3/3/17

Αναβιώνει ο Στάλιν;


Πάνος Ιγνατίου
Mόσχα


Έρευνες αποτύπωσης της κοινής γνώμης που διενεργήθηκαν πριν από τις πρόσφατες εκλογές στη Ρωσία για την ανάδειξη των μελών της Δούμα, κατέδειξαν ότι η υποστήριξη στον Στάλιν είναι η υψηλότερη που εμφανίστηκε ποτέ από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά κατέδειξαν επίσης πως ένα μικρό ποσοστό μόνο θα ήθελε να ζήσει κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς σήμερα.

Περισσότερο από το μισό του δείγματος εξέφρασε την άποψη ότι διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην Ιστορία της χώρας και αμέσως το Κομουνιστικό Κόμμα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την εικόνα του σοβιετικού ηγέτη στην προεκλογική του εκστρατεία για τις Βουλευτικές εκλογές.

Στην επέτειο του θανάτου – πέθανε το 1953 - οι θαυμαστές του επισκέπτονται την Κόκκινη Πλατεία όπου βρίσκεται ο τάφος του και εναποθέτουν λουλούδια στην μνήμη του. Ωστόσο για τους Ιστορικούς και τους αναλυτές αποτελεί μια αμφιλεγόμενη ηγετική προσωπικότητα της Σοβιετικής ένωσης αλλά για τον Σοβιετικό λαό είχε μετατραπεί σε είδος θεού. Χάρη στην καθολική προπαγάνδα δημιουργήθηκε σε εκείνη την εποχή μια διάχυτη λατρεία και τον λάτρεψαν σε ολόκληρη την Σοβιετική Ένωση. Μνημεία ανεγέρθηκαν για αυτόν, τραγούδια γράφτηκαν για αυτόν και πόλεις πήραν το όνομα του με απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Μετά τον θάνατο του η προσωπικότητα του Στάλιν γκρεμίστηκε από το καθεστώς Του Χρουτσώφ καθώς καταδικάστηκε η πολιτική Στάλιν που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων. Ο Νικήτα Χρουτσώφ ξεκίνησε αμέσως την εκστρατεία αποσταλινοποίησης και κατεδαφίστηκαν τα μνημεία και οι αξιωματούχοι έπαψαν ακόμα να αναφέρουν και το όνομα του. 

Κατά την διάρκεια της Περεστρόικα και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ η σιωπή μετατράπηκε σε κριτική. Ο Κορμπατσώφ το 1987 είχε δηλώσει ότι «ο Στάλιν διέπραξε μεγάλο σφάλμα πάνω από το Κόμμα και το λαό και υλοποίησε μια εκτεταμένη μαζική καταστολή που επέτρεψε την βασιλεία της ανομίας που είναι ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη» Οι μετασοβιετικοί ηγέτες καταδίκασαν τα εγκλήματα του Στάλιν πολλές φορές μέχρι και σήμερα. 

Η αποσταλινοποίηση μάλλον ήταν αποτυχημένη αλλά περιορίστηκαν οι θαυμαστές του στο Κουμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας. Νέα μνημεία στην πραγματικότητα μικρές προτομές εμφανίστηκαν στη Ρωσία και έγινε γνωστό ότι ήταν χρηματοδοτημένα από το Κουμουνιστικό Κόμμα. Ακτιβιστές υποστηρικτές του έχουν αναδείξει αφίσες του σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας και προσπάθησαν να επικολλήσουν φωτογραφίες του σε λεωφορεία. Αμέσως και μετά από διαμαρτυρίες πολιτών η κυβέρνηση με ανακοίνωση της απαγόρευσε την ανάρτηση φωτογραφιών του για να μην υπάρξουν προβλήματα ανάμεσα στους πολίτες καθώς έκριναν ότι ήταν αχρείαστη η αναμόχλευση του παρελθόντος. Στην πόλη Πένζα που βρίσκεται 400 χιλ από τη Μόσχα οι Κομμουνιστές το 2016 δημιούργησαν ένα Κέντρο Στάλιν παρόμοιο με αυτό που δημιούργησαν και για τον Γέλτσιν οι οπαδοί του στο Αικατέριμπουργκ και καθόρισαν αυτό το έτος ως έτος Στάλιν. 

Έρευνα το Κέντρου Levada το 2016 κατέδειξε ότι το 54% των Ρώσων πιστεύουν ότι διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην Ιστορία της χώρας και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2003 που άρχισε να διεξάγεται αυτή η έρευνα. Το 2008 το ποσοστό ήταν 38% και αργότερα άρχισε να αυξάνει. Το ποσοστό που θεωρούν ότι η καταστολή του Στάλιν ήταν μια πολιτική αναγκαιότητα έφτασε στο 26 %.

Ο Αλεξέι Μαλάρκιν αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών πιστεύει ότι η αποσταλινοποίηση δεν λειτούργησε δεδομένου ότι συνδέθηκε με μια περίοδο αποτυχιών και κακοτυχιών. « Ο Στάλιν επικρίθηκε ενεργά στην περίοδο της Περεστρόικα και αποκαλύφθηκαν το εγκλήματα του δημόσια και αυτό ήταν ένα σοκ για το λαό. Ωστόσο σήμερα η Περεστρόικα έγινε αντιληπτή από το λαό ως μια στιγμή μεγάλων λαθών που σηματοδότησαν την κατάρρευση της χώρας και του λαού και αυτό η επίκριση για τον Στάλιν λειτούργησε αντίστροφα. Ο λαός λέει ότι επικρίθηκε στην περίοδο της Περεστρόικα άρα ήταν καλός.» Ο ίδιο αναλυτής τονίζει ότι το κύριο συστατικό της δημοτικότητας του Στάλιν ήταν η Νίκη στον ΒΠΠ « Ο Στάλιν ήταν ο διοικητής και ο ηγέτης της ρώσικης κοινωνίας και η λατρεία της Νίκης είναι πολύ ισχυρή στην συνείδηση του λαού και δεν μπορεί να αγνοήσει το ρόλο που ο ίδιος διαδραμάτισε» Οι πολίτες αυτοί αποδίδουν στον Στάλιν και άλλες οικονομικές επιτυχίες στον ίδιο. Στο μυαλό των Σταλινικών ήταν αυτός που εκβιομηχάνισε τη χώρα , που δημιούργησε εργοστάσια και αύξησε τα εδάφη της. Σήμερα επικρατεί μια ρεαλιστική προσέγγιση για τον Στάλιν αλλά δεν έχει όμως σχέση με την Πολιτική Ηθική του Στάλιν.» 

Ο Βάλερυ Σολοβέι πολιτικός αναλυτής και καθηγητής του πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας λέει πιστεύει πως « Όταν οι άνθρωποι λένε ότι τους αρέσει ο Στάλιν δεν σημαίνει ότι θα ήθελαν να ζουν κάτω από την εξουσία του καθεστώτος του. Ο καθένας θέλει τον Στάλιν για τον γείτονα του άλλα όχι για τον εαυτό του» Αυτά που λέει ο καθηγητής επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα του Levada ότι έστω και αν υπάρχουν συμπαθούντες μόνο το 23% απάντησαν θετικά στην ερώτηση αν θα ήθελαν να ζουν και να εργάζονται κάτω από το καθεστώς Στάλιν.

Οι σύγχρονη συμπάθεια προς τον Στάλιν πιστεύουν οι ειδικοί ότι εμφανίζεται ως μορφή διαμαρτυρίας στα προβλήματα παρά ως πολιτική επιλογή. Ο καθηγητής Σολοβέι πιστεύει ότι «Η μορφή του Στάλιν στο λαό είναι μέτρια με μια φιγούρα στο δρόμο με ένα απλό πανωφόρι και με τις διεφθαρμένες ηγεσίες παντού στον κόσμο βλέπουν τον Στάλιν ως ένα παράδειγμα ειλικρίνειας. Η έκφραση της αγάπης στον Στάλιν είναι μια συμβολική διαμαρτυρία και μια επιθυμία να δημιουργήσουν ένα ισχυρό βραχίονα να βάλει τάξη»
Μετά από τις δημοσκοπήσεις το Κομμουνιστικό Κόμμα σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσουν την εικόνα του Στάλιν στην προεκλογική εκστρατεία και θα ήταν πετυχημένη κίνηση. « Όσοι έχουν νοσταλγία για την ΕΣΣΔ θα ήταν ευτυχισμένοι και αυτό θα είχε επίδραση στο λαό.»

Ωστόσο για ένα άλλο μέρος της κοινωνίας ο Στάλιν έχει μια ζοφερή εικόνα και υπολογίζουν ότι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με την Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα 9-10 εκ άνθρωποι. Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις υπήρξε αντίδραση από το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά ο καθηγητής λέει ότι « Σκάνδαλο το χαρακτηρίζουν μόνο τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος» Στόχος της χρήσης της Εικόνας του Στάλιν ήταν να συγκρατήσουν τα ποσοστά τους καθώς όσοι δεν ψήφιζαν αυτό το κόμμα δεν θα το ψήφιζαν έτσι και αλλιώς. Όμως ήδη είχε αρχίσει η προώθηση της νομοθεσίας από το κόμμα των Φιλελευθέρων που «απαγορεύει τη χρήση των εικόνων των νεκρών σε προεκλογικές εκστρατείες καθώς είναι ανήθικο.» Στην προεκλογική εκστρατεία όμως έγινε χρήση των εικόνων του Στάλιν. 

Έτσι το Κομμουνιστικό Κόμμα έμεινε χωρίς νεκρούς ηγέτες ή τους χρησιμοποίησε χωρίς μεγάλη επιτυχία.


==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας