3/3/17

Η αντικατάσταση του χρήσιμου ηλιθίου της γεωπολιτικής. Το νέο πολωνικό δόγμα από τις ΗΠΑ


Γράφει ο Πολυδεύκης

Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics and Daily News


Η αντικατάσταση του χρήσιμου ηλιθίου της γεωπολιτικής: Τα νατοϊκά μπλοκ του ανατολικού μετώπου


Το Domino Effect του οπορτουνισμού

Το μετα-ψυχροπολεμικό περιβάλλον αποδείχθηκε ιδιαιτέρως γόνιμο για την προέκταση του ΝΑΤΟ σε όλες τις χώρες του Δόγματος Intermarium πλην Λευκορωσίας και Ουκρανίας. Η πλεονεκτική κατάσταση σχέσεων παρείχε στις ΗΠΑ και τους περιφερειακούς συμμάχους της μία ιδρυματική πρωτεύουσα για την ενσάρκωση του νεκρού σχεδίου του Pilsudski, το οποίο περίμενε απλά το κατάλληλο έναυσμα για να τεθούν όλα τα γρανάζια του μηχανισμού σε λειτουργία. Αυτό δεν ήταν άλλο από την EuroMaidan χρωματιστή επανάσταση στην Ουκρανία, η οποία γέννησε τον Νέο Ψυχρό Πόλεμο που δικαιολογούσε την εφαρμογή του Δόγματος Intermarium. Το domino effect του γεωπολιτικού συγχρονισμού οδήγησε όλες τις υποψήφιες χώρες να επιζητούν αυτό, που πριν από δεκαετίες αρνήθηκαν, προκαλώντας γεωπολιτική φρενίτιδα και επιτακτική έκκληση της νατοϊκής παρουσίας στην επικράτειά τους. Το διαφαινόμενο κέρδος για τα εν λόγω κράτη ήταν καθαρά ιδεολογικό και άυλο, προσκαλώντας μία στρατιωτική κατοχή προκειμένου να αποφευχθεί η υποτιθέμενη και μάλλον απίθανη κατοχή από μία άλλη δύναμη.
Η οργάνωση του Intermarium

Στον παραπάνω χάρτη μπορούμε να δούμε την αμερικανική έκδοση του δόγματος Intermarium. Με μαύρο χρώμα Ην. Βασίλειο και Αλβανία μένουν αμέτοχα κράτη, όντας όμως από τους ισχυρότερους δορυφόρους της αμερικανικής στρατιωτικής πολιτικής στην Ευρώπη. Τοιούτο τρόπο οι ΗΠΑ ελέγχουν την ευρωπαϊκή διάμετρο από βορειοανατολικά έως νοτιοδυτικά

Με ροζ χρώμα αποτυπώνεται το «παλιό ΝΑΤΟ». Σε αυτή την ένωση που προϋπήρχε του Δόγματος συμμετέχουν οι χώρες οι οποίες δε λαμβάνουν μέρος στον αντιρωσικό σχεδιασμό και ως εκ τούτου εξανάγκασαν στην εφαρμογή του Intermarium

Με μπλε χρώμα αποτυπώνεται το πρώτο μέρος του σχεδιασμού ήτοι το Viking Bloc του οποίου ηγείται η Σουηδία

Με κόκκινο χρώμα αποτυπώνεται το δεύτερο μέρος του σχεδίου αποκλεισμού της Ρωσίας μέσω της νέο-κοινοπολιτείας τη Πολωνίας.

Με πράσινο χρώμα αποτυπώνεται το τρίτο μέρος του Δόγματος με το λεγόμενο Black Sea Bloc

Με καφέ χρώμα αποτυπώνεται ο λεγόμενος «Χώρος του Αγ. Στεφάνου» με ηγέτη την Ουγγαρία, η οποία ως συνδετήριος κρίκος, ελέω του Visengrad Group, επεκτείνει το γεωπολιτικό χώρο της Νέο-Κοινοπολιτείας

Με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται τα κεντρικά Βαλκάνια τα οποία αποτελούν το γεωπολιτικό χώρο ενδιαφέροντος, λόγω των εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων που σχεδιάζουν Πεκίνο και Μόσχα, ενώ συμπεριλαμβάνει και το ρωσικό δορυφόρο της Σερβίας, που οι ΗΠΑ επιθυμούν να απομονώσουν.

