Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Επικοινωνιακός ο Ομπάμα στην Αθήνα και στην τελευταία του ομιλία ως POTUS

16/11/16
Επικοινωνιακός, ικανός να ελκύσει βλέμματα και αυτιά, με ένα λόγο που έδωσε την κληρονομιά που ήθελε, ενώ έκανε και ένα μίνι απολογισμό της διπλωματικής παρακαταθήκης που άφησε στις ΗΠΑ. Εκπληκτικός ρήτορας σίγουρα, με ερωτηματικά όμως όσον αφορά τις πολιτικές ικανότητες του κρίνοντας από τα αποτελέσματα της 8ετους θητείας του.

Μια ομιλία του Obama που συνέδεσε τις αρχές του Wilson περί ελευθερίας, δημοκρατίας, πανανθρώπινων αξιών για τις ΗΠΑ με ευθεία γραμμή προς την αρχαία εικόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα.

Παράλληλα προσπάθησε να θίξει την παρουσία Trump αλλά και την άνοδο της εθνικιστικής τάσης σε όλη την Ε.Ε. Οι λέξεις "καθεστώς", "αυταρχικός", στόλισαν την συγκεκριμένη αναφορά.

Εντυπωσιακές γνώσεις γύρω από την αρχαία Ελλάδα και την δημοκρατία όπως εφαρμόστηκε στην χώρα μας. Θεωρώ ότι ελάχιστοι πολιτικοί εντός και εκτός συνόρων κατέχουν τόσο καλά την σημασία της αρχαίας ιστορίας της Ελλάδος.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία πάντως πώς ο ίδιος έδειξε ότι όσον αφορά την Ελλάδα, είναι ένα σημείο προσοχής που με τον λόγο του θα αποκτήσει μεγάλη προβολή σε όλη την υφήλιο. Το παράδειγμα της χώρας μας το χρησιμοποίησε ουκ ολίγες φορές στην ομιλία του ως δείγμα δημοκρατίας,κάτι που σίγουρα αποτελεί μέγιστη διαφήμιση για εμάς, αρκεί να υπάρξει και ΟΡΘΗ διαχείριση της.

Ενδιαφέρον είχε και ο λόγος του για την παγκοσμιοποίηση, με σημεία εστίασης στα υπέρ και κατά. Οι αναφορές του σε ανισότητες και τα ανθρώπινα προβλήματα σίγουρα θύμισαν γιατί ο συγκεκριμένος πρόεδρος είχε εκλεγεί δύο φορές στις ΗΠΑ και χαρακτηρίστηκε ως ο "πιο ανθρώπινος". Θίγοντας το πρόβλημα της ιδεολογίας και της επικέντρωσης στο κέρδος εις βάρος του ανθρωπίνου παράγοντα δεν μπορεί παρά να συγκινήσει τον μέσο ακροατή. Στο ίδιο θέμα συνέχισε και έδωσε το δικό του στίγμα σε ό,τι αφορά την παγκοσμιοποίηση κάνοντας χρήση του αρχικού μηνύματος της Ε.Ε. που ήταν η εστίαση στον άνθρωπο και όχι σε κάτι άυλο και αόριστο. Μια ιδεολογία που σήμερα έχει ξεχαστεί. Εδώ όμως θα πρέπει να θυμίσω  πώς ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με αγαθές προθέσεις.... ή έστω ανθρώπινες εικόνες εύηχες και ευάρεστες. Άρα δεν αρκούν οι προθέσεις.

Τώρα μένει να δούμε τι θα γίνει σε Βερολίνο καθώς εκεί θα φανεί και η ουσία, εκτός από το επικοινωνιακό στοιχείο, που σίγουρα κέρδισε με άριστα δέκα και τόνο ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η ουσία όμως ορίζει τις πράξεις και τα οφέλη, η επικοινωνία και οι εντυπώσεις είναι απλά εργαλείο για την εφαρμογή τους αλλά δεν διασφαλίζουν και την επιτυχία τους, όπως είδαμε ξεκάθαρα σε ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η ουσία θα καθοριστεί με τον επερχόμενο πλέον πρόεδρο που δείχνει να μην συμμερίζεται το όραμα και τις σκέψεις του απερχόμενου... Αν θα είναι σωστός ή όχι, θα φανεί σύντομα.

Aλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
---------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***