11/3/17

Εξτρεμισμός στην Ευρώπη. Χρηματοδότηση τζιχαντιστών, ευρωπαϊκά σκάνδαλα και υποκρισία

Γράφει ο Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics and Daily News(Διαβάστε επίσης: Εξτρεμισμός στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις θορυβούνται )
Η τρομοκρατία ανακεφαλαιοποιεί τις αγορές

Οι εξτρεμιστές, έχοντας πλέον χάσει μεγάλο μέρος της δύναμης και της προβολής των επιτυχιών τους καταφεύγουν σε εναλλακτικές τακτικές. Η «ΙS» προμηθεύεται σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Σαουδική Αραβία, όπως Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Δεν είναι λίγες οι φορές που συριακές δυνάμεις αναφέρουν πως ΜΕΑ από την DEIR EZ ZOR δρουν κατά θέσεων του Στρατού που είναι υπό πολιορκία από την «ΙS», συμπεριλαμβανομένων των περιοχών ΑΙ Jourah, Tib aI Jourah και ΑΙ Qasour.Φαίνεται πως η «ΙS» διαθέτει μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων α/φων, εξοπλισμένων με ηλεκτρονικά συστή ματα και δεν είναι σαφής ο τρόπος που η οργάνωση απέκτησε τέτοιο τεχνικό εξοπλισμό. Παρόλα ταύτα είναι σαφές πως η «ΙS» μπορεί να μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό, αποκλειστικά και μόνο νότια της ερήμου ΑΙ Anbar στο Ιράκ, κάτι που σημαίνει ότι η «ΙS» εξακολουθεί να λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία.

Ο πρώην Πρέσβης της Νορβηγίας στο Riyadh, CARL SCHIOTZ WIBYE, δήλωσε σε νορβηγική ε/φ ότι η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται στη χρηματοδότηση της «ΙS» και χαρακτήρισε τη χώρα ως «βασίλειο της τρομοκρατίας». Παρόλα ταύτα η Δύση συνεχίζει την υποκριτική της στάση στο θέμα της επίλυσης του εξτρεμισμού, από τη στιγμή που η Σ. Αραβία βρίσκεται για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους στο απυρόβλητο.

Η Γερμανία κλαδεύει τα κλαδιά της τρομοκρατίας αντί να κόψει τη ρίζα


Το σαουδαραβικό κρατικό Ταμείο Επενδύσεων, «PIF», ακολουθώντας τις γειτονικές χώρες Ντουμπάι, Κατάρ και Κουβέιτ, σκοπεύει να επενδύσει σε γερμανικές επιχειρήσεις. Ήδη οι Σαουδάραβες εστιάζουν σε 5 με 6 γερμανικές εταιρείες, όπως δήλωσε ο Σαουδάραβας Πρέσβης στη Γερμανία, Α. ALAWWAD, με αφορμή τη συνάντησή του με επιχειρηματίες και πολιτικούς στο κρατίδιο της Έσσης.

Η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται ιδίως για γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και οικονομικά Ιδρύματα. Σύμφωνα με δηλώσεις του ALAWWAD, η Σαουδική Αραβία διαθέτει στη Γερμανία περίπου 300 χαμηλού προφίλ κερδοφόρες εταιρείες, οι οποίες όμως χρειάζονται μεγαλύτερο κεφάλαιο για να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω Σαουδάραβας Πρέσβης ήταν στο παρελθόν αρμόδιος για τη στρατηγική στον τομέα των επενδύσεων του σαουδαραβικού Παλατιού.

Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί όμως διαφορετική στρατηγική από αυτή της Κίνας, χώρα η οποία επίσης επενδύει τα τελευταία χρόνια σε γερμανικές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας. Το Riyadh δεν σκοπεύει να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο κάποιων επιχειρήσεων, αντιθέτως ένα ποσοστό περί του 10%. Επί της ουσίας πρόκειται για ανακεφαλαιοποίηση των εταιρειών αυτών και είσοδο συναλλάγματος στη γερμανική αγορά και ως εκ τούτου το Βερολίνο δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις του με τη Σ. Αραβία, επομένως το αραβικό βασίλειο με τα πετροδόλαρά του εξασφαλίζει πως θα επηρεάζει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη, παραμένοντας σε καθεστώς παγκόσμιας ατιμωρησίας.

Κρατικά επενδυτικά ταμεία της Σαουδικής Αραβίας επένδυσαν τα τελευταία χρόνια σε μετοχές γερμανικών εταιρειών, όπως είναι οι «Volkswagen», «Daimler», αλλά και η «Deutsche Bank», χωρίς ωστόσο να επιδιώκουν να ασκήσουν ανοικτά την επιρροή τους στις εταιρείες αυτές. Το «PIF», που μέχρι τώρα δεν προέβαινε σε επενδύσεις στο εξωτερικό, είλκυσε προσφάτως την προσοχή μετά από επένδυση δισεκατομμυρίων στην αμερικανική εταιρεία «UBER», διαχειρίστρια σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.

Η Μ. Ανατολή χρηματοδοτεί την Ευρώπη και η Ευρώπη τον εξτρεμισμό στη Μ. Ανατολή

Οι Ευρωπαίοι δείχνουν πως έχουν ανάγκη τα παράνομα σκοτεινά δίκτυα της Σ. Αραβίας, όχι μόνο για την ανεύρεση ρευστού για τις (επιλεγμένες) ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και για τη δραστηριοποίηση των μεγάλων πολυεθνικών τους στη Μ. Ανατολή. O ελβετικός όμιλος κατασκευαστικών υλικών « LAFARGEHOLCIM» παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησε «απαράδεκτου ς» διακανονισμούς με ένοπλες ομάδες, προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία μιας τσιμεντοποιίας στη Jalabiya της Συρίας, 150 χλμ. ΒΑ της Aleppo.

H τοπική θυγατρική, η οποία άνηκε τότε στην γαλλική εταιρεία « LAFARGE» έδωσε χρήματα σε τρίτους (μεσάζοντες), προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία με ορισμένες ένοπλες ομάδες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες που τελούσαν υπό καθεστώς κυρώσεων, όπως εξηγεί η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Επιπλέον, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι μία εσωτερική έρευνα δεν μπόρεσε να διαπιστώσει με βεβαιότητα ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες των χρημάτων πέρα από τους μεσάζοντες. Αυτές οι συμφωνίες ωφέλησαν κυρίως την «ΙS».

Η ανακοίνωση της «LAFARGEHOLCIM» ήρθε μετά από προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, ύστερα από μηνύσεις που κατέθεσαν ΜΚΟ. Ενώ ο εμφύλιος πόλεμος είχε αρχίσει να παίρνει έκταση στη χώρα, η υποβάθμιση της πολιτικής κατάστασης στη Συρία οδήγησε σε μεγάλες δυσχέρειες στον τομέα ασφαλείας, στις δραστηριότητες του εργοστασίου, στους απαραίτητους ανεφοδιασμούς πρώτων υλών στη διανομή των προϊόντων και στους υπαλλήλους.

Η αύξηση πίεσης προς την τρομοκρατία και η απάντηση αυτής


Αυτά αποτελούν μέρος των μεθόδων με τις οποίες οι εξτρεμιστές επιτύγχαναν τη χρηματοδότησή τους και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Σήμερα, με τη συμμετοχή της Ρωσίας και τον εξαναγκασμό της Δύσης να λάβει κάποια μέτρα η κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη για τους εξτρεμιστές. Σύμφωνα με Έκθεση του Διεθνούς Κέντρου για την μελέτη της ριζοσπαστικοποίησης (ICSR) που ανήκει στο King’s College του Λονδίνου, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 17/02/17, η «ΙS» φέρεται να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη Έκθεση, τα έσοδα της «ΙS» έχουν μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ από τότε που τέθηκε σε ισχύ το αποκαλούμενο Χαλιφάτο. Αν και είναι δύσκολο να έχει κανείς συγκεκριμένα στοιχεία, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τα ετήσια έσοδα της «IS» μειώθηκαν από τα 1,9 δις δολ. (1,8 δις. Ευρώ) το 2014 στα 870 εκατ. δολ. το 2016. Παρόλα ταύτα τα ποσά αυτά αποτελούν εκτιμήσεις εσόδων που προέρχονται από τους φόρους και τα διόδια, το πετρέλαιο, τις κατασχέσεις και τα πρόστιμα και όχι από εξωτερικές πηγές.

Όλα συνδέονται άμεσα με τα εδάφη που ελέγχει η τρομοκρατική ομάδα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Συνασπισμό, τον Νοέμβριο του 2016, η «ΙS» είχε απολέσει το 62% των εδαφών της στο Ιράκ και το 30% των εδαφών της στη Συρία, σε σχέση με τα μέσα του 2014. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η «IS» έχει δημιουργήσει νέα δίκτυα χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να καλύψουν τις πρόσφατες απώλειες, ενώ αν συνεχισθεί η παρούσα τάση, το οικονομικό μοντέλο της "ΙS" θα καταρρεύσει σύντομα.

Παρόλο που η «ΙS» και η «ΑL QAEDA» έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι οι οικονομικές δυσχέρειες δεν σταματούν την αποφασιστικότητά τους και δεν αναιρούν τον κίνδυνο διεξαγωγής τρομοκρατικών επιθέσεων στο εξωτερικό, η επικείμενη απώλεια της Μοσούλη ς, ήτοι της οικονομικής πρωτεύουσας της «ΙS» στο Ιράκ, θα αποτελέσει ένα νέο ισχυρό πλήγμα για την οργάνωση.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους διαφαίνεται πως η ανάγκη χρηματοδότησης, κυρίως σε υλικό, των εξτρεμιστών έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Η πίεση που ασκείται από τις συνεχόμενες απώλειες εδαφών αυξάνεται και αυτό μετατρέπει την οργάνωση σε ακόμα πιο απρόβλεπτη και εναλλακτική από το παρελθόν. Η χρήση των drones είναι ένα δείγμα των μεθόδων με τις οποίες η οργάνωση χρηματοδοτείται και αλλάζει τις τακτικές τη ς, ενώ ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για την οργάνωση, ελέω των εδαφικών απωλειών είναι η ανεύρεση νέων μαχητών.
========================================== Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.


 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας