20/3/17

Έχει ο Μπενουά Αμόν ευκαιρία;Είναι ο Μακρόν ο Δούρειος Ίππος της δεξιάς πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του οικονομικού κατεστημένου;


του Μάκη Ανδρονόπουλου


Η ανακούφιση των Βρυξελλών και του Βερολίνου από την πύρρειο νίκη του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία είναι απλώς μια ανάσα. Η πολιτική κρίση της Ευρώπης έχει προσλάβει μεγάλο κοινωνικό βάθος και δυστυχώς οι κυβερνώσες ελίτ και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, είτε κάνουν το κορόιδο, είτε είναι απλώς εκτός πραγματικότητας.


Το μεγάλο στοίχημα παίζεται πλέον στη Γαλλία, όπου παρά την απαξίωση του δεξιού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν και την ανάδυση της δυναμικής του ανεξάρτητου κεντρώου Μαλουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει ακλόνητη και οι πάντες προδικάζουν ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι προκριματικές εκλογές στη Γαλλία, τόσο με την ανάδειξη του Φιγιόν στη δεξιά, όσο και του Αμόν στο σοσιαλιστικό κόμμα, αλλά και η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Μακρόν, όσο και το προηγηθέν κίνημα «Ξύπνιοι τη νύχτα», εντάσσουν τη χώρα στο ρεύμα αμφισβήτησης του πολιτικού κατεστημένου. Η δυναμική αυτή θα εκφραστεί στις εκλογές, αλλά και μετά τις εκλογές, όποιος κι αν αναδειχθεί στην προεδρία της Γαλλίας.

Την 1η Φεβρουαρίου, δηλαδή αφού ο Φιγιόν είχε νικήσει τον Αλέν Ζυπέ και μόλις είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο εις βάρος του, είχα υποστηρίξει σε ένα κείμενο πως αν ήταν στον β΄ γύρο ο Φιγιόν με την Λεπέν, θα έβγαινε η Λεπέν γιατί δεν θα τον ψήφιζαν οι σοσιαλιστές ψηφοφόροι. Το έλεγαν άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις. Γι΄ αυτό και τόλμησα να προτείνω το σενάριο, προκειμένου να διασφαλισθεί η μη εκλογή της Λεπέν, να συμφωνήσει ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών να αποσυρθεί εξ αρχής από την εκλογική αναμέτρηση και να στηρίξει τον Μανουέλ Μακρόν που ανέβαινε δημοσκοπικά και αυτός να τον αποδεχόταν ως πρωθυπουργό με βάση ένα κοινό πρόγραμμα για όλη την κοινή τους θητεία.
Βέβαια, η ατζέντα του Μακρόν όπως έκτοτε διευκρινίστηκε δεν είναι κεντρώα, αλλά απολύτως νεοφιλελεύθερη μερκελική, της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Για την ευρωζώνη προτείνει ότι και ο Σόιμπλε, ένα κοινοβούλιο από ευρωβουλευτές και υπουργό Οικονομικών του ευρώ εκτός Κομισιόν.

Αντίθετα, η ατζέντα του Αμόν είναι σωτήρια και για την κοινωνική Γαλλία και για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για την ευρωζώνη για την οποία προτείνει ένα πρόγραμμα εκδημοκρατισμού της διακυβέρνησής της μέσω ενός κοινοβουλίου που θα αποτελείται κατά 80% από εθνικούς βουλευτές και 20% ευρωβουλευτές.
Δυστυχώς, ο Αμόν δεν μπόρεσε να τα βρει με τον Μελανσόν, τους πράσινους και τους εναλλακτικούς και έτσι δεν μπόρεσε να ανακάμψει από το κακό που έχει κάνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα η δεξιά πτέρυγα του Ολάντ και να αποκτήσει δυναμική. Το λάθος εκεί, ιστορικά τουλάχιστον, θα πέσει πάνω σε εκείνους και όχι σε αυτόν.

Ίσως όμως φαίνεται να υπάρχει μια ευκαιρία ακόμη. Το οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες για τον Μακρόν, αν και είναι μάλλον μια γελοιότητα, μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τον Αμόν. Υπάρχει αρκετός χρόνος, κάτι παραπάνω από ένα μήνα μέχρι τον πρώτο γύρο. Αν ο Αμόν καταφέρει να πλήξει τον Μακρόν ταυτίζοντας την ατζέντα του με αυτή του Φιγιόν μπορεί να συμβεί το αναπάντεχο. Άλλωστε, μπορεί ο Μακρόν να είναι ο Δούρειος Ίππος της δεξιάς πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των συντηρητικών κύκλων, όπως φάνηκε από τη στάση ορισμένων κορυφαίων της κυβέρνησης και του κόμματος. Ο Αμόν έχει συνεχείς διαρροές και είναι τώρα τέταρτος στην κούρσα, μόλις μία μονάδα μπροστά από τον Μελανσόν…

Ούτως ή άλλως, η περίπτωση του ανανεωτή Αμόν ήρθε να αποκαλύψει την υποκρισία των δεξιών σοσιαλιστών, κάτι που καταγράφτηκε και στην Ολλανδία. Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει ταυτιστεί με τις πλέον νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές που ξεκίνησαν με τον απίστευτο κύριο Τόνι Μπλερ, τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, τους Ισπανούς και φυσικά τον Κώστα Σημίτη στην Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία εάν δεν κάνει μερικά κλικ αριστερά, πραγματικά και ουσιαστικά, θα διασπαστεί, όπως έγινε αρχικά στη Γερμανία με τον Λαφοντέν και το Die Linke…

http://makisandronopoulos.blogspot.gr/
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας