2/3/17

Άλλαξε ο Μανωλιός (Οbama) και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς (Trump)Aλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο, όχι όμως και στην αμερικάνικη πολιτική. 


Γράφει ο Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics and Daily News


Η κρίση στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα το οποίο σιγοβράζει και δεν έχει εξαλειφθεί. Η παραίτηση FLYNN ήταν απλά μία ένδειξη του πολέμου που σημειώνεται στο πολιτικό παρασκήνιο της μεγαλύτερης υπερδύναμης του πλανήτη. Ο νέος Σύμβουλος Ασφαλείας που αντικατέστησε τον FLYNN έρχεται να μεγαλώσει αυτή την κρίση, από τη στιγμή που οι απόψεις του διαφέρουν αρκετά από αυτές του νέου Προέδρου, ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν διαθέτει αρκετή υπομονή με τους υφισταμένους που αντιδρούν στις προσταγές του.

Οι πραγματικές διαστάσεις ενός HOUSE OF CARDS

Ο Αντγος H.R. McMASTER εντάσσεται στο προσωπικό του Λευκού Οίκου με απόψεις -σχετικά με τη Ρωσία, την αντιτρομοκρατία και την ενίσχυση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων- που απέχουν αρκετά από αυτές του D. TRUMP. Οι απόψεις του δεν αποτελούν απλά μία εναλλακτική πρόταση προς τον αμερικανό Πρόεδρο, από τη στιγμή που τις συμμερίζονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αμερικανός ΥΠΑΜ, JIM MATTIS, ο Στγος των Πεζοναυτών και Α/ΓΕΕΘΑ, JOSEPH DUNFORD, και ο Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, JOHN McCAIN.

Αν και από το Λευκό Οίκο έχει ανακοινωθεί πως ο McMASTER θα έχει την απαραίτητη ελευθερία και εξουσία στη συγκρότηση της ομάδας εθνικής ασφαλείας ο νέος αμερικανός Πρόεδρος προέβη ταυτόχρονα σε μία κίνηση αιφνιδιασμού προσθέτοντας τον επικεφαλής σύμβουλό του στρατηγικής, STEVE BANNON, στην ανωτέρω ομάδα του McMASTER!

Ο Αντγος αναμένεται εντός της εβδομάδας να καταθέσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία. Αυτή η αξιολόγηση θα αποτελεί και το πρώτο crush test των απόψεών του με τον νέο Πρόεδρο, καθότι ο McMASTER διαφοροποιείται ως προς την προσέγγιση των Σουνιτών της Συρίας, τους οποίους διαχωρίζει στη μεγάλη πλειονότητά τους από τους εξτρεμιστές. Από την έκθεση αυτή αναμένεται να αποφασιστεί αν η CIA θα επαναφέρει την οικονομική και στρατιωτική βοήθειά της προς τον FSA στη ΒΔ Συρία, η οποία έχει διακοπεί από τα τέλη Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα ΜΟΜ, με το οποίο παρέχονται οικονομική ενίσχυση, εκπαίδευση και προμήθεια πυρομαχικών και αντιαρματικών, έχει χαρακτηριστεί ύποπτο από το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, επειδή μέρος της εν λόγω βοήθειας καταλήγει σε χέρια τζιχαντιστών.

Ο πόλεμος εναντίον της κοινής λογικής μέσω της αμερικανικής προπαγάνδας


Από την άλλη ο McMASTER θα πρέπει να εξισορροπήσει μεταξύ των επιθυμιών του D. TRUMP και της αμερικανικής μηχανής προπαγάνδας η οποία έχει ξεκινήσει τη δράση της από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2016. Δεν είναι τυχαίο ότι ενόσω η Υφήλιος ήταν εν αναμονή της αλλαγής ηγεσίας στις ΗΠΑ η αμερικανίδα Πρέσβης στον ΟΗΕ SAMANTHA POWER προχώρησε σε ομιλία στα Η.Ε. U.S. (13-12-2016) καταδικάζοντας Ιράν, Ρωσία και Συρία ως «ξεδιάντροπες» δυνάμεις οι οποίες αδιαφορούν για εκτελέσεις μικρών παιδιών, βάρβαρες τακτικές εναντίον πολιτών, ψεύδονται και δικαιολογούνται ασύστολα συνεχίζοντας τις πολιτικές τους.

Η POWER, στην εν λόγω ομιλία, λειτούργησε ως εκπρόσωπος τύπου της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, έτσι ακριβώς όπως την όριζε η κυβέρνηση OBAMA. Αυτή η πολιτική θέση δείχνει πως υπάρχει -και μάλιστα ισχυρή- ακόμα στις ΗΠΑ και αναζητεί νέους εκπροσώπους. Φυσικά αποτελεί μία μεροληπτική δήλωση κατά την οποία, η POWER, δεν υπολογίζει την αμερικανική παρεμβατικότητα σε Λιβύη, Ιράκ, Αφρική και Συρία, η οποία οδήγησε σε ανάδειξη του μεγέθους του ισλαμικού εξτρεμισμού και της φρίκης που βιώνουν οι τοπικοί πληθυσμοί, η οποία ξεπερνά τα όσα κατηγορούνται τα καθεστώτα που δεν ήταν αρεστά στην Washington.

Η ομιλία POWER αποτελεί μέρος της νεοφιλελεύθερης μηχανής προπαγάνδας η οποία υπονομεύει την αμερικανική διοίκηση. Η συνεχής ανάδειξη της περιγραφής πράξεων που εντάσσονται στην κατηγορία της γενοκτονίας, εξασφαλίζει το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο για τη διατήρηση ακτιβιστικών δράσεων εναντίον της πολιτικών που θα διατηρούσαν τον B. AL ASAD στην διακυβέρνηση της Συρίας ή που θα άλλαζαν εν γένει την εξωτερική πολιτική που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση OBAMA. Εν τέλει, εξασφαλίζει πως οποιοσδήποτε καταδικάσει την πολιτική OBAMA θα έχει, εκ προοιμίου, διαβληθεί από την κοινή γνώμη η οποία γνωρίζει μόνο όσα τα mainstream ΜΜΕ έχουν προωθήσει.

Η κοινωνική οργή ως πολιτικό όπλο

Η «ουδέτερη» πηγή πληροφοριών τέτοιων πράξεων είναι ο Επίτροπος του ΟΗΕ επί ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Zeid Ra’ad Al Hussein, ένας ιορδανός Πρίγκιπας, εξάδελφος του βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah Β΄ και πρώην Πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την ίδια χώρα που παρείχε λογιστική υποστήριξη στο πρόγραμμα ΜΟΜ της CIA και εξόπλισε και εκπαίδευσε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας. Αν και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε δηλώσει πως οι πληροφορίες βαρβαρότητας του καθεστώτος ASAD ήταν μη επιβεβαιωμένες, επί της ουσίας η προπαγάνδα λειτούργησε έτσι ώστε να παραβλεφθεί αυτή η σημείωση, ενώ η ήδη μορφοποιημένη κοινή γνώμη δεν άφησε περιθώρια αναθεώρησης του αμερικανικού αφηγήματος, ούτε όταν προβάλλονταν εικόνες από πολίτες οι οποίοι ζητοκραύγαζαν κατά την απελευθέρωση του ALEPPO. Ο χαρακτηρισμός «ανεπιβεβαίωτες» ήταν απλά μία λέξη που εμφανιζόταν μία φορά ανάμεσα σε πλήθος σελίδων γραμμένων με τα πιο μελανά χρώματα εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Αυτό δε σημαίνει πως η κατάσταση στη Συρία επιβεβαιώνεται από κάποια εκ των δύο αντιδιαμετρικών πηγών πληροφόρησης. Αναπόφευκτα η πληροφόρηση της Διεθνούς Κοινής Γνώμης στηρίζεται σε ανθρώπους που παρέχουν ειδήσεις από τους υπολογιστές τους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα τεκταινόμενα, χωρίς να διαθέτουν ανταποκριτές στο έδαφος, προερχόμενες από όσα ανακοινώνουν οι αντιπολιτευόμενες ομάδες ή οι κυβερνήσεις. Αυτό απλά ενισχύει το πέπλο ομίχλης που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πεδίο μάχης της Συρίας. Παρόλα ταύτα δεν είναι δύσκολο να διαφανεί η πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη ροή ειδήσεων.