Με χρυσό χρώμα αποτυπώνεται η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Donbass

Η Βαλτική:

Η παγκόσμια αρένα και το γενικό πλαίσιο της γεωπολιτικής έχουν αλλάξει από την εποχή του Μεσοπολέμου και μαζί με αυτά και το προσχέδιο του Δόγματος Intermarium. Όπως περιγράφηκε και προηγουμένως υπάρχουν τρία βασικά κέντρα σε αυτό το μπλοκ που δημιουργείται με το εν λόγω νέο Δόγμα: η Σουηδία, η Πολωνία και η Ρουμανία, με τη Βαρσοβία να αποτελεί το κέντρο βάρους μεταξύ αυτής της τριάδας. Οι χώρες της Βαλτικής δεν αντιμετωπίζονται, πλέον, ως ανεξάρτητες κυβερνήσεις, αλλά ως φεουδάρχες που διαθέτουν το νομικό δικαίωμα της ενοικίασης των επικρατειών τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική δύναμη, που επί του παρόντος αυτές είναι το Ην. Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Παρόλα ταύτα, η τρέχουσα δύναμη αντρών των «ενοίκων» αυτών των κρατών δεν ικανοποιεί τους παρανοϊκούς φόβους των εν λόγω χωρών. Αυτό οδηγεί τις χώρες της Βαλτικής στην κεντρομόλο τροχιά του Viking Bloc και της νέο-κοινοπολιτείας, το οποίο μεταφράζει επακριβώς τις δηλώσεις Trump για το μέλλον του ΝΑΤΟ: μίας αμυντικής συμφωνίας πολλών ταχυτήτων! Το πιθανότερο είναι πως Εσθονία και Λετονία θα κινηθούν προς τη Σουηδία, ενώ η Πολωνία θα επιχειρήσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Λιθουανίας, έστω και αν αυτό είναι αρκετά δύσκολο να πετύχει.

Ουκρανία:

Η φύση της νατοϊκής ιδιοκτησίας της Ουκρανίας αποτελεί τετελεσμένο γεγονός, αν και χωρίς επίσημες βάσεις του ευρατλαντικού συμφώνου στη χώρα. Ήδη, Πολωνία Λιθουανία και Ουκρανία υπέγραψαν σύμφωνο δημιουργίας μίας κοινής αμυντικής δύναμης: της LITPOLUKRBRIG. Το αρχηγείο της εν λόγω δύναμης βρίσκεται από τις 25 Ιανουαρίου 2016 στο Λούμπλιν της Πολωνίας και αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο της Νέο-Κοινοπολιτείας στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη και το ιστορικό υπονοούμενο του εγχειρήματος της Πολωνίας στο παρασκήνιο αυτής της κίνησης, η οποία επιθυμεί να μετατρέψει την Ουκρανία σε μελλοντικό προπύργιο. Αυτό θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρούν, ανά διαστήματα, δυνάμεις στην περιοχή, ακόμα και αν δεν ανήκει αυτή στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο «κοινών ασκήσεων». Άλλωστε προάγγελος του εγχειρήματος είναι η κοινή ειρηνευτική δύναμη POLUKRBAT που συστάθηκε μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, το 1998 και αποσκοπεί στη διάθεση κοινών δυνάμεων στον ΟΗΕ ή παρεμφερείς οργανισμούς.

Μολδαβία:

Κατά τον ίδιο τρόπο που η Πολωνία αναπτύσσει δεσμούς με την Ουκρανία, η Ρουμανία ενισχύει τους δικούς της με τη Μολδαβία, παρά το γεγονός πως η τελευταία είναι πιο απομακρυσμένη από το ΝΑΤΟ, από ότι η Ουκρανία. Η Ρουμανία έχει συνάψει συμφωνία δανειοδότησης με τη Μολδαβία από τον Αύγουστο του 2016 και αποτελεί πηγή χρηματοδότησης για τη χώρα. Αυτό από μόνο του εγείρει υποψίες για τις αποφάσεις που μπορεί να πάρει η Μολδαβία και πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος μία Χρωματιστής Επανάστασης, ταραχών στην Transnistria ή μίας άξαφνης ανεξαρτητοποίησης, ειρηνικής ή βίαιης (Δόγμα «ballot or bullet») , προκαλούμενης από τη Ρουμανία. Ως εκ τούτου, η εν λόγω γεωστρατηγική περιοχή παραμένει ένα σημείο ανάφλεξης, το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στην βαριά επιρροή του Βουκουρεστίου, η οποία δεν αγγίζει μόνο την φιλορωσική Transnistria.

Ο Χώρος του Αγ. Στεφάνου:


Αυτή η γεωπολιτική υποομάδα έχει ως επίκεντρο την Ουγγαρία, εξού και το όνομά της, το οποίο προέρχεται από το διάσημο ούγγρο βασιλιά. Αν και προς το παρόν παραμένει ανενεργή, υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα να ενεργοποιηθεί, όπως και οι υπόλοιποι κόμβοι του Δόγματος Intermarium για τη θωράκιση της δικής της σφαίρας επιρροής. Σε αυτή την περίπτωση, η Ουγγαρία αναμένεται να εξασκήσει την ιστορική της επιρροή στην Κροατία και στα υπόλοιπα κροατομουσουλμανικά εδάφη της Βοσνίας. Παρά τους φόβους των ντόπιων και των κυβερνήσεων, η Ουγγαρία μπορεί να επιχειρήσει να επεκταθεί προς τη Σλοβακία, έστω και αν τίθεται εν αμφιβόλω η επιτυχία του εγχειρήματος. Η πίεση που θα ασκηθεί στη Σλοβακία, που θα ασφυκτιά μεταξύ Πολωνίας και Ουγγαρίας, μπορεί να την οδηγήσει στην αγκαλιά της Βουδαπέστης, υπό μία μορφή ιδρυματικού πλαισίου συνεργασίας με την Ουγγαρία, όπως είναι το Visegrad Group (διπλωματία μέσω ψυχολογικών επιχειρήσεων Δόγματος «devil you know»).

Το σενάριο του Χώρου του Αγ. Στεφάνου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα ενεργοποίησης σε περίπτωση εγκαθίδρυσης μίας ακόμα πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης, όπως αυτή μπορεί να διαμορφωθεί με αυτοδυναμία ή συνεργασία του κόμματος Jobbik. Παρόλα ταύτα αυτό το σενάριο είναι πιο απίθανο, αφού θα οδηγούσε σε απρόβλεπτες συνέπειες μέσω της επιρροής της Βουδαπέστης στην ουγγρική μειονότητα της Ρουμανίας και στην αμοιβαία εξουδετέρωση του ουγγρικού και ρουμανικού πόλου, μέσω της αμφισβήτησης της ρουμανικής κυριαρχίας. Δεν θα πρέπει όμως να λησμονούμε πως το κόμμα Jobbik μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην πολιτική Orban, ώστε αυτή να καταστεί πιο ακραία, από όσο κατηγορείται πως είναι αυτή τη στιγμή.Κάπως έτσι σχηματίζεται η Νέα Τάξη Πραγμάτων στο ανατολικό μέτωπο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Η Μόσχα για πρώτη φορά μετά τον Β’ ΠΠ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της Δύσης στα σύνορά της και ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία υπάρχει σύμπνοια στρατηγικής των Δυτικών αντιπάλων της, οι οποίοι την περιορίζουν σε ένα κοινό μέτωπο. Ο βαθμός στον οποίο η Ρωσία μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το κοινό μέτωπο είναι άγνωστος, ωστόσο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι πιθανότητες για το «κόκκινο γένος» δεν είναι με το μέρος του.
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας