Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Η απάντηση Putin στην εκλογή Trump.11/11/16

Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειαςΌπως έχει αναφερθεί παλαιότερα ο Ρώσος Πρόεδρος, V. PUTIN, ξεκίνησε ένα είδος ανανέωσης της πολιτικής ομάδας του και επανεκκίνησης του υφιστάμενου συστήματος, αποσύροντας από το στενό του περιβάλλον γνωστούς και κραταιούς συνεργάτες του και στρατολογώντας νέους.

Ειδικότερα, με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές αλλαγές εκτιμάται, πως η τέταρτη θητεία χρειάζεται έναν ανανεωμένο PUTIN, αφού θεωρείται σχεδόν απολύτως βέβαιο πως θα είναι και η πιο δύσκολη. Ο ηγέτης της Ρωσίας θα κληθεί πάραυτα να λάβει αντιλαϊκά μέτρα, όπως αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, και να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις με γνώμονα τις συνθήκες των συνεχιζόμενα χαμηλών τιμών πετρελαίου. Πλέον υπάρχει ο φόβος, πέραν των άλλων, της μικρής προσέλευσης στις κάλπες, αλλά και της εμφάνισης νέων προσώπων ή αντιπάλων, όπως στην προηγούμενη ψηφοφορία με τον επιχειρηματία, MIKHAIL PROKHOROV. Εν μέσω των ανωτέρω αναμένεται ανανέωση της ιδεολογίας, αλλά και της κατεύθυνσης στην οποία θα κινηθεί η προεκλογική εκστρατεία, όπως, λόγου χάρη, ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας παγκοσμίως και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2018 αυξήθηκε η ένταση και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην πολιτική ελίτ, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι ανακατατάξεις. Τα ονόματα που αναφέρονται είναι πολλά, όπως του πρώην Υπουργού Οικονομικών, A. KUDRIN, του A. VOLOSHIN, έμπειρου συνεργάτη του Β. YELCHIN, που θεωρείται χρήσιμος σε περίπτωση που απαιτηθεί κλιμάκωση στις αντιπαραθέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, του επιτελάρχη της Προεδρικής Διοίκησης, A. VAINO, ο οποίος αντικατέστησε τον S. IVANOV, και του Αναπληρωτή του, S. KIRIYENKO, ακόμη και του επιχειρηματία προσωπικού φίλου του, GENNADY TIMCHENKO, ο οποίος επελέγη από τη Σερβία ως Επίτιμος Πρόξενος της χώρας στην Αγία Πετρούπολη, ωστόσο φέρεται να απομακρύνεται και αυτός από την «αυλή», κ.ά. Σημειώνεται δε μία ακόμη επικείμενη απομάκρυνση εκπροσώπου της παλαιάς φρουράς, αυτή του επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, VLADIMIR YAKUNIN, περίπου πριν από έναν χρόνο.

Όπως εκτιμάται, ενδεχομένως καταβάλλεται προσπάθεια αναζήτησης «συμβιβαστικών λύσεων» με τη Δύση για την αποφυγή περαιτέρω συγκρούσεων και τη διατήρηση του διαλόγου, από τη στιγμή που αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι και ολιγάρχες έχουν υποστεί διεθνείς κυρώσεις, ενώ στις πρόσφατες Βουλευτικές Εκλογές υπήρξε κλίμα ενότητας και συναίνεσης παρά την αναταραχή που επικρατεί. Το 2017 προμηνύεται αναμφισβήτητα κρίσιμο. Πολλοί είναι αυτοί μάλιστα που έκαναν λόγο ακόμη και για πρόωρες Προεδρικές Εκλογές στη Ρωσία, ωστόσο, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προτιμήθηκε η ψυχραιμία.

Παρ' όλα αυτά, στις επικείμενες ρωσικές Προεδρικές Εκλογές την άνοιξη του 2018 δεν θα αποφευχθεί η σύγκρουση και η εμφάνιση «τάσεων». Ο PUTIN δεν επιθυμεί να καταστεί όμηρος του περιβάλλοντος του και ως εκ τούτου τίθεται ο στόχος να διαμορφωθεί αμέσως ένας προσωπικός συνασπισμός στήριξης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. Επιπλέον, δεν του χρησιμεύουν πια οι ισχυρές φατρίες, ούτε τον εξυπηρετούν. Έτσι, ξεκίνησε η συγκέντρωση δυνάμεων στα ανώτερα και μεσαία κλιμάκια της νομενκλατούρας, η ανανέωση της κυβερνώσας ελίτ και οι δοκιμές προσώπων από διαφορετικά υπόβαθρα -ακόμη και τεχνοκράτες- σε διάφορες θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί η παρατηρούμενη τάση να εξασφαλισθεί η εκπροσώπηση των διαφόρων ομάδων και των συμφερόντων τους αντισταθμίζοντας τα πράγματα.