Επί παραδείγματι, η απουσία πράξεων βαρβαρότητας από πλευράς της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, στις ειδήσεις των δυτικών ΜΜΕ δείχνει τη μεροληπτική στάση αυτών στην κάλυψη του θέματος. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως στην εξέλιξη των μαχών η κατάσταση που επικρατεί απέχει παρασάγγας από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε «ειδυλλιακή». Φυσικά η αναφορά σε τέτοιες πράξεις βίας θα συγκρουόταν με τον όρο «μετριοπαθής» που η κυβέρνηση OBAMA, επέλεξε να θέσει για τη συριακή αντιπολίτευση. Αυτό φαίνεται συγκρίνοντας και τις επιχειρήσεις ALEPPO και Μοσούλης. Ενώ την ίδια περίπου χρονική στιγμή οι βομβαρδισμοί από αέρος οδηγούσαν στο θάνατο αμάχων και στα δύο πεδία μάχης, τα δυτικά ΜΜΕ πρόβαλαν μόνο την περίπτωση του ALEPPO, στο οποίο επιχειρούσαν ρωσικά και συριακά αεροσκάφη, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η διαμόρφωση της κοινής γνώμης της Δύσης αποσκοπεί, όπως προαναφέρθηκε, στη δημιουργία αναχωμάτων υπέρ της παρεμβατικής πολιτικής OBAMA. Η πτώση του ALEPPO και η διαφαινόμενη νίκη του συριακού καθεστώτος έπρεπε να μετουσιωθεί σε νίκη προπαγάνδας του νεοφιλελευθερισμού. Η δολοφονία του ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία δεν αποσκοπούσε απλά στην ανάσχεση των διμερών συνομιλιών, αλλά στην προβολή του μηνύματος του δολοφόνου, το οποίο μεταδόθηκε χωρίς να διακοπεί η ζωντανή εικόνα από το χώρο του εγκλήματος. Σε εκείνο το μήνυμα φαινόταν η αντίδραση του μουσουλμανικού κόσμου στην κατάληψη του ALEPPO από τις ρωσο-συριακές δυνάμεις, δείχνοντας στη Δύση πως μέρος του μουσουλμανικού συριακού κόσμου είχε δυσαρεστηθεί.

Η μετεξέλιξη του “SUPERMAN” σε “AIRFORCE ONE”

Αυτό το κλίμα που αναπτύχθηκε επί του Συριακού ζητήματος δεν αποσκοπεί πλέον στην ανατροπή ASAD, η οποία ελέω της ρωσικής επέμβασης θεωρείται πλέον αδύνατη. Το νεοφιλελεύθερο μπλοκ, διαβλέποντας πως η καταστροφή των κρατικών υποδομών της Συρίας θα βοηθούσε στην εδραίωση των τζιχαντιστών, πλέον προσανατολίζεται στο εναλλακτικό σενάριο του διαμελισμού και ομοσπονδοποίησης της χώρας, περιορίζοντας την εξουσία του συριακού καθεστώτος.

Η «ανθρωπιστική παρέμβαση» χρησιμοποιεί τις ανάλογες «ανθρωπιστικές έννοιες» για την προπαγάνδα της, προκειμένου να υπονομεύσει τον αρχηγό ενός κράτους που δεν είναι αρεστός, να δικαιολογήσει στην δυτική κοινή γνώμη την επέμβαση των κυβερνήσεών της και να αποκτήσει την ηθική δικαίωση που απαιτείται από την προβολή των εκκλήσεων της κοινωνίας του κράτους-στόχου για την εγκαθίδρυση της «δημοκρατίας». Πρόκειται για την ενηλικίωση της προβολής προπαγάνδας των υπερηρώων που προέρχονταν αποκλειστικά από τις ΗΠΑ και έσωζαν ολόκληρο τον κόσμο μαζί με την ενηλικίωση της νεολαίας που αποτελούσε αντικείμενο της εν λόγω προπαγάνδας περιοδικών και ταινιών.

Ο πόλεμος είναι ξεκάθαρα η χειρότερη εκδήλωση της ανταγωνιστικής φύσης των ανθρώπων. Ωστόσο, η εν λόγω πραγματικότητα απέχει κατά πολύ από τα κροκοδείλια δάκρυα του νεοφιλελευθερισμού και η επιλεκτική αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τα κύρια οχήματα προβολής της αμερικανικής ισχύος και της μεταβολής της από απευθείας παρέμβαση (εποχή Βιετνάμ) σε εξοπλισμό και εκπαίδευση δορυφόρων της αμερικανικής πολιτικής και στην επιβολή κυρώσεων.

Κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη, ανέκαθεν, χρησιμοποιούσε το ύψιστο σύμβολό της για την διεκδίκηση της ηθικής δικαίωσης των πράξεών της. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν σήμερα το Άγαλμα της Ελευθερίας για την νομιμοποίηση των πράξεών τους, ως προστασία της «Ελευθερίας» και της «Δημοκρατίας», κατά τον ίδιο τρόπο που η Μεσαιωνική Δύση χρησιμοποίησε το σταυρό του Βατικανού για τις σταυροφορίες της.


==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.


 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας