31/3/17

Η Ευρώπη στρώνει "κόκκινο χαλί" στην Ιαπωνίατης Judy Dempsey
Carnegie Europe 

Οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και ΕΕ έστρωσαν το κόκκινο χαλί για τον Shinzo Abe. Στη διάρκεια της περιοδείας του σε κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και σε θεσμικά όργανα των Βρυξελλών στις 19-22 Μαρτίου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δέχθηκε βασιλική μεταχείριση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν πως ήθελαν μια εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, πολύ δε περισσότερο λόγω των προστατευτικών πολιτικών της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.

Αυτές οι πολιτικές έφτασαν σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού στις 17-18 Μαρτίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της G20, σε μια συνάντησή τους στη Γερμανία δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα ανακοινωθέν με το οποίο να αποκηρύττουν τον προστατευτισμό. Η κυβέρνηση Trump φαίνεται αποφασισμένη να περιορίσει το ελεύθερο εμπόριο. Το ίδιο κάνουν διάφοροι λαϊκιστές ηγέτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Marine Le Pen, η οποία είναι υποψήφια να γίνει η επόμενη πρόεδρος της χώρας.

Το ελεύθερο εμπόριο έχει σημασία για την ΕΕ. Όπως έγραψε σε report της τον Ιανουάριο η Patricia Wruuck της Deutsche Bank, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος έμπορος σε αγαθά και υπηρεσίες. Είναι δεύτερη σε εισαγωγές και πρώτη στις εξαγωγές. "Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η σημασία της εμπορικής τακτικής για την Ευρώπη”, υποστήριξε. Ως έχει, η ΕΕ και η Ιαπωνία αντιστοιχούν σε περισσότερο απο το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αλλά το ελεύθερο εμπόριο δεν είναι μόνο η διευκόλυνση της απρόσκοπτης ροής των εμπορευμάτων μεταξύ των χωρών. Αφορά επίσης και τη θέσπιση κοινών προτύπων.

Όταν ο Jean-Claude Trichet, ο πρόεδρος της Κομισιόν, συνάντησε τον Abe, διατύπωσε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε τι θα σήμαινε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας. "Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη, είναι απαραίτητη επειδή πιστεύουμε σε ένα ελεύθερο, δίκαιο και βασισμένο σε κανόνες εμπόριο. Και έτσι θα συνεχίσουμε να κοιτάζουμε προς τον κόσμο, αντί να στραφούμε στον απομονωτισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτή για business -για δίκαιες business… Μετά από τις συζητήσεις μας σήμερα, είμαι πολύ βέβαιος ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια ταχεία συμφωνία φέτος”.

Αυτό ίσως είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Η ΕΕ -και ασφαλώς η Γερμανία- προσεγγίζει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις από μια διαφορετική οπτική γωνία σε σχέση με την Ιαπωνία. Στα πρώτα στάδια των συνομιλιών που ξεκίνησαν το 2013, η ΕΕ ήθελε τις τρεις σιδηροδρομικές εταιρείες της Ιαπωνίας, οι οποίες είναι ιδιωτικές 100%, να υπαχθούν στους κανόνες των δημοσίων συμβάσεων. "Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν θέλουν τις ιαπωνικές σιδηροδρομικές εταιρείες να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά”, τόνισε ο House Lee-Makiyama, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία. Το Τόκιο δεν το έκανε.

Η Ιαπωνία από την πλευρά της, σαφώς βλέπει τα οφέλη της σφυρηλάτησης μιας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ. Είναι μια μεγάλη και προσοδοφόρα αγορά. Αλλά το Τόκιο είχε άλλες εμπορικές προτεραιότητες. Η Ιαπωνία απογοητεύτηκε όταν η κυβέρνηση Trump απέρριψε την ΤΡΡ, η οποία θα είχε δεσμεύσει τις ΗΠΑ και αρκετές χώρες στην περιοχή, σε μια ειδική εμπορική σχέση με στρατηγικές επιπτώσεις.

Το Τόκιο τώρα φοβάται ότι η Κίνα θα καλύψει αυτό το κενό στη Νοτιοανατολική Ασία. Για αυτό ο Abe έσπευσε να επισκεφτεί τον trump αμέσως μετά από την εκλογή του στον Λευκό Οικό στις 20 Ιανουαρίου. Η Ιαπωνία θέλει μια διμερή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, και όχι μόνο επειδή θα δώσει στις ιαπωνικές επιχειρήσεις πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, σε μια στιγμή που ο trump θέλει να επενδύσει στις υποδομές.

"Η Ιαπωνία είχε βάλει πρώτα την ΤΡΡ”. δήλωσε ο Lee-Makiyama. "Αυτή η συμμαχία με τις ΗΠΑ είχε περιφερειακές επιπτώσεις για την περιφερειακή ολοκλήρωση. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη για την ασφάλεια, την οποία η Ευρώπη δεν μπορεί να παράσχει στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού”.

Επομένως ενώ κάποιες κυβερνήσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να αντιδράσουν στις προσπάθειες του Τόκιο να διαπραγματευτεί μια διμερή εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον, δεν έχει καμία σχέση με την ακλόνητη δέσμευση της Ιαπωνίας στην πολυμέρεια και στην παγκοσμιοποίηση. Μια τέτοια εμπορική συμφωνία έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια για μια χώρα που φοβάται την ασταμάτητη άνοδο της Κίνας και την αυξανόμενη αβεβαιότητα στην χερσόνησο της Κορέας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Ευρώπη, είναι όλο και περισσότερο προς το συμφέρον της Ιαπωνίας να διατηρήσει και να αυξήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ, στην περίπτωση που η Ευρώπη γίνει πιο προστατευτική.

Λαμβάνοντας υπόψη τι συμβαίνει στην αμερικανική εμπορική πολιτική, αυτή είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της να επιταχύνει ή να επικυρώσει τις εμπορικές συμφωνίες όχι μόνο με την Ιαπωνία, αλλά επίσης με τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία. Αν γίνει αυτό, είναι προς το στρατηγικό και οικονομικό συμφέρον της Ευρώπης. Αλλά όπως προειδοποίησε η Wruuck στο report της, "η εμπορική πολιτική της ΕΕ κινδυνεύει να βρεθεί μεταξύ εγχώριων και διεθνών προκλήσεων αυτή τη στιγμή”. Θα απαιτήσει πολιτική και στρατηγική διορατικότητα για να "κλείσει” η συμφωνία με την Ιαπωνία και να αποφευχθεί η εξάπλωση του αμερικανικού προστατευτισμού.

http://www.capital.gr/

==========================================


 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας