διάσκεψη είχε εξαιρετική σημασία, ο πόλεμος όδευε προς το τέλος του καθώς ο Κόκκινος Στρατός απείχε μόλις 100 χλμ. από το Βερολίνο και η κατάρρευση της Γερμανικής κυριαρχίας ήταν ζήτημα χρόνου. Οι Βρετανοί ήθελαν να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν από την προπολεμική "υγειονομική ζώνη" γύρω από την ΕΣΣΔ, τις ΗΠΑ απασχολούσε κυρίως ο παράγοντας Ιαπωνία και ο Ειρηνικός Ωκεανός και η είσοδος της ΕΣΣΔ στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας κάτι που επιθυμούσαν διακαώς. 

Έτσι, λοιπόν, στην Διάσκεψη της Γιάλτας:
  • Επισημοποιήθηκε η πρόθεση για τη δημιουργία του Ο.Η.Ε.
  • Απορρίφθηκε η πρόταση των Τσώρτσιλ και Ρούσβελτ για διαμελισμό της Γερμανίας
  • Αποφασίστηκε η εκμηδένιση του γερμανικού μιλιταρισμού και ναζισμού, για να μην μπορέσει ξανά η Γερμανία να απειλήσει την παγκόσμια ειρήνη.


Όπως αναφέρει στο άρθρο γνώμης ο Read η εικονιζόμενη φωτογραφία είναι μια τρομακτική προοπτική (τον Φεβρουάριο του 2016 που έγραφε το άρθρο δεν είχαν γίνει ούτε οι Αμερικάνικες εκλογές,ούτε το δημοψήφισμα υπερ του Brexit) αλλά μια προοπτική που ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα.

Ο Read μιλώντας υποθετικά, πίστευε πως αν τελικά το Brexit επικρατούσε,όπως και έγινε, ο Boris Johnson ήταν πολύ πιθανό να αναλάβει την ηγεσία. Στην πρόβλεψη του αυτή έπεσε έξω , καθώς την βρετανική ηγεσία ανέλαβε η Theresa May και ο 
Johnson το χαρτοφυλάκειο του βρετανικού ΥΠΕΞ. Στα άλλα δυο πρόσωπα όμως έπεσε μέσα καθώς οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ανέδειξαν τον Donald Trump ενώ ο Putin παραμένει, τουλάχιστον μέχρι το 2018, πρόεδρος στη Ρωσία.


Ο συντάκτης Brian Read, ο οποίος είχε αναδειχθεί αρθρογράφος της χρονιάς στα βραβεία του βρετανικού Τύπου το 2000 και το 2004 μετά την επανεκλογή George W Bush έγραψε ένα δριμύ κατηγορώ με τίτλο: God Help America, συγκρίνει τους τρεις άνδρες λέγοντας πως, αν και έχουν διαφορές, έχουν και πολλά κοινά σημεία. Είναι ναρκισιστές που αναζητούν την παγκόσμια κυριαρχία και εθισμένοι στη δημοσιότητα. Καθώς η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι τρεις από τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, o 
Read εκφράζει την άποψη πως οι τρεις αυτοί θα θελήσουν να μείνουν στην Ιστορία επαναδιαπραγματευόμενοι μια νέα Γιάλτα για τον πλανήτη. 

--------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***