Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Τούρκος διεθνολόγος εξηγεί γιατί ο Ερντογάν καταφεύγει στη Συνθήκη της Λοζάνης

30-9-16


Αίσθηση εντός και εκτός Τουρκίας προκαλεί η δήλωση του Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης, και το πώς η χώρα ζημιώθηκε από τα όσα υπογράφηκαν το 1923. «Ο Ερντογάν μπροστά στον πανικό του άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις», είναι η εξήγηση που δίνει ο προοδευτικός Τούρκος διεθνολόγος Μπασκίν Οράν.Μιλώντας στην ειδησεογραφική σελίδα Τ24, σημειώνει ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση. «Όλοι οι δεξιοί στην Τουρκία επικρίνουν τη Λοζάνη. Και το κάνουν αυτό όχι σε σχέση με τα νησιά, αλλά σε σχέση με το Κουρδικό και τη Μοσούλη», υπογραμμίζει. Μάλιστα, για τον Ταγίπ Ερντογάν προβλέπει ότι η δεύτερη προβοκάτσια στην οποία θα καταφύγει, βλέποντας ότι μειώνεται η ισχύς του στην Τουρκία, θα είναι ο πόλεμος.

Κωνσταντίνος Φίλης: Συνθήκες που ορίζουν σύνορα δεν αλλάξουν παρά μόνο με πόλεμο. Εσωτερικής κατανάλωσης οι δηλώσεις Ερντογάν


30-9-16


Η δήλωση Ερντογάν έσκασε σαν βόμβα χθες. Πολλοί την χαρακτήρισαν «ιστορική δήλωση» και όχι άδικα. Γιατί είναι η πρώτη φορά, στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, που ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει δημοσίως τη διαφωνία του με τη Συνθήκη της Λωζάνης*, με βάση την οποία αναδύθηκε η σύγχρονη Τουρκία.

Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό και γιατί τώρα;

Foreign Policy: Πώς ο Θουκυδίδης και η αποστασία της Μυτιλήνης δείχνουν ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στο debate Τραμπ- Κλίντον30-9-16

Γράφει ο Κώστας Μαυραγάνης

Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε το debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η Αμερική έχασε, εκτιμάται σε εκτενές δημοσίευμα- ανάλυση του Foreign Policy με τίτλο «The Mytilenean Dialogue from 428 B.C. Explains who really won the Trump- Clinton debate», το οποίο ασχολείται με την αποστασία της Μυτιλήνης στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, όπως περιγράφεται στον Θουκυδίδη.

Όπως εκτιμάται στο δημοσίευμα- ανάλυση, ο Θουκυδίδης θα έβλεπε τις επιδόσεις της Κλίντον στη debate μάλλον ως παράδειγμα προς αποφυγήν παρά ως έναν «παιάνα» στις δημοκρατικές αξίες. Η διαβούλευση στην Αθήνα κατά το συγκεκριμένο επεισόδιο του Πελοποννησιακού Πολέμου, αναφέρεται, υποδεικνύει ότι, αν και η Κλίντον κέρδισε στο debate, ο χαμένος τελικά μπορεί να μην ήταν μόνο ο Τραμπ, αλλά και η Αμερική.

Το 428 π.Χ η Αθήνα βρισκόταν σε δύσκολη θέση: Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος διαρκούσε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ο Περικλής είχε πεθάνει, και η Μυτιλήνη, μια από τις σημαντικότερες συμμάχους, είχε αποστατήσει στην πλευρά της Σπάρτης (παράλληλα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Συμμαχία της Δήλου ήταν η ελληνική εκδοχή του ΝΑΤΟ, με την Αθήνα να κυριαρχεί, όπως και οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ).

Αν και ο αθηναϊκός στόλος νίκησε τους Μυτιληναίους, στην Αθήνα επικρατούσε ανησυχία λόγω της αποστασίας και λόγω του περάσματος σπαρτιατικού στόλου από τα αθηναϊκά ύδατα, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει τους Μυτιληναίους. Οι Αθηναίοι ψήφισαν ότι όλοι οι ενήλικες άνδρες θα θανατώνονταν και τα γυναικόπαιδα θα πωλούνταν σκλάβοι. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, όταν τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, το θέμα τέθηκε εκ νέου, καθώς αρκετοί θεωρούσαν ότι επρόκειτο για μια πολύ σκληρή απόφαση- αλλά ένα πλοίο είχε αναχωρήσει ήδη για να μεταφέρει την εντολή.

Εκεί παρενέβη ο φιλόδοξος Κλέων, που, έχοντας οικονομική ισχύ από την περιουσία του πατέρα του, επιθυμούσε να κάνει πολιτική καριέρα. Ο Κλέων υποστήριξε πως ηγεμονία είναι η άσκηση εξουσίας πάνω και σε αυτούς που είναι απρόθυμοι να την δεχτούν, και αν αυτό δεν άρεσε στους Αθηναίους, τότε θα έπρεπε να παρατήσουν την ηγεμονία τους και να στραφούν στις φιλανθρωπίες. Σε τελική ανάλυση, η ασφάλεια της Αθήνας είναι πάνω από την δικαιοσύνη: Μια πόλη είναι καλύτερα με κακούς νόμους, αρκεί να είναι σταθεροί, παρά με καλούς νόμους που αλλάζουν συνέχεια, υποστήριξε.

Στη συνέχεια μίλησε ο Διόδοτος, που ήταν πιο ήρεμος και συγκροτημένος, αντίθετα με τον επιθετικό Κλέωνα. Ο καλός πολίτης, υποστήριξε, οφείλει να νικά όχι τρομοκρατώντας τον λαό, αλλά νικώντας με επιχειρήματα. Ωστόσο, ο Διόδοτος, ο οποίος βρισκόταν στην άμυνα απέναντι στη θέση του Κλέωνα πως η εθνική ασφάλεια απαιτεί ανελέητο ρεαλισμό, έδειξε καλύτερη αντίληψη της realpolitik από τον Κλέωνα, εκτιμάται στο δημοσίευμα. Αφήνοντας κατά μέρος τον ιδεαλισμό, υποστήριξε ότι δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους, ηθικά ή νομικά. Αυτό που έπρεπε να αποφασιστεί από την Εκκλησία του Δήμου ήταν το αν η απόφαση αυτή ήταν προς όφελος της Αθήνας. Δεδομένης της κατάστασης με τη Μυτιλήνη, είπε, δεν υπήρχαν καλές επιλογές, απλά λιγότερο κακές. Η εθνική ασφάλεια, τόνισε ο Διόδοτος, προστατεύεται καλύτερα μέσω της επίδειξης επιείκειας απέναντι στους Μυτιληναίους, όχι επειδή είμαστε «καλοί», αλλά επειδή είμαστε πραγματιστές. Η επιείκεια, επέμεινε, ήταν ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν μελλοντικές αποστασίες.

Τελικά επικράτησε η άποψη του Διόδοτου, και αποφασίστηκε η αποστολή ενός δεύτερου πλοίου άμεσα, για να προλάβει το πρώτο. Τελικά το δεύτερο πλοίο έφτασε εγκαίρως, και η διαταγή του αφανισμού των Μυτιληναίων δεν εφαρμόστηκε.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η διαβούλευση έλαβε χώρα στη σκιά του Περικλή, ο οποίος ήταν κυρίαρχος μέχρι τον θάνατό του. Ο Περικλής δόξαζε όχι μόνο αυτό που ήταν η Αθήνα, αλλά και αυτό που μπορούσε να γίνει- ένα παράδειγμα για όλους τους Έλληνες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Επιτάφιο λόγο του. Όπως αποδείχτηκε από την έκβαση του Πελοποννησιακού Πολέμου και την όλο και μεγαλύτερη αγριότητά του (όπως επιδείχτηκε π.χ στη Μήλο) , το παράδειγμα αυτό δεν ήταν καλό, καθώς οι Αθηναίοι έδειξαν, με τον τρόπο που αντιμετώπισαν τους Μήλιους ότι είτε ήσουν νικητής με τους Αθηναίους είτε ηττημένος με τη Σπάρτη. Η απάντηση των Αθηναίων στους Μήλιους θεωρείται από πολλούς ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ψυχρής γεωπολιτικής και κυνικής αξιολόγησης των ισορροπιών ισχύος- και για πολλούς ήταν μια ύβρις που τιμωρήθηκε στη Σικελία.

Περνώντας στα σημερινά δεδομένα στις ΗΠΑ, στο δημοσίευμα εκτιμάται πως, εάν το debate αποτελεί έναν πρόλογο της αναμέτρησης των επόμενων έξι εβδομάδων, η ιστορία της αποστασίας της Μυτιλήνης αντιπροσωπεύει την κατάσταση της αμερικανικής πολιτικής αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχουν σαφείς αντιστοιχίες μεταξύ του Κλέωνα και του Διόδοτου και του Τραμπ και της Κλίντον.

Η Κλίντον, σημειώνεται, αντί ακολουθήσει το πρότυπο του Περικλή και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που διαμορφώνονται από τη δημαγωγική γραμμή και ρητορική του «Κλέωνα»/ Τραμπ, προτιμά τον Διόδοτο. Στη διαφωνία επέδειξε πρακτικότητα και τόνισε επανειλημμένα την ανάγκη για realpolitik. «Η τόλμη και η ειλικρίνεια των Αθηναίων, χαρακτηριστικά που ενσάρκωσε και επαίνεσε ο Περικλής, απουσίαζαν από τα λόγια της Κλίντον, όπως απουσίαζαν και από του Διόδοτου» σχολιάζεται.

Τόσο με την Κλίντον, όσο και με τον Διόδοτο, ο πολιτικός λόγος και η δράση υπονομεύουν την ευθύτητα και τη διαφάνεια, χαρακτηριστικά, κατά τον Θουκυδίδη, της περιόδου του Περικλή, οδηγώντας στον ψυχρό υπολογισμό, τόσο σε επίπεδο προσωπικής φιλοδοξίας, όσο και σε επίπεδο εθνικής στρατηγικής. «Ο Διόδοτος στερείται, όπως και η Κλίντον, οράματος. Αν και επιδιώκουν αυτό που οι Έλληνες θεωρούσαν το “καλό” - τα υψηλά ιδεώδη- ο Διόδοτος και η Κλίντον το κάνουν όχι εμπνέοντας τους συμπολίτες τους να αρθούν στο ύψος των ιδεωδών του έθνους τους, αλλά αντ'αυτού προτρέποντάς τους να πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των πρακτικών πλεονεκτημάτων».

Ο Θουκυδίδης, καταλήγει το δημοσίευμα, έγραψε το έργο του για να μείνει στην αιωνιότητα, και το «brand» του έχει αντέξει χιλιετίες, και απόλυτα δικαιολογημένα: Ένας από τους λόγους για αυτό- ένας τεράστιος λόγος- είναι η αντίληψη περί των δεσμών μεταξύ πολιτικού λόγου και δημοκρατίας. «Οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να διαβάσουν τον Επιτάφιο του Περικλή: Αν δεν καταλάβουμε πως ο λόγος έχει σημασία, όχι λιγότερο για τους υπερμάχους της δημοκρατίας από ό,τι για τους καταστροφείς της, μπορεί να δούμε την επικείμενη κηδεία της δικής μας δημοκρατίας».


Σφοδρή σύγκρουση στην Τουρκία για τις δηλώσεις Ερντογάν

30-9-16Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε στην Τουρκία ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας ότι η συνθήκη της Λωζάνης με την οποία τα νησιά του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Τουρκία ήταν «ήττα» της τουρκικής πλευράς. Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» και κατηγόρησε την ηγεσία του Κεμάλ, ο οποίος το 1923 διαπραγματεύθηκε τη συνθήκη για λογαριασμό της Τουρκίας.

Τον Οκτώβριο στην Τουρκία ο Πούτιν

30-9-16
Στις 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία. Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει μια σειρά από θέματα με τον Τούρκο ομόλογό του. Εκτός φυσικά από τη συριακή κρίση, ο Πούτιν θα συζητήσει την εξακολούθηση του αγωγού Turkish Stream, αλλά και την αποκατάσταση των επαγγελματικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, δεσμοί που είχαν διαρρηχθεί μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης έχουν ως σκοπό το Ιράκ και τους Κούρδους.

30-9-16Γράφει ο Άρεφ Αλομπέιντ
διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής
Σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ελληνικών νησιών, έχω την εντύπωση ότι ο ίδιος ο Ερντογάν ξέρει ότι τα σύνορα με την Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξουν για πολλούς λόγους.

Βαθαίνει η κόντρα Ρωσίας - ΗΠΑ....

30-9-16
Γράφει ο Πάνος Ιγνατίου

Ομοβροντία αντιαμερικανικών καταγγελιών και αποκαλύψεων από υψηλόβαθμούς ρώσους αξιωματούχους και θεσμούς διατυπώθηκαν νωρίς σήμερα. 

« Oι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να διαχωρίσουν την αντιπολίτευση από τους τρομοκράτες στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης στη Συρία. Έχουμε ολοένα και περισσότερο λόγους να πιστεύουμε ότι το σχέδιό τους ήταν να συντηρήσουν την Jabhat al Nura και να τη ενισχύσουν για ενδεχόμενη πραγματοποίηση του πλάνου B όταν θα είναι καιρός για ανατροπή του συριακού καθεστώτος», κατήγγειλε ο Sergueï Lavrov. Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους επέμεινε.

Βήμα μπροστά για την κατασκευή του αγωγού TurkStream από Ρωσία και Τουρκία


30-9-16Άδεια μελέτης για δύο από τους τέσσερις άξονες του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream έλαβε ο ρωσικός κολοσσός Gazprom.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ πρόθεση της Μόσχας είναι να τον επεκτείνει και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει έντονες ενστάσεις.

Εκτός ατζέντας Μέρκελ - Ομπάμα η Deutsche Bank

30-9-16

Η Deutsche Bank δεν βρέθηκε στην ατζέντα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η συζήτηση με τον Ομπάμα αφορούσε την Ουκρανία και τη Συρία και όχι άλλα θέματα», δήλωσε η εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη τύπου στο Βερολίνου.

Ο Ερντογάν απειλεί με ανάφλεξη στα Ελληνοτουρκικά

30-9-16
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Στην προσφιλή συνήθεια των τουρκικών ηγεσιών, να δημιουργούν «τεχνητές» κρίσεις κυρίως με την Ελλάδα, όταν στο εσωτερικό της χώρας τους επικρατεί αναταραχή, κατέφυγε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μόνο που αυτή την φορά ο «Σουλτάνος» προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, τις πάγιες αιτιάσεις της τουρκικής διπλωματίας. Δεν έθεσε απλά θέμα νησιών αλλά Αιγαίου, αμφισβητώντας ανοικτά το διεθνές καθεστώς και τις ισχύουσες συμφωνίες. Η Άγκυρα δεν άργησε να κάνει πράξη τα όσα είπε ο Ερντογάν, καθώς με δύο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε, αμφισβητεί ουσιαστικά το μισό Αιγαίο, επικαλούμενη τη συνθήκη της Λωζάνης.

Γιώργος Καραμπελιάς: Μοχλοί η Συνθήκη της Λωζάννης και η Ισλαμοποίηση της Μεσογείου

30-9-16

Για στρατηγικούς μοχλούς σε μία συνολική αναθεώρηση με στόχο την αναγόρευση της Τουρκίας στην απόλυτη δύναμη στη Μεσόγειο, κάνει λόγο ο ιστορικός και επικεφαλής της κίνησης «ΑΡΔΗΝ» Γιώργος Καραμπελιάς , μιλώντας στον 9.84 . Όπως είπε , είναι πλαστός ο διαχωρισμός σε Κεμαλιστές και Ερντογάν , αφού πάγια η Τουρκία από την επόμενη μέρα της Συνθήκης της Λωζάννης , την αμφισβητεί και δουλεύει για την αλλαγή της.

Σάββας Καλεντερίδης: Το πραγματικό σχέδιο Ερντογάν

30-9-16


Η αμφισβήτηση από τον Ερντογάν της Συνθήκης της Λωζάννης , δεν είναι απλά για εσωτερική κατανάλωση στο ακροατήριο του, αλλά μία ευρύτερη στρατηγική για το ρόλο που θέλει να έχει η Τουρκία από την Βόρειο Συρία, μέχρι την Κύπρο και την συνδιαχείριση που ονειρεύεται στο Αιγαίο. Αυτό είπε στον 9.84 ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, σημειώνοντας ότι η Τουρκία διαχρονικά και χωρίς διαχωρισμούς Κεμαλικών-Νεοθωμανιστών , επιδιώκει την πλήρη αναθεώρηση της Συνθήκης.

Λοζάνη 101: Για ποιον είναι επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης;


30-9-16


Γράφει ο Μιχάλης Κόκκινος

Με τα όρια της παράνοιας φαίνεται πως φλερτάρει το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας. Την ώρα που η γείτονα χώρα δίνει μία τριμέτωπη μάχη εναντίον Σύριων, Κούρδων και Τζιχαντιστών με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα για την μοίρα της στην περιοχή, δια στόματος Ερντογάν αμφισβητεί  τη Συνθήκη της Λοζάνης. Η αναφορά του Τούρκου Προέδρου δεν ήταν τυχαία. Τα τελευταία χρόνια μεταξύ των οπαδών κυκλοφορεί μία θεωρία συνωμοσίας που φέρει την Συνθήκη της Λοζάνης να περιλαμβάνει ένα “μυστικό” άρθρο για λήξη της ισχύος της!

Οι απόψεις που διατυπώνονται σχετικά με την υποτιθέμενη λήξη της Συνθήκης της Λοζάνης διαφοροποιούνται ανάλογα με τις πολιτικές απόψεις του εκάστοτε συνωμοσιολόγου. Οι επικριτές του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, ότι σχεδιάζει έναν νέο Βόσπορο για να διασφαλίσει την πρόσβαση των αμερικανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα ή ότι επιχειρεί να υπονομεύσει την κυριαρχία που διασφάλισε ο Ατατούρκ για την Τουρκία. Οι υποστηρικτές του Ερντογάν αντίθετα θεωρούν ότι με τη λήξη της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αποκτά τη δυνατότητα διόρθωσης των συνόρων που είχε διασφαλίσει πριν από 100 χρόνια, ανακαταλαμβάνοντας περιοχές όπως τη Μοσούλη και μέρος της δυτικής Θράκης.

Επίσημα Χίλαρι στις προεδρικές εκλογές στηρίζουν οι New York Times

30-9-16Η συντακτική ομάδα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times ανακοίνωσε ότι στηρίζει επίσημα την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Οι συντάκτες της εφημερίδας υποστήριξαν ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι καταλληλότερη για την θέση του προέδρου σε σύγκριση με τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, καθώς διαθέτει περισσότερα προσόντα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

«Μαύρο» στον Τραμπ ζητεί η εφημερίδα USA Today

30-9-16Θέση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο περιγράφει ως «επικίνδυνο δημαγωγό», πήρε η εφημερίδα USA Today, παροτρύνοντας τους αναγνώστες της να μην ψηφίσουν τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. Από τις σελίδες της όμως οι συντάκτες ξεκαθαρίζουν πως το «όχι» στον αμερικανό μεγιστάνα δεν ισοδυναμεί με «ναι» στην Χίλαρι Κλίντον.

Στους δρόμους τα συνδικάτα στο Βέλγιο για λιτότητα και εργασιακά

30-9-16


Χιλιάδες άνθρωποι –45.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 70.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα– διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες σε διαμαρτυρία για τα μέτρα λιτότητας που εισηγείται η βελγική κυβέρνηση του φιλελεύθερου Σαρλ Μισέλ.

Τα πνεύματα έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό μετά την απόφαση της αμερικανικής Caterpillar να κλείσει τη μονάδα της στο Βέλγιο, στην οποία απασχολούνταν 2.000 άτομα.

Μετά τη Deutsche Bank και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας απολύει 10.000 άτομα

30-9-16
Περισσότερο από το 1/5 του ανθρώπινου δυναμικού της ετοιμάζεται να απολύσει η δεύτερη μεγαλύτερη Γερμανική τράπεζα,μετά τη Deutsche Bank, σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει κερδοφορία σε σταθερή βάση μέχρι το 2020. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά θα σταματήσει να διανέμει μερίσματα.

Η Αυτάρκεια ως Στρατηγική Αναγκαιότητα30-9-16


Γράφει ο Απόστολος Βρανάς


Στο προηγούμενο άρθρο μας , είχε γίνει αναφορά στα φωτοβολταϊκά ως μία χαμένη ευκαιρία για σειρά ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και της κοινωνίας της ίδιας. Εδώ θὰ αναλύσουμε τὸ θέμα, ως προς τη στρατηγική αναγκαιότητα της αυτάρκειας της χώρας και στο ενεργειακό και σε άλλους τομείς (διατροφή, αιμοδοσία, κ.α.), τόσο στο οικονομικό όσο και, μερικώς, στο γεωπολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η έννοια της αυτάρκειας είναι πλέον μία χαμένη αρετή και ότι είναι αδήριτη ανάγκη για την ηγεσία της χώρας να ανακρούσει πρύμνας και να χαράξει ένα σχέδιο στοχευμένης αυτάρκειας σε συγκεκριμένους τομείς.

Το Κέρας της Αφρικής πεδίο Αραβικού ανταγωνισμού

30-9-16
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει οδηγήσει σε μια ανασύνθεση των Αράβο-Αφρικανικών συμμαχιών με επίκεντρο τις Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), οι οποίοι είναι περιστασιακοί σύμμαχοι στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας -- 30.9.201630.9.2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας

Ένα Παγκόσμιο Εταιρικό Δικαίωμα

30-9-16
Το «Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», δηλαδή η holding «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» όπως θα ονομάζεται, προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο του Ιουλίου του 2015 που υπέγραψε η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστεράς» και είναι απόλυτα ανεξάρτητο από το ελληνικό κράτος.

Του Κώστα Λουλουδάκη

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Θέμα Τσαμουριάς ανοίγουν οι Βρυξέλλες με δήλωση του Επιτρόπου Χαν

29-9-16
Διπλωματική κρίση στο τρίγωνο Αθήνα-Βρυξέλλες-Τίρανα για το «τσάμικο ζήτημα» που ανοίγει ο Επίτροπος Χαν.

Ο Αυστριακός επίτροπος Διερεύνησης της ΕΕ απαντώντας σε ερώτηση που έθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, για την ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία, ανέφερε ότι η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά, πρόσθεσε, περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών και τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα.

Oliver Stone: «η πολεμοχαρής Clinton ή ο τρελός Trump;» Ιδού το δίλημμα.

29-9-16Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολίασε τις επικείμενες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Oliver Stone.

Ανόητο και επιβλαβές για το έθνος να μην προστατεύει τα δικαιώματά του. Το μήνυμα της ημέρας.

29-9-16
                                   Στιγμές στο διάβα των καιρών © Ειρήνη Πέννα


Ενώ στην Τουρκία επικρατεί νέος δογματισμός που αμφισβητεί το γενικότερο status quo της περιοχής ιδιαίτερα μετά και την προβοκατόρικη δήλωση Ερντογάν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης υπήρξε επιζήμια για τη χώρα, παράλληλα με τις δηλώσεις  από την πλευρά του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν περί Τσαμουριάς αλλά και τις κινήσεις της Βαρντάρσκα (Σκόπια) για την ονομασία τους, σε συνδυασμό με τον Ισλαμικό μεταναστευτισμό, δεν μπορεί να μου φύγει από το μυαλό η έκφραση του T. Roosvelt το 1919 ενώ είχε ήδη ανέβει ως POTUS ο Wilson.

Προβοκατόρικη δήλωση Ερντογάν: Επιζήμια για Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάννης


29-9-16

Θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάννης θέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων που ανέφερε ο Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη.

Ρωσία: Οι δηλώσεις των ΗΠΑ για τη Συρία υποστηρίζουν την τρομοκρατία

29-9-16Εξοργισμένη εμφανίζεται η ρωσική πλευρά μετά τον απειλητικό τόνο της τελευταίας ανακοίνωσης των ΗΠΑ για τη Συρία. «Η ανακοίνωση υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ παρέχουν στήριξη στην τρομοκρατία» δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία.

Ιταλία: Υπό κατάρρευση το σύστημα υποδοχής προσφύγων-μεταναστών


29-9-16Με μία συνεχή ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ιταλία και το ντε φάκτο σφράγισμα των ευρωπαϊκών συνόρων, τα κέντρα υποδοχής της ιταλικής χερσονήσου είναι υπερκορεσμένα και πολλά από αυτά δεν έχουν λάβει ούτε δεκάρα από το ιταλικό κράτος εδώ και μήνες.

Από την αρχή του έτους, 132.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στις ιταλικές ακτές, προερχόμενοι σχεδόν στο σύνολό τους από χώρες της Αφρικής. Και χιλιάδες ακόμη έφθασαν διά ξηράς. Οι αντίστοιχες αφίξεις για το 2014 ήταν 138.000 και για το 2015 129.000.

Αλγερία: παράγοντας αποσταθεροποίησης το φθηνό πετρέλαιο;

29-9-16Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου προκαλεί σοβαρές δυσκολίες στο σύνολο των χωρών που αντλούν και εξάγουν τον «μαύρο χρυσό». Η κυβέρνηση του αλγερινού προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα κατάφερε μεν να αποκρούσει το πρώτο σοκ, ωστόσο τα… αμυντικά μέτρα δεν μπορούν να λειτουργούν για πάντα. «Το πετρέλαιο είναι για την Αλγερία κατάρα και ευλογία μαζί», υπογραμμίζει η ειδική για τις εξελίξεις στην Αλγερία Ντάλια Γκάνεμ-Γιαζμπέκ από το Ίδρυμα Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη. Η εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου αποφέρει περί το 30% του αλγερινού ΑΕΠ.

Τουρκία: Βουτιά 38% στις τουριστικές αφίξεις τον Αύγουστο

29-9-16Μεγάλη πτώση της τάξης του 38% σε ετησιοποιημένη βάση εμφάνισαν οι ξένοι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Τουρκία τον Αύγουστο, ένα μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αν και η υποχώρηση του Αυγούστου δεν είναι τόσο μεγάλη ότι εκείνη του 40,9% που καταγράφηκε τον Ιούνιο -η χειρότερη που έχει εμφανίσει ποτέ η χώρα- είναι μεγαλύτερη από την πτώση 36,7% του Ιουλίου, του μήνα του πραξικοπήματος.

Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία

29-9-16

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία τον Οκτώβριο, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η Μόσχα επιθυμεί την πλήρη αποκατάσταση των πολιτικών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Άγκυρα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βυθίστηκαν σε κρίση πέρσι τον Νοέμβριο, έπειτα την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία κοντά στη τουρκο-συριακή μεθόριο. Η Ρωσία απάντησε με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Το ηφαίστειο του προσφυγομεταναστευτικούΣτις αρχές του περασμένου Ιουνίου το κλειστό κέντρο της Μόριας στη Λέσβο είχε πυρποληθεί και πάλι. Εκείνες τις ημέρες, είχαμε γράψει σ' αυτές εδώ τις σελίδες πως «δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ούτε μεμονωμένο περιστατικό… Είναι προφανές ότι αυτή η αλυσίδα θα έχει ολοένα και περισσότερους κρίκους». Tα γεγονότα έστελναν από τότε το μήνυμά τους.

Ιωάννης Μάζης: Τα μεγάλα γεωπολιτικά παίγνια και η Κύπρος

29-9-16


«Γεωπολιτική και Γεωστρατηγικές της Συριακής Κρίσεως» είναι το νέο βιβλίο του Γεωστρατηγικού Αναλυτή Ιωάννη Μάζη, που κυκλοφορεί και για το οποίο μίλησε στον 9.84.

Η τουρκική οικονομία μπαίνει σε περιπέτειες ο Ερντογάν σε φουρτούνες

29-9-16
Γράφει ο Πολυδεύκης

Τον τελευταίο καιρό η Τουρκία βρίσκεται σε μία διαρκή αναζήτηση εξόδου από την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Ήδη η τουρκική λίρα έχει καταβαραθρωθεί σε επίπεδα ρεκόρ και η τουρκική κυβέρνηση αναζητεί λύσεις για την τόνωση της οικονομίας.

Στις 22-09-2016 η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περικόπτει το ημερήσιο επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσεις, παραβλέποντας τις ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό και ενδεχόμενες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης. Τούτο αποτελούσε απαίτηση και του Τούρκου Προέδρου για φθηνότερη πίστωση και τόνωση της αγοράς.

Η ά(γ)νοια του Ερντογάν και ο "περίπατός" του στη Συρία

29-9-16
Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης 
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας Η ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στο συριακό έχει προκαλέσει ποικίλες αναλύσεις για την επόμενη ημέρα στον εμφύλιο που διεξάγεται στη χώρα. Οι προκλήσεις έγκεινται στην πρόβλεψη των επόμενων κινήσεων και πώς θα προχωρήσει η Άγκυρα περεταίρω, με τις ΤΕΔ να διαφαίνεται πως βρίσκονται σε αναζήτηση σχεδιασμού.

Η επιστροφή της KGB: Η «ανάσταση» της διάσημης μυστικής υπηρεσίας από τον Βλάντιμιρ Πούτιν


29-9-16


Γράφει ο Κώστας Μαυραγάνης


Στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών, το όνομα της KGB (Κα Γκε Μπε), της θρυλικής (και διαβόητης) υπηρεσίας πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης έχει ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα, καθώς είναι συνώνυμο της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου και της σιωπηλής, «υπόγειας» σύγκρουσης ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή.

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Τουρκία: Οι Αρχές αποπέμπουν 87 μέλη της ΜΙΤ

28-9-16


Οι τουρκικές αρχές απέπεμψαν 87 μέλη των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (ΜΙΤ), τα οποία θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με την αδελφότητα του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, μετέδωσε την Τρίτη το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Βέτο» της Γερουσίας στο βέτο Ομπάμα για τη Σ.Αραβία και την 11η Σεπτεμβρίου28-9-16

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε το βέτο του Μπαράκ Ομπάμα στο νομοσχέδιο που επέτρεπε σε συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να κινηθούν νομικά εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Η υπόθεση πηγαίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών είναι εξίσου ισχυρή με τη Γερουσία.

Kαλογρίτσας: Το γαϊτανάκι των διασυνδέσεων από την εφημερίδα ΠΡΩΤΗ μέχρι την ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ

28-9-16


Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας


Αρκετό καιρό ασχολούμαι επαγγελματικά με την ανάλυση της γεωπολιτικής στο διεθνή χώρο. Ωστόσο η ενασχόληση σε αυτό τον τομέα πολλές φορές δημιουργεί μία ψευδαίσθηση γυάλας, με εξωστρέφεια στην παρατήρηση του αναλυτή και παράβλεψη των εσωτερικών θεμάτων της χώρας.

Ο καταστροφικός ρόλος της συριακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας

28-9-16Συντάκτης: Αλομπέιντ ΆρεφΔρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής
(Το είδαμε: http://www.efsyn.gr/)


Περίπου πέντε χρόνια πέρασαν από την έναρξη του συριακού δράματος και δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ, ώστε να δοθεί ένα τέλος στα δεινά του συριακού λαού.

Πράγματι, στην αρχή της εξέγερσης τα αιτήματα των Σύρων, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, επικεντρώθηκαν σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι στην ανατροπή του Ασαντ.

Τέλος εποχής για την ισραηλινή πολιτική πραγματικότητα

28-9-16

Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος
Δικηγόρος Διεθνολόγος 
(Το είδαμε στη http://www.huffingtonpost.gr/)

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ολόκληρη η πορεία της ζωής του Σιμόν Πέρες, του 9ου Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ, ταυτίζεται με καθαυτή την ιστορία της πατρίδας του. Σήμερα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, πλήρης ημερών και εμπειριών, έχοντας πάρει στα χέρια του κρίσιμες στιγμές της ισραηλινής πραγματικότητας, σε καιρούς πολέμων, εντάσεων, διαπραγματεύσεων και σύντομων περιόδων σχετικής ειρήνης.

Πέθανε ο ισραηλινός πολιτικός Σιμόν Πέρες. Δεν θα παραστεί ο Πάπας στην κηδεία του.

                                                     Σιμόν Πέρες και Μπιλ Κλίντον


28-9-16

O τέως πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες πέθανε τη νύκτα σε ηλικία 93 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακοίνωσε ο γιατρός του Ράφι Γουόλντεν.εννήθηκε το 1923 και εξελέγη για πρώτη φορά στην Κνεσέτ το 1959. Υπηρέτησε σε 12 κυβερνήσεις, υπήρξε πρωθυπουργός του Κράτους του Ισραήλ (1984-1986 και 1995-1996) και πρόεδρος από το 2007 έως το 2014.

Διακανονισμοί ΔΕΗ & ΕΥΔΑΠ τέλος!

28-9-16

Γράφει ο Απόστολος Βρανάς

Κατά τις τελευταίες ειδήσεις, είναι πολύ πιθανά τα ‘μπλακ-άουτ’ προς οφειλέτες σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου (www.eleftherostypos.gr/oikonomia/38458-rithmisi-ofeilon-se-eydap-dei-os-to-telos-tou-mina-allios-diakoph/) λόγω της παρέλευσης της καταληκτικής ημερομηνίας για τοὺς αντίστοιχους διακανονισμούς που έχουν θεσμοθετηθεί. Η διακοπή της παροχής, ως μαζικό μέτρο, είναι και αντικοινωνική – ειδικά στην κρίση που ζούμε – και αντιοικονομική. Η θλιβερή αυτή πιθανότητα είναι, κατά το άρθρο, αποτέλεσμα απανωτών λαθών.

Εκλογές στην Ιορδανία

            National Alliance for Reform candidates of the Islamic Front Action party Photo:Reuters28-9-16


Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας

Όπως είχε προβλεφθεί σε άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, η Μουσουλμανική Αδελφότητα εισήλθε μετά από δεκαετίες μποϋκοτάζ στο Κοινοβούλιο της Ιορδανίας, αποτελώντας το κύριο στήριγμα μίας ευρείας πολιτικής συμμαχίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 22-09-2016.

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Debate υποψηφίων ΗΠΑ. Στοιχεία και συμπεράσματα από Geopolitics.

Οι δηλώσεις και οι επιθέσεις μεταξύ των δύο υποψηφιών δείχνουν μια πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ υποδεέστερη των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί --- πηγή φωτό ABC

27.09.2016


Το Geopolitics & Daily News, όπως είναι γνωστό στο αναγνωστικό του κοινό, πάντα παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσπαθεί να δώσει ως ομάδα όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη εικόνα των όσων διαδραματίζονται παγκοσμίως.


Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθήσαμε όλη την εξέλιξη του διαλόγου των δύο υποψηφίων των ΗΠΑ για την προεδρική εκλογή και θα αποτυπώσουμε μερικά σημεία που ενδιαφέρουν χωρίς να λάβουμε θέση υπέρ ή κατά του κάθε υποψηφίου, αποφεύγοντας τον σκόπελο που πολλά ΜΜΕ πέφτουν και αλλοιώνουν την εικόνα.

Για τον σκοπό αυτό σας βάζουμε και το link για ολόκληρο το debate των υποψηφίων για να μπορούν οι έχοντες γνώση της Αγγλικής να βγάλουν και εκείνοι τα δικά τους συμπεράσματα, και όχι μόνο από αποσπάσματα που έχουν επιλέξει άλλοι.

link debate:full replay

--"Οικονομία των ΗΠΑ"--:

1. Κλίντον. Υπάρχει μια σαφή αναφορά και προσανατολισμός της Κλίντον που στοχεύει στην μεσαία τάξη και στην δυνατότητα να προωθήσει το όνειρο του μέσου Αμερικανού σε μια άνετη ζωή. Διαθέτει μάλιστα ένα σαφές και προγραμματισμένο σχέδιο όπως αναφέρει πολλές φορές ενώ παράλληλα επισημαίνει τον προβληματισμό της για το κατά πόσο οι ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουν με το σχέδιο του Τράμπ.

Το πλάνο της για φορολογία αναφέρει πώς θα μείνει το ίδιο πάνω κάτω αλλά θα φροντίσει να διαθέσει όλα αυτά τα χρήματα σε αναπτυσσόμενους τομείς και σε επιχειρήσεις μικρού και μέσου μεγέθους για να αναπτύξουν θέσεις εργασίας.

2. Τράμπ. Ο Τράμπ στοχεύει στον "ξένο παράγοντα". Δηλαδή σε χώρες που με χαμηλότερα εργατικά και φορολογία "κλέβουν" (όπως λέει ο ιδιος) τις δουλειές από την Αμερική και συνάμα δελεάζουν επιχειρήσεις να πάνε εκέι, αφού έχουν φορολογηθεί κατά τον ίδιο πολύ σε ΗΠΑ, οδηγώντας τες να μεταναστεύουν σε Κίνα και Μεξικό.

Tο πλάνο του για φορολογία αναφέρει πώς θα κάνει μείωση στο 15% για όλες τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να δώσει κίνητρα ενώ θα προωθήσει νομοθεσίες σε δασμούς εισαγωγής προϊόντων για να κρατήσει τις θέσεις εργασίας στην χώρα αλλά και να επαναφέρει τις άλλες εταιρίες πίσω.


--"Εξωτερική πολιτική ΗΠΑ"--:

1. Κλίντον. Με ευθεία επίθεση κατά Τράμπ για το θέμα hacking όσον αφορά τις πιθανές δράσεις της Ρωσίας και αναφορά στην έλλειψη σεβασμού προς στρατιώτες και βετεράνους βάσει δηλώσεων του ίδιου.

Για το DAESH δήλωσε πώς έχει σχέδιο δράσης και αντίδρασης σε όλα τα επίπεδα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους συμμάχους Κούρδους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, είναι πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ πλέον ο εκμηδενισμός των φανατικών Ισλαμιστών. Παράλληλα εστίασε σε εσφαλμένες πρακτικές και συμφωνίες που είχε η κυβέρνηση Μπους αλλά και στην συγκαταβατικότητα του Τράμπ σε όλα αυτά.

Με αναφορές στην εσωτερική τρομοκρατία και στην καταπολέμηση της, εστίασε στην ανάπτυξη δικτύου πληροφοριών σε σύνδεση με όλο τον κόσμο και μέσω του ΝΑΤΟ και EUROPOL ενώ ανέφερε την σχέση με συμμαχικά Ισλαμικά κράτη.

Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ ειδικότερα, εστίασε στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 μετά την επίθεση της 11.9. Η αναφορά στο Ιράν έγινε πάνω στην προσπάθεια συμφωνίας να μειωθεί η πυρηνική ισχύς και στο πώς ο Τράμπ θα ζητούσε να βυθίσουν κάθε πλοίο που θα ενοχλούσε τους Αμερικανούς στον κόλπο. Επίσης στο πώς ο αντίπαλος της δεν ασχολείται σοβαρά και είναι ανεύθυνος με τον περιορισμό και διαχείριση των πυρηνικών όπλων.


Κέρδισε πόντους στην κόντρα-αναφορά πώς οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους συμμάχους τους παρόλες τις αναφορές Τράμπ πώς είναι εκεί για δωρεάν προστασία αλλά και στην μη αναφορά από Τράμπ για το τι θα έκανε , με σχέδιο, για όλα αυτά όσον αφορά Ιράν, DAESH, Β.Κορέα και Ρωσία.

Με έμμεση τοποθέτηση , φάνηκε επιθετική απέναντι σε δυνάμεις που θέλουν να αμφισβητήσουν την δυναμική των ΗΠΑ (βλ. Ρωσία, Κίνα κτλ. )


2. Τράμπ. Με όπλο τις αποδόσεις τιμών και σεβασμού από στρατιωτικούς αντιμετώπισε τις αιχμές Κλίντον για έλλειψη σεβασμού. Αμέσως μετά ανέφερε το πρόβλημα της κυβερνοεπίθεσης αλλά διεύρυνε το μέγεθος του προβληματος και δεν το περιόρισε στην Ρωσία κερδίζοντας πόντους διπλωματίας καθώς και στον τομέα ασφαλείας ενώ υπογράμμισε πώς το περιεχόμενο των emails ενδιαφέρει περισσότερο διότι εμφάνισε αδιάφανες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Για το DAESH εστίασε στα λάθη και στις εσφαλμένες πρακτικές Ομπάμα και Κλίντον , ειδικά στην απόσυρση στρατευμάτων και στην παράδοση ελέγχου πετρελαιοπηγών σε Λιβύη, Ιράκ και Συρία.

Η εσωτερική τρομοκρατία είναι ένα πρόβλημα πρακτικών που δεν απέδωσαν ανέφερε ο Τράμπ. Παράλληλα έκανε αναφορά στην αποτυχημένη συμφωνία του Ιράν ενώ επισήμανε πώς το ΝΑΤΟ δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε καθώς τα μέλη του δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές ευθύνες τους. Είπε πώς, η ίδια συμμαχία δεν έχει σωστή διεργασία απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας. Επίθεση έκανε και στην αδυναμία αντιμετώπισης όλων αυτών των θεμάτων από την Χ.Κλίντον ενώ ήταν σε θέση πολιτικής ισχύος.

Για τα πυρηνικά όπλα ο Τράμπ ανέφερε πώς η προστασία των ΗΠΑ δεν μπορεί να έρχεται δωρεάν για τα άλλα κράτη και ότι η πολιτική του "nuclear first strike" δεν είναι μόνο θέμα των ΗΠΑ, αλλά έχει να κάνει και με άλλες χώρες και τις πρακτικές τους, όπως η Ρωσία που αναπτύσσεται στρατιωτικά. Σύμφωνα με εκείνον , ο ίδιος δεν θα την εφαρμόσει αν και θα πρέπει να είναι έτοιμες οι ΗΠΑ για παν ενδεχόμενο. Περίεργη η αναφορά σε άσκηση επιβολής της Κίνας απέναντι σε Β. Κορέα για να μην γίνει χρήση πυρηνικών.

Σημαντική αναφορά στο πώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραμείνουν η αστυνομία του πλανήτη και πρέπει να βοηθήσουν όλοι σε αυτό.

--"Εσωτερική Ασφάλεια ΗΠΑ"--:

1. Κλίντον. Με αναμενόμενες αναφορές για την θέση της στο θέμα μειονοτήτων και στην αναδιαμόρφωση της αστυνομίας και των πρακτικών της καθώς και στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης αστυνομίας και κοινωνιών. Ομοίως και οι αναφορές στο θέμα της οπλοκατοχής.

2. Τράμπ. Αναμενόμενη η αντίδραση του στο θέμα μειονοτήτων με έμφαση στην διατήρηση Τάξη και τήρηση νόμου με αναφορές στο πρόσωπο του πρώην δήμαρχου της ΝΥ , Τζουλιάνι. Με παράδειγμα την κατάσταση σε πόλεις των ΗΠΑ (ταραχές) και το επίπεδο διαβίωσης των μειονοτήτων που πέφτουν θύμα των πολιτικών μέχρι σήμερα, έκανε πολιτικό ελιγμό που κέρδισε λίγους πόντους. Στο θέμα της οπλοκατοχής περιορίστηκε στην απαγόρευση κατοχής από κακοποιούς (όπου και συμφώνησε με Κλίντον) και στην ανάγκη της ανάπτυξης τακτικής της αστυνομίας "stop & frisk" (έλεγχος σε δρόμο) σε ολη την χώρα.

--"Εντυπώσεις μας από τις προσωπικότητες των δύο υποψηφίων."--

Η Χ.Κλίντον φάνηκε αρκετά προετοιμασμένη με νούμερα και δεδομένα για να υποστηρίξει τα επιχειρήματα της ενώ ήταν ιδιαίτερα έξυπνη στους χειρισμούς για να θίξει τα προβλήματα που αφορούν τον Τράμπ ως πρόσωπο και επιχειρηματία. Παρόλα αυτά φάνηκε ίσως "πολύ στημένη" και με περιορισμένο χώρο πολιτικών ελιγμών, ιδιαίτερα όταν δέχτηκε επιθέσεις σε θέματα εξ. πολιτικής αλλά και παρελθοντικής δράσης ως πολιτικό στέλεχος των ΗΠΑ. Το πλεονέκτημα της (εμπειρία) φαίνεται ως μειονέκτημα όπως το αποτύπωσε ο Τράμπ, καθότι η προηγούμενη πορεία της ως πολιτικό πρόσωπο δεν βελτίωσε όσα καλείται να αντιμετωπίσει ως POTUS στο μέλλον.

Ο Τράμπ
φάνηκε πώς είχε αμβλύνει τις απόψεις του, ειδικά σε θέματα μειονοτήτων, αλλά είχε σοβαρές ελλείψεις σε θέματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, ενώ έκανε πολύ άσχημη εντύπωση η επιμονή του στην μείωση του προσώπου της αντιπάλου του , κάτι που μάλλον προκάλεσε και την δική της αντίδραση στο ίδιο επίπεδο. Επίσης πολύ άσχημη εντύπωση έδωσε η εικόνα του υποψηφίου να προσπαθεί να υπεκφύγει για θέματα που είτε δεν γνώριζε και έκανε μετατόπιση θέματος και επίθεση στην Κλίντον (όπως στο θέμα γέννησης του Μ.Ομπάμα), είτε προσπαθούσε να υπερτιμήσει τις πράξεις του (είμαι έξυπνος για αυτό φοροδιαφεύγω). Στις αδυναμίες του πρέπει να προστεθούν ελλείψεις σε γνώσεις που επηρρεάζουν πολιτικές , συμμαχίες και συνεργασίες κάτι που ήταν παραπάνω απο εμφανές. Πόντους κέρδισε επίσης με την παραμονή του μετά από το debate για ερωτήσεις δημοσιογράφων ενώ η Κλίντον αποχώρησε αμέσως.

Συμπέρασμα G&DN: ---


Δυστυχώς για τις ΗΠΑ και τους ψηφοφόρους της, η επιλογή τους για προεδρία περιορίζεται σε δύο υποψηφίους που φαίνεται να είναι υποδεέστεροι των καταστάσεων και δεν διαθέτουν την πολιτική προσωπικότητα που θα χρειαστεί η χώρα της αστερόεσσας μέσα στην επόμενη δεκαετία για να προχωρήσει σε ένα πολυπολικό κόσμο που θα βιώσει ακόμα περισσότερες αναταράξεις.

 
Ομάδα Geopolitics & Daily News.-----------------------------------------------------------------------------------------------------Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Deutsche Bank. Πιθανό το σενάριο bail-in

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Deutsche Bank. Πιθανό το σενάριο bail-in


26.9.2016

Η παρέμβαση προ ωρών από την Α. Μέρκελ στο θέμα της Deutsche Bank και η κατηγορηματική στάση πώς δεν θα υπάρξει bail-in θυμίζει την φράση πώς "υπάρχουν τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν". Όμως αυτή την φορά μπορεί να μην επαληθευτεί.

Καμία ανακωχή στην Συρία. Όλοι εναντίον όλων πάλι!

Εντάσεις στην συνεδρίαση του UNSC για το θέμα της Συρίας με το συμβούλιο χωρισμένο στα δύο. Πηγή φωτό: UN


26.9.2016

Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις υπάρχει μια πολύ έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο πόλων στο UNSC. O ένας είναι αυτός με τις Γαλλία, Βρεττανία, ΗΠΑ και ο άλλος αυτός της Ρωσίας. Σε αυτή την διαμάχη δεν φαίνεται να παίρνουν ουσιαστική θέση μέχρι στιγμής η Γερμανία και η Κίνα.

Αντικείμενο είναι η σύγκρουση στην Συρία αλλά μαζί με αυτό και πολλά άλλα θέματα που περνάνε στο πλάι αυτού και έχουν , εκ νέου, ανεβάσει τις εντάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μερικά από αυτά είναι η Ουκρανία, η διεκδίκηση του Β.Πόλου και κάποια ακόμη.

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

Quo Vadis Κύπρος: Το προδιαγραφόμενο σχέδιο λύσης 2016

25-9-16Φημολογείται ότι είμαστε κοντά σε λύση του Κυπριακού. Μάλιστα ο κ. Ακιντζή, Τ/Κ ηγέτης, Ψευδοπρόεδρος του Ψευδοκράτους, μίλησε για δημοψήφισμα μέχρι την Άνοιξη του 2017. Πού πάμε;

Του Δρ. Χρίστου Κληρίδη,
πρώην βουλευτή, πρώην μέλους του Εθνικού Συμβουλίου και πρώην Μέλους της Διαπραγματευτικής Ομάδας


Η μυστήρια αμερικανική “μέγα-βάση” και οι μίνι-γιάφκες των τζιχαντιστών του ISIS στο Κόσοβο

25-9-16
Διαβάσαμε πρόσφατα σε εφημερίδα ότι στο Κόσοβο υπάρχουν τουλάχιστον πέντε στρατόπεδα του ISIS, ανώνυμα ή με παραπλανητικά ονόματα. Λογικά αυτό πάει να πει πως σε καθένα απ' αυτά τα στρατόπεδα θα πρέπει να βρίσκονται αρκετοί τζιχαντιστές, δεκάδες ή εκατοντάδες.

Γράφει ο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

Terrorism and immigration have strong ties. West needs a new approach


Radicals use immigration flow to attack Hungarian police. Photo source: AFP

25.9.2016

There are many "experts" and politicians who claim that terrorism is on decline and West has suffered the lowest rate comparing to Asia and Africa.This of course is far from truth and the only existing  "half truth" in the above thinking,  is in the comparison of Western world to Asia and Africa. This is half true because in reality , if someone compares data from year to year then he will probably get a very different picture which presents a rapidly increasing wave of terrorism.

Δέκα λόγοι για να πεις «όχι» στην TiSA

25-9-16Μετά τις TTIP, CETA και TPP, έρχεται η TiSA, άλλη μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που προετοιμάζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Η Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (TiSA - Trade in Services Agreement) αφορά τις υπηρεσίες και όχι τα αγαθά, όπως οι περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Η Ε.Ε. σε κρίση: Έλλειμμα ηγεσίας και ανάγκη μεταρρύθμισης

25-9-16
Το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η μέχρι σήμερα επιτυχία του θεωρούνται, και σωστά, από την πλειονότητα των αναλυτών και των Ευρωπαίων πολιτών ως η καλύτερη προοπτική για την πρόοδο και ευημερία της Ευρώπης.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα η άποψη αυτή και η ίδια η ύπαρξη της Ε.Ε. έχουν αρχίσει να υφίστανται σοβαρή αμφισβήτηση, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης του οικοδομήματος.

*** Internet News ***