Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Βετεράνος της Goldman ο ΥΠΟΙΚ του Τραμπ

1/12/16
Σε όλη την προεκλογική εκστρατεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ κατακεραύνωνε την Wall Streetπροεκλογικά, αλλά τώρα επιλέγει ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs ως νέο υπουργό Οικονομικών.

Ο λόγος για τον 53χρονο τραπεζίτη και διαχειριστή κεφαλαίων, Στίβεν Μνούτσιν (Steven Mnuchin), απόφοιτο του Πανεπιστημίου Yale και τραπεζικό στέλεχος από... κούνια, αφού ο πατέρας του υπήρξε εταίρος στην Goldman και ο ίδιος τον ακολούθησε, ως στέλεχος στην ίδια τράπεζα για δύο δεκαετίες, όπου εκτιμάται από την αγορά ότι αποκόμισε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την Goldman Sachs, ο Μνούτσιν εντάχθηκε στην Soros Fund Management του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, μέχρι που ίδρυσε τη δική του εταιρεία διαχείρισης hedgefund, την Dune Capital Management LP.

Αργότερα, ο Μνούτσιν ακολούθησε το δρόμο που οδηγεί στο Χόλιγουντ, ιδρύοντας την εταιρεία παραγωγής ταινιών RatPac Entertainment, η οποία, το 2013, συγχωνεύθηκε με την DuneEntertainment και μετονομάσθηκε ως RatPac-Dune Entertainment. Η εταιρεία συμμετείχε στην παραγωγή πολλών δημοφιλών ταινιών: Gravity(2013), The Lego Movie (2014), και Magic Mike XXL (2015).

Τεράστια κέρδη αποκόμισε ο Μνούτσιν όταν μια τράπεζα που ίδρυσε το 2009, η OneWest Bank, εξαγόρασε τηνIndyMac, που κατέρρευσε στην κρίση και κρατικοποιήθηκε. Το 2014, η OneWest πωλήθηκε στην CIT έναντι 3.4 δισ. δολ. και ο Μνούτσιν εξασφάλισε τεράστια κέρδη, ενώ παρέμεινε στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

Το τελευταίο εύστοχο «στοίχημα» του τραπεζίτη ήταν η απόφασή του να «ποντάρει» στον Τραμπ, αναλαμβάνοντας, στις αρχές του 2016, τα καθήκοντα του αρμόδιου για τα οικονομικά της εκλογικής εκστρατείας του νέου προέδρου.

Ο Μνούτσιν είναι υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και η επιλογή του για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα επιχειρήσει να «ξηλώσει» τις μεταρρυθμίσεις της εποχής Ομπάμα για την αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών, αλλά και να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων.πηγή:http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***