Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Γερμανία: Τι βρίσκεται πίσω από την ευελιξία στο προσφυγικό;

2/12/16
Τι βρίσκεται πίσω απο την ευελιξία με την οποία αντιμετωπίζει το προσφυγικό η Γερμανία; Η απάντηση είναι απλή: Το δημογραφικό πρόβλημα.Με απλά λόγια η γερμανική κοινωνία γερνάει. Ο αριθμός των ηλικιωμένων στη Γερμανία αυξάνεται δραματικά και ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 60 εκτιμάται θα αυξηθεί μέχρι το 2050 κατά 10 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι θα υπάρξει και δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων μεταξύ 20 και 60 ετών. Αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για τα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων, για την ανάπτυξη και γενικότερα για την οικονομία».Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει αρχίσει να παίρνει απειλητικές διαστάσει καθώς η Γερμανία, η ατμομηχανή της Ευρώπης, πάσχει από σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού κυρίως στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στα πλαίσια αυτά, οικονομικά ινστιτούτα και συνδικάτα προτείνουν την εισαγωγή εξειδικευμένων μεταναστών.

Βάσει των εκτιμήσεων ο πληθυσμός της Γερμανίας θα έχει μειωθεί μέχρι το 2050 κατά 8 εκατομμύρια, από τα 83 στα 75 εκατομμύρια. Άλλες πιο δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση του πληθυσμού ακόμη και κατά 20 – 25 εκατομμύρια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η υπογεννητικότητα. Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που έχει χρόνο με το χρόνο περισσότερους θανάτους παρά γεννήσεις και αυτό από το 1972. Επίσης έχει το μεγαλύτερο ποσοστό άτεκνων ζευγαριών, το 1/3 των ανθρώπων εδώ δεν έχουν παιδιά. Την ίδια ώρα προσπαθεί να καλύψει αυτά τα κενά με το κύμα μετανάστευσης που είναι στη Γερμανία μεγαλύτερο ακόμη και από ότι στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία.Αποκαλυπτικά είναι πρόσφατα στοιχεία Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τα οποία 17,1 εκατομμύρια κάτοικοι ανά τη γερμανική επικράτεια έχουν ξένες ρίζες. Με άλλα λόγια ένας στους πέντε έχει ξένη υπηκόοτητα ή έχει πολιτογραφηθεί Γερμανός ή έχει μόνον έναν γερμανό γονέα ή ανήκει στην ειδική κατηγορία των Γερμανών παλιννοστούντων –η τελευταία αφορά κυρίως γερμανόφωνους υπηκόους πρώην σοβιετικών χωρών. Η αναλογία αυτή μεταφράζεται στο 25% του συνολικού πληθυσμού και αποτελεί ρεκόρ για τα γερμανικά πληθυσμιακά χρονικά.

Τα τελευταία 30 χρόνια το δημογραφικό πρόβλημα αποκτάόλο και μεγαλύτερες διαστάσει καθώς , σύμφωνα με τις στατιστικές σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1,4 παιδιά, ένα ποσοστό, βάσει του οποίου, η Γερμανία συγκαταλέγεται στις χώρες με τα λιγότερα παιδιά.

Ο πληθυσμός της Γερμανίας μειώνεται αργά, αλλά σταθερά. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος οφείλεται στο ότι την ίδια στιγμή η Γερμανία έχει εξελιχθεί σε μία από τις κυριότερες χώρες υποδοχής μεταναστών. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που ο πληθυσμός δεν έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: prenium.paratiritis.gr

*** Internet News ***