27/2/17

H μεροληπτική αντίδραση της Μέρκελ στις λύσεις ΗΠΑ και Ρωσίας για τη Λιβύη

Γράφει ο Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics and Daily News
Η Λιβύη αναζητά επειγόντως επίλυση της κρίσης της, από τη στιγμή που όπως διαφαίνεται η ειρηνευτική Συμφωνία για τη Λιβύη που συνάφθηκε στις 17/12/15, στην πόλη Skhirat του Μαρόκου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν ισχύει πλέον. Τα δεδομένα με την διπλωματική εμπλοκή της Ρωσίας στη χώρα έχουν αλλάξει, η κυβέρνηση που ήταν αποτέλεσμα της ανωτέρω συμφωνίας απέτυχε παταγωδώς στην εξασφάλιση της ειρήνης και η αποχώρηση του Β. ΟΒΑΜΑ από το Λευκό Οίκο έχει εγείρει αντιδράσεις επί ενός σχεδίου που οι ΗΠΑ είχαν προωθήσει.

Κάιρο, Τύνιδα και Αλγέρι έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για προετοιμασία μίας «πλατφόρμας» προτάσεων ενόψει μίας νέας Συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών για τον σχηματισμό Κυβέρνησης στη Λιβύη. Ο Πρόεδρος της Τυνησίας, Β. ESSEBSI, εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τη δυνατότητα επιτυχίας της πρωτοβουλίας για την επίτευξη λύσης στη λιβυκή κρίση, στο πλαίσιο της συνάντησής του στην Τύνιδα με τους ΥΠΕΞ των υπολοίπων δύο χωρών, τονίζοντας ότι η διευθέτηση της λιβυκής κρίσης πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσπαθειών από όλες τις λιβυκές πλευρές και χωρίς ξένες επεμβάσεις, ενώ επέκρινε οιαδήποτε στρατιωτική λύση.

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Υ. CHAHED απέρριψε τις προτάσεις της Γερμανίας, η οποία κατηγορεί την Τύνιδα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, ότι αρνείται να συνεργασθεί στον τομέα της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης. Οι γερμανικές κατηγορίες στηρίζονται στα εμπόδια που τίθενται από την Τυνησία στην απέλαση του ΑΝΙ5 AMRI, o οποίος προκάλεσε τον θάνατο 12 ατόμων στο Βερολίνο στις 19/12/16, όταν έριξε ένα φορτηγό σε μια γεμάτη κόσμο χριστουγεννιάτικη αγορά για λογαριασμό της «IS».

Ωστόσο, η εν λόγω περίπτωση θυμίζει εν πολλοίς την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών που ζητάει η Άγκυρα να απελαθούν από τη Γερμανία λόγω συμμετοχής τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι αρχές της Τυνησίας επιμένουν πως δεν έχουν σφάλει και περιμένουν από τις αντίστοιχες γερμανικές ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ο υπεύθυνος του τρομοκρατικού χτυπήματος είναι πραγματικά Τυνήσιος. Αυτό είναι φυσιολογικό αφού οι παράτυποι μετανάστες χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα και καθυστερούν τη διαδικασία, ωστόσο εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στην οποία βρίσκεται η Γερμανία το Βερολίνο βιάζεται να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα που αναζητά δικαιοσύνη.

Ο Τυνήσιος Πρωθυπουργός ήταν κάθετος και στην ιδέα της MERKEL για δημιουργία στη χώρα του καταυλισμών για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, προκειμένου να μην εισέρχονται στην Ευρώπη. O ίδιος αιτιολόγησε τη θέση του, ελέω του νεαρού της ηλικίας της Δημοκρατίας της Τυνησίας, το οποίο δεν επιτρέπει τη λειτουργία υποδομών για την υποδοχή καταυλισμών προσφύγων. Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός της Τυνησίας στριμώχνει τη γερμανική πολιτική στη μοναδική εναλλακτική της ίδρυσης ενός λειτουργικού κράτους στη Λιβύη, όπου οι διακινητές εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί. Αυτό σημαίνει την υποστήριξη του Στρατάρχη HAFTAR, o οποίος αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για την αποκατάσταση της τάξης, όπως ο ίδιος έχει φροντίσει να αποδείξει μέσα από τη στρατιωτική δράση και ισχύ του.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, J. STOLTENBERG, δήλωσε στις 16-02-2017 ότι έλαβε επίσημο αίτημα από τη Λιβύη, προκειμένου το ΝΑΤΟ να βοηθήσει να ενισχύσει τους θεσμούς ασφάλειας της χώρας και πως η συμμαχία εξετάζει επακριβώς το τι μπορεί να πραγματοποιηθεί επ΄ αυτού.

Ο STOLTENBERG ανέφερε ότι οι 28 σύμμαχοι μπορούν να βοηθήσουν να ενισχυθεί το ΥΠΑΜ της Λιβύης και η δομή στρατιωτικής διοίκησης. Τούτο σημαίνει πως ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προτείνει την έξωθεν στήριξη του αναγνωρισμένου πρωθυπουργού της Λιβύης, F. AL SARAJ, τον οποίο η Γερμανία επιθυμεί να στηρίξει για προώθηση των δικών της οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιφέρεια της νοτίου Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής.

Αυτή η δήλωση δεν ήταν τυχαία χρονικά, αλλά αντιθέτως ήρθε για να ενισχύσει την διπλωματική ισχύ του AL SARAJ, εν μέσω των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 14-02-2017 στο Κάιρο μεταξύ των βασικών επικεφαλής των αντίπαλων πλευρών στη Λιβύη, ήτοι του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας («GNA»), F. AL SARRAJ, του Προέδρου του Κοινοβουλίου του Tobruk, A. SALEH, και του Στρατάρχη, ΚΗ. HAFTAR.

H συνάντηση αυτή έδειξε και την κατάσταση στην πολύπαθη χώρα. Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, οι ΑΙ. SARRAJ και ο HAFTAR δεν συναντήθηκαν όπως προβλεπόταν, καθώς ο HAFTAR φέρεται να αρνήθηκε μία απευθείας συνάντηση. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν μέσω Αιγύπτιου μεσολαβητή και όπως αναμένεται σε τέτοιες περιπτώσεις αυτές δεν είχαν κανένα απτό αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, σχεδόν μία εβδομάδα μετά η Γερμανίδα Καγκελάριος επισκέφθηκε την Αλγερία, η οποία συμμετέχει στην τριμερή διακρατική επιτροπή για την επίλυση του λιβυκού ζητήματος. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού η Αλγερία υποστηρίζει την πολιτική πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ήτοι τον αντίπαλο του HAFTAR.

Τα θέματα που απασχολούσαν τη Γερμανίδα Καγκελάριο ήταν φυσικά ο καλύτερος έλεγχος της προσφυγικής κρίσης και των προσφύγων που μετακινούνται μέσω της Μεσογείου καθώς και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, δηλαδή τα «κλαδιά» του προβλήματος τα οποία αγγίζουν τη Γερμανία και όχι η «ρίζα» αυτού, ήτοι η ανάπτυξη δομών ασφαλείας και τάξης μέσα σε ένα λειτουργικό κράτος.

Το πρόγραμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη διήμερη (!) επίσκεψή της περιλαμβάνει συνάντησή της με τον Αλγερινό Πρωθυπουργό, Α. SELLAL, με τον Πρόεδρο της χώρας, Α. BOUTEFLIKA, με εκπροσώπους φορέων της κοινωνίας, επίσκεψη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα θηλέων, όπου διδάσκεται η γερμανική γλώσσα, αλλά και τη συμμετοχή της σε Οικονομική Διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη χώρα.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η ανησυχία της Γερμανίας για τις εξελίξεις στη Λιβύη είναι μεγάλη και οφείλεται στο γεγονός πως το Βερολίνο δεν μπορεί να προσεγγίσει Αίγυπτο (υποστηρικτής του Στρατάρχη HAFTAR) και Τυνησία. Η λύση στη Λιβύη φαίνεται πως αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να δοθεί χωρίς την εμπλοκή της Γερμανίας και ως εκ τούτου η Γερμανίδα Καγκελάριος προβαίνει σε μία διπλωματική κίνηση προσέγγισης του τρίτου πρωταγωνιστή των διαβουλεύσεων. Το πρόγραμμα της επίσκεψης μαρτυράει πολλά για την γερμανική ανάγκη προσέγγισης της Αλγερίας και την ύστατη προσπάθεια ανάσχεσης των αμερικανικών και ρωσικών σχεδιασμών για τη Βόρειο Αφρική.


Σημείωση: 
Πηγή Φωτογραφίας: http://www.rferl.org/
==========================================

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας