Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

O ερχομός Ομπάμα και η εκλογή Τραμπ (ηχητικό)14/11/16Στο δημοσιογράφο Πέτρο Ιωάννου και στην εκπομπή του Ακροβάτες του Ονείρου μίλησε σήμερα Δευτέρα 14 Νοεμβρίου η αρχισυντάκτρια του Geopolitics and Daily News Γιώτα Χουλιάρα.


Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την επίσκεψη Ομπάμα, του απερχόμενου προέδρου, που οι Αμερικάνοι παραδοσιακά τον ονομάζουν κουτσή χήνα.Όπως τόνισε η Γιώτα Χουλιάρα ο Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα έχοντας στο μυαλό του την υστεροφημία και θέλοντας να αφήσει μια καλή εικόνα, αυτή του Αμερικανού προέδρου που ρυθμίζει την οικονομική κρίση της Ευρώπης. Ο Ομπάμα θέλει να αφήσει μια εικόνα ανάλογη με του προέδρου Ρήγκαν ο οποίος μίλησε μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και ζήτησε από τον Γκορμπατσόφ να γκρεμίσει το Τείχος. 


Κάτι ανάλογο σκοπεύει να κάνει και ο Ομπάμα καθώς μετά την Ελλάδα θα επισκεφτεί τη Γερμανία όπου και θα συνομιλήσει με την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γιώτα Χουλιάρα τόνισε επίσης πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο φαινόμενο Τραμπ αλλά ήταν φυσικό επακόλουθο της προεκλογικής καμπάνιας που ακολούθησε η Χίλαρι Κλίντον η οποία επένδυσε στην ελίτ. Οι πολίτες όμως πλέον έχουν βαρεθεί να ψηφίζουν ό,τι τους προτείνει το media-κο και καλλιτεχνικό σύστημα. Ανάλογα παραδείγματα είχαμε στην Ελλάδα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015 αλλά και στο δημοψήφισμα της Βρετανίας όπου επικράτησε το Brexit σε αντίθεση με την επιλογή του City και των ανθρώπων του Λονδίνου που επιθυμούσαν Bremain. Χαρακτήρισε τον Tραμπ ως μέρος του συστήματος που απλά έπαιξε πολύ σωστά τον ρόλο του απρόβλεπτου πολιτικού, ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο μέσα στις ΗΠΑ να έχουμε την έναρξη μιας χρωματιστής επανάστασης η οποία φαίνεται πως επιδοτείται από τον κερδοσκόπο Τζωρτζ Σόρος.

Όπως είπε η εκλογή Τραμπ φέρνει γεωπολιτικές αλλαγές καθώς η διαφαινόμενη προσέγγιση Ουάσιγκτον Μόσχας δημιουργεί μια νέα κατάσταση και η Ευρώπη θα κληθεί να βρει τον ρόλο της ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα στρέψουν το γεωπολιτικό τους ενδιαφέρον σε Ειρηνικό και Αφρική.

*** Internet News ***