20/3/17

Δοκιμάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσειςΓράφει ο Κωνσταντίνος Φίλης
Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δοκιμάζονται. Αυτήν τη στιγμή, γίνονται προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης, αλλά ταυτόχρονα τα δύο μέρη αλληλοκατηγορούνται για αστοχίες τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και πράξεων. Υπάρχουν αρκετές αποθαρρυντικές για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενδείξεις. Πρώτη και καλύτερη η συνεχής διολίσθηση της Τουρκίας σε ρητορικές και αντιλήψεις αναθεωρητισμού. Η γειτονική χώρα αρχίζει να διαφοροποιεί την πολιτική της έναντί μας, αναβαθμίζοντας ποιοτικά τις προκλήσεις της, με αποκορύφωμα τους κανονιοβολισμούς του ανθυποβριχιακού περιπολικού σκάφους εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η ανησυχία συνίσταται στη διαπίστωση ότι επί Ερντογάν δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι πρόσφατα πρόθεση πρόκλησης θερμού επεισοδίου. Χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, σε τακτικό επίπεδο αυτό φαίνεται να αλλάζει, υπό την έννοια ότι η συντήρηση συνθηκών όξυνσης δεν θεωρείται απαγορευτική, εφόσον έτσι γίνεται περισσότερο αισθητή η τουρκική παρουσία και μετριάζεται η κριτική της κεμαλικής αντιπολίτευσης για ενδοτισμό. Και αν η εμπλοκή στη Μέση Ανατολή είναι κοστοβόρα (απώλειες στρατιωτών, διπλωματική αναδίπλωση) καταδεικνύοντας και το μειωμένο αξιόμαχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στο Αιγαίο οι κίνδυνοι είναι σαφώς μικρότεροι, όσο βέβαια δεν προκαλείται κάποια «θερμή» κατάσταση.

Ταυτόχρονα, όμως, επιχειρείται να ενισχυθεί το στρατιωτικό φρόνημα (εξ ου και οι χολιγουντιανές παραγωγές με την -όχι πάντα πιστή- καταγραφή των δράσεων του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο), να καταδειχθεί η ετοιμότητά τους σε ένα ακόμη μέτωπο, και ενώ οι ανακατατάξεις στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος φαίνεται να έχουν «ξεδοντιάσει» το στράτευμα, καθώς και να αναταχθεί το αίσθημα ισχύος που συστηματικά καλλιεργεί ο Ερντογάν. Οσο, λοιπόν, εξυπηρετούνται αυτοί οι σκοποί, και δεδομένης της ολοένα και πιο προβληματικής συμπεριφοράς της Αγκυρας διεθνώς, οι υψηλοί τόνοι και η διεκδικητικότητα απέναντι στην Αθήνα δεν θα εκλείψουν. Αναμφίβολα, η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό θα επιδράσουν στις εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.


ΕΘΝΟΣ 
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας