29/9/16

Η ά(γ)νοια του Ερντογάν και ο "περίπατός" του στη Συρία
Χάρτης της Β. Συρίας όπου αποτυπώνονται με κόκκινο οι δυνάμεις Assad-Ρωσίας, γκρίζο το ISIS, κίτρινο οι κουρδικές δυνάμεις, πράσινο η συριακή αντιπολίτευση και αχνό πράσινο οι δυνάμεις FSA-ΤΕΔ

Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας

Η ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στο συριακό έχει προκαλέσει ποικίλες αναλύσεις για την επόμενη ημέρα στον εμφύλιο που διεξάγεται στη χώρα. Οι προκλήσεις έγκεινται στην πρόβλεψη των επόμενων κινήσεων και πώς θα προχωρήσει η Άγκυρα περεταίρω, με τις ΤΕΔ να διαφαίνεται πως βρίσκονται σε αναζήτηση σχεδιασμού.

18/9/16

Η ομάδα του Βίσεγκραντ και η επιστροφή στην εποχή του Ύστερου Μεσαίωνα για την Ευρώπη.


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 
giota.houliara@gmail.com

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ συμμετείχαν με κοινή στάση. Στην Ομάδα του Βίσεγκραντ,γνωστή, επίσης και ως χώρες του Βίσεγκραντ ή οι 4 του Βίσεγκραντ ανήκουν η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία.

Η ομάδα προήλθε από μια Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Τσεχοσλοβακίας (η Τσεχία και η Σλοβακία δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της χώρας το 1993), της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που πραγματοποιήθηκε στην ουγγρική καστροπολιτεία του Βίσεγκραντ, στις 15 Φεβρουαρίου του 1991 (λίγους μόνο μήνες πριν την διάλυση της ΕΣΣΔ που θα οδηγούσε και επίσημα στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου).

13/9/16

Μπάρακ Ομπάμα:ένας μουσουλμάνος στο Λευκό Οίκο; Θεωρίες συνωμοσίας για τον απερχόμενο πρόεδρο.


Βαθιά υπόκλιση και χειροφίλημα στον Σαουδάραβα βασιλιά Abdallah στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G20 στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2009.Το θέμα πήρε διαστάσεις στις ΗΠΑ, καθώς ποτέ πριν Αμερικανός Πρόεδρος δεν είχε κάνει κάτι παρόμοιο

12/9/16

Ο Δρόμος που στήριξε μια αυτοκρατορία (Βυζάντιο) και απειλεί μία νέα (ΗΠΑ)Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας


Εν μέσω των συρράξεων που παρατηρούνται ανά την υφήλιο και του ανερχόμενου τζιχαντιστικού παράγοντα η γενικευμένη θεωρία που επικρατεί είναι πως τα πάντα γίνονται για το πετρέλαιο. Οι μεγάλες δυνάμεις διαθέτουν τις σημαντικότερες εταιρείες εξόρυξης υδρογοναθράκων και για όλους είναι λογικό πως επιχειρείται, όπως και παλαιότερα ο όλο και μεγαλύτερος έλεγχος των κοιτασμάτων και φυσικά της τιμής του μαύρου χρυσού.