Η σημερινή σύνθεση πάντως στο λεγόμενο «πολιτικό Γραφείο» του Ρώσου Προέδρου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον ΥΠΑΜ της χώρας SERGEI SHOIGU, τον επικεφαλής της «ROSNEFT», I. SECHIN, τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, VYACHESLAV VOLODIN, τον επικεφαλής της «ROSTEC», SERGEI CHEMEZOV, τον επικεφαλής της ρωσικής τράπεζας «ROSSIYA BANK» και λεγόμενο «προσωπικό τραπεζίτη του», Υ. KOVALCHUK, τον γνωστό επιχειρηματία, ARKADY ROTENBERG, τον Πρωθυπουργό, D. MEDVEDEV και τον Δήμαρχο της Μόσχας, S. SOBYANIN.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος Πρόεδρος αφήνει ανοιχτή την επιλογή του εναλλακτικού πλάνου διαχείρισης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, αφού η εκλογή Trump δεν εξασφαλίζει από μόνη της τη ρωσική πολιτική. Ο V. PUTIN, επικύρωσε, στις 31/10/2016, με υπογραφή του τον νόμο που είχε προαναγγείλει στις αρχές Οκτωβρίου αναφορικά με την αναστολή συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πλουτώνιο. Υπενθυμίζεται πως στις 03/10/16 είχε αναστείλει με ανακοίνωσή του την εφαρμογή συμφωνίας του 2000 με τις ΗΠΑ για την ανακύκλωση δεκάδων τόνων πλουτωνίου που προέρχεται από πυρηνικές κεφαλές, την οποία είχε υπογράψει με τον τότε Αμερικανό ομόλογό του, Β. CLINTON. Όπως επισημάνθηκε, οι ΗΠΑ σε αντίθεση με τη Ρωσία δεν ακολουθούν βιομηχανική διαδικασία καταστροφής του υλικού.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε την ιδέα της ανάπτυξης ενός νόμου που θα καθορίζει το ρωσικό έθνος. Στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο διεθνικών σχέσεων στο Astrakhan, μια περιοχή με περισσότερες από 100 εθνοτικές ομάδες και 14 θρησκευτικά δόγματα, ο PUTIN επισήμανε την αναγκαιότητα υιοθέτησης μιας στρατηγικής για την ενότητα, ενώ σε επαφές του με αξιωματούχους εξέτασε επίσης θέματα γεωτρήσεων, ναυπήγησης, μεταναστών, αντιμετώπισης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το Φόρουμ «VALDAI» και ομιλία του κατά τη διάρκεια των εργασιών του επικεντρώθηκε κυρίως στις διεθνείς σχέσεις και το μέλλον της χώρας. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στους οποίους απευθύνθηκε, προέρχονταν από την Ασία, ενώ μίλησε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία για επίκαιρα ζητήματα, όπως την εμπλοκή της Μόσχας σε κυβερνοεπιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων ή τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ, τα οποία ωστόσο διέψευσε. Από το βήμα του Φόρουμ μίλησε επίσης για τη Συρία, το ΝΑΤΟ, τον μύθο της ρωσικής απειλής που εξυπηρετεί όσους κερδοσκοπούν από την άμυνα, κ.ά.

Ο PUTIN ξεκίνησε ουσιαστικά στο Φόρουμ την προεκλογική του εκστρατεία για το 2018. Ο Ρώσος ηγέτης είναι υπέρμαχος της σταθερότητας και γνωρίζει πως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον την άρχουσα τάξη. Για αυτό θεωρεί πως η εκλογή του D. TRUMP οφείλεται στην έκκληση στο συναίσθημα του μέσου παραδοσιακού αμερικανού πολίτη, που τους απεύθυνε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, αλλά και την κόπωση της κοινωνίας από τις «πολιτικές ελίτ» που για δεκαετίες βρίσκονται στην εξουσία. Μπορεί η εκλογή TRUMP να έσπασε ένα κοινό μέτωπο γυναικών, όπως θα ήταν αυτό των A. MERKEL, Τ. MAY και Η. CLINTON, ωστόσο η ανάδειξη ενός νέου «JR» στην αμερικανική πολιτική δημιουργεί διλλήματα ως προς το ποια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για τη ρωσική διπλωματία η οποία προσανατολίζεται στην ανάδειξη ενός νέου «πατερούλη» τύπου «Kruschev»

Η Ρωσία έχει πλέον ανοίξει 2 μεγάλα μέτωπα, αυτά της Συρίας και της Ουκρανίας και η επιτυχία που φαίνεται να σημειώνεται εκεί πιστώνεται στον PUTIN, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του να αυξάνεται. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αν τελικά τα οφέλη από τη Συρία θα είναι ασύμφορα ή όχι, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψει η Ρωσία τα όσα έχει επιτύχει έως στιγμής προς όφελος μίας πιο συγκαταβατικής πολιτικής.

