Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Μάθημα φιλοσοφίας οι «Simpsons» στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης
18/11/16Τα τελευταία χρόνια έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με τη δημοφιλή σειρά The Simpsons, η οποία «προβλέπει» σε πολλές περιπτώσεις το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Το κινούμενο σχέδιο, εκτός από «αναλαμπές» του μέλλοντος, φαίνεται πως έχει να προσφέρει ακόμη περισσότερα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία. Τόσα ώστε να εντάξει στο πρόγραμμά του ένα νέο μάθημα με τίτλο "D’oh! The Simpsons Introduce Philosophy" (D' Oh! Οι Σίμπσονς Παρουσιάζουν τη Φιλοσοφία).Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζον Ντόναλσον, ο οποίος θα αναλάβει τη διδασκαλία του μαθήματος, υποστηρίζει πως το αμερικανικό καρτούν είναι ένα φανταστικό «όχημα» για την εισαγωγή των μαθητών στη φιλοσοφία.

«Ο δημιουργός των Simpsons, Ματ Γκρένινγκ, ήταν ένας φοιτητής της φιλοσοφίας, και αυτό είναι εμφανές σε κάθε επεισόδιο» δήλωσε ο Ντόναλσον στην εφημερίδα The Scotsman.

«Οι Simpsons είναι ένα πολύ εκλεπτυσμένο έργο του λαϊκού πολιτισμού, που θίγει ποικίλα φιλοσοφικά θέματα. Το μάθημα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει γίνει viral. Και πραγματικά, ποτέ μέχρι πρότινος δεν είχαμε τέτοια ανταπόκριση.»

Ο Ντόναλσον επιθυμεί οι μαθητές του να συζητούν τι θα σκέφτονταν οι μεγάλοι φιλόσοφοι - όπως ο Αριστοτέλης - για τον κίτρινο τεμπέλη Χόμερ Σίμπσον.


«Η σειρά Simpsons είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά εκθέματα του σύγχρονου κόσμου, εν μέρει επειδή είναι γεμάτη φιλοσοφία» συμπληρώνει.

«Ο Αριστοτέλης, ο Καντ, ο Μαρξ, ο Καμύ και πολλοί άλλοι μεγάλοι στοχαστές εκπροσωπούνται σε μια αγνή φιλοσοφική μορφή: το κινούμενο σχέδιο».

Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιανουαρίου, κοστίζει 30 λίρες το άτομο, και θα είναι ανοιχτό προς όλους.
H σειρά θα μας συντροφεύει για δυο ακόμη σεζόν.


Η επιτυχημένη σειρά κινουμένων σχεδίων, Τhe Simpsons, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, πήρε το πράσινο φως για 29η και 30η σεζόν, που σημαίνει πως τα επεισόδια της θα φτάσουν τον εντυπωσιακό αριθμό των 669.


Σύντομα η αμερικανική σειρά του FOX θα σπάσει το ρεκόρ με τα περισσότερα επεισόδια για σειρά σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Gunsmoke με 635 επεισόδια.

«Ακόμη ένα ρεκόρ για μια σειρά ορόσημο», δήλωσαν η πρόεδρος και ο συμπρόεδρος του Fox, Ντάνα Γουόλντεν και Γκάρι Νιούμαν. «Οι Simpsonsέχουν μεγάλη αξία για το δίκτυο, το στούντιο και για όλους εδώ στη Fox και η συνεχόμενη πολιτιστική επιρροή της σε ολόκληρο το κόσμο είναι ένδειξη της συλλογικής ικανότητας των Ματ Γκρέινινγκ, Τζέιμς Λ. Μπρουκς και Aλ Ζιν.»

Η σειρά πρόκειται να οργανώσει ένα τηλεοπτικό μαραθώνιο αργότερα μέσα στο έτος, όταν το FΟX προβάλλει τα 600 επεισόδια της σειράς, ξεκινώντας απ' τις 24 Νοεμβρίου.

entertainment.in.gr

*** Internet News ***