Η εμπλοκή της Ρωσίας τόσο στην Ουκρανία με την προσάρτηση της Κριμαίας, όσο και στη Συρία με τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις ήταν επιτακτική, αν και στο συριακό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Όλα πηγάζουν από τη γνωστή αναγκαιότητα της Ρωσίας να αποκαταστήσει το γόητρό της ως υπερδύναμη. Στη Συρία η Μόσχα έχασε τουλάχιστον 20 άνδρες ωστόσο κέρδισε μια αεροπορική βάση και άλλα στρατιωτικά πλεονεκτήματα. Η κατανάλωση αμυντικών συστημάτων για παράδειγμα θα οδηγήσει σε νέους πελάτες, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει αξιοπιστία, αντοχή και εμπειρία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας εκτιμάται πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και ακόμη πιο ισχυρές αντιδράσεις από ό,τι συνέβη με την Τουρκία. Σε τούτο συμβάλει ο τρόπος που επηρεάζονται τα τεκταινόμενα σε διεθνές επίπεδο με την αποτυχία των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, την άνοδο της Κίνας και το τέλος του μονοπολικού κόσμου, τη ρωσική πολιτική ως σημάδι αποδυνάμωσης της Δύσης τις επιδιώξεις της Μόσχας, κ.ά. Όπως συχνά εκτιμάται από ειδικούς δημιουργείται ήδη ένα επαναστατικό κλίμα που πυροδοτεί τις μελλοντικές εξελίξεις.

Υπό αυτό το πρίσμα και βάσει των ανακοινώσεων υπαναχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πλουτώνιο, αποκτά άλλη βαρύτητα η ανακοίνωση των δοκιμών του διηπειρωτικού πυραύλου RS-28 Sarmat, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον παλαιότερο SATAN και διαθέτει ιδιότητες stealth για την αποφυγή αντιμέτρων εναντίον βαλλιστικών κινδύνων, όπως είναι η περίφημη αντιπυραυλική ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Οι δοκιμές αυτές αναμένονται το προσεχές καλοκαίρι, αλλά πριν από αυτές η Ρωσία φρόντισε να δοκιμάσει το υπερηχητικό όχημα, γνωστό ως «αντικείμενο 4202» (aricle 4202) ή «15U71» για πρώτη φορά με επιτυχία την 25η Οκτωβρίου. Η ανάπτυξη Α/Α πυραύλων υψηλής ταχύτητας έχει καταστήσει δυνατή την αναχαίτιση και την καταστροφή οποιουδήποτε σύγχρονου α/φους ή πύραυλου σε οποιοδήποτε υψόμετρο. Διέξοδος σε αυτό είναι η δημιουργία οχήματος ικανού να ίπταται ταχύτερα από τους πυραύλους ανάσχεσης.

Το όπλο είναι ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα 15 mach ή 7 χλμ το δευτερόλεπτο. Το όχημα έχει σχεδιαστεί για να εγκατασταθεί σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, όπως ο Sarmat. Πριν εισέλθει στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας, πραγματοποιεί έναν περίπλοκο ελιγμό, ο οποίος καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή του από αμυντικά πυραυλικά συστήματα. Ο ρωσικός Στρατός πρόκειται να παραλάβει τα νέα υπερηχητικά όπλα μέχρι το 2020, όταν θα ενταχθεί εν υπηρεσία και ο Sarmat.Βάσει αυτών των χαρακτηριστικών η Ρωσία δείχνει πως παίζει το παιχνίδι του μαστίγιου και του καρότου, επιδεικνύοντας το πυρηνικό οπλοστάσιό της ταυτόχρονα με την επίδειξη διάθεσης μεταστροφής σε μία πιο διαλλακτική πολιτική. Την ίδια στιγμή αυτό το παιχνίδι πάγου και φωτιάς εφαρμόζεται και στο εσωτερικό σκηνικό της χώρας, όπου οι πυρηνικοί εξοπλισμοί και τα τεχνολογικά επιτεύγματα θα χρησιμοποιηθούν για την δικαιολόγηση των θυσιών του ρωσικού λαού. Επομένως η Ρωσία, αναμένεται να επιστρέψει στη ρητορική και τακτική της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης, όσο αυτό επιτρέπεται από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, η οποία δεν επιτρέπει απογοητευτικές συγκρίσεις μεταξύ των Ρώσων και των υπολοίπων πολιτών, πέραν του νέου «Σιδηρούν Παραπετάσματος».

---------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***