4/3/17

Μακρόν: από μεγαλοτραπεζίτης πρόεδρος της Γαλλίας;

Πρόλογος Geopolitics and Daily News:
 Ο Μακρόν γεννήθηκε στην Αμιάν και σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Παρισιού-Νατέρ. Στις αρχές της καριέρας του εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος, προτού γίνει επενδυτής τραπεζών. Τον Αύγουστο του 2014 διορίστηκε ως υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας στο δεύτερη κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, στην οποία προώθησε μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων. Παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2016, προκειμένου να οργανώσει τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές του 2017. Τον Νοέμβριο του 2016 δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος μέσα από το κόμμα En Marche.

Πίσω από τις πολιτικές του φιλοδοξίες λέγεται ότι βρίσκεται η κατά 2ο χρόνια μεγαλύτερη σύζυγός του Μπριζίτ. Για τον γαλλικό Τύπο, η Μπριζίτ είναι μία αφοσιωμένη σύζυγος αλλά και μία καλή μάνατζερ. Είναι αυτή που τον καθοδηγεί και τον εμψυχώνει στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του.

Ο Μακρόν ο οποίος γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1977 είναι γιος γιατρών και έχει στο βιογραφικό του ζηλευτές σπουδές γλωσσολογίας, κοινωνικών επιστημών και φιλοσοφίας με την οποία είναι παθιασμένος. Μάλιστα για ένα διάστημα εργάστηκε ως βοηθός του σπουδαίου φιλοσόφου Πολ Ρικέρ. Έχει επίσης μουσική παιδεία: είναι πιανίστας και ξέρει να χορεύει- τουλάχιστον ταγκό - ενώ φέρεται να διακρίνεται και για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Λέγεται ότι πάντα ένιωθε έλξη για ανθρώπους μεγαλύτερους σε ηλικία και γι’ αυτό υπήρξε περισσότερο φίλος με τους καθηγητές του παρά με τους συμφοιτητές του. Εξ’ ου και ο έρωτάς του για την Μπριζίτ, καθηγήτρια φιλολογίας στο λύκειο Henri-IV. Η Μπριζίτ -γόνος μεγάλης οικογένειας σοκολατοποιών- όταν τον πρωτοείδε , προσπάθησε να αντισταθεί την γοητεία του μαθητή της. Τότε ήταν παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Το πάθος της όμως για τον Μακρόν σιγόβραζε και στο τέλος φούντωσε... Έτσι παράτησε στα κρύα του λουτρού τον σύζυγό της, πήρε τα τρία τους παιδιά και πήγε στο σπίτι του Μακρόν για να απολαύσει τον έρωτά τους.


Θεωρείται ως ο εκλεκτός της γαλλικής πολιτικής σκηνής σε μια προσπάθεια να προωθηθεί έναντι της Λεπέν. Το άρθρο που ακολουθεί είναι από την γερμανική DW .
Το παιδί-θαύμα της γαλλικής πολιτικής, με σπουδές σε σχολές ελίτ, διεκδικεί με αξιώσεις το ύπατο αξίωμα της χώρας. Ακραιφνής ευρωπαϊστής χωρίς "κηλίδες" στη πολιτική του σταδιoδρομία χαίρει ευρείας στήριξης.

Στην πραγματικότητα ο Μακρόν είναι φιλόσοφος, τουλάχιστον όσον αφορά τις πρώτες σπουδές του. Οι εργασίες του αφορούν τον Μακιαβέλι και τον Χέγκελ. Η πορεία σπουδών που στη Γερμανία καταλήγει συνήθως στο επάγγελμα του οδηγού ταξί, στη Γαλλία μπορεί να οδηγήσει στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας.

Υποδειγματικές σπουδές


Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν. Γόνος οικογένειας γιατρών από την πόλη Αμιένη εφοδιάστηκε με όλα τα τυπικά προσόντα και πήρε την κατάλληλη παιδεία ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις κάθε επαγγελματικό πόστο το οποίο στόχευε μέχρι τώρα. Αυτό υποστηρίζει ο Στέφαν Ζαϊντεντόρφ, αναπληρωτής διευθυντής του Γερμανογαλλικού Ινστιτούτου στο Λούντβιχσμπουργκ. «Είναι προϊόν της γαλλικής ελίτ, κάτι που δεν είναι απαραίτητα μόνο αρνητικό. Είχε την ευκαιρία να κάνει ολοκληρωμένες σπουδές σε όλες τις σχολές ελίτ, κατάγεται από μεγαλοαστική οικογένεια και είναι τελικά αυτό εναντίον του οποίου μάχεται η Μερίν Λεπέν στην προεκλογική της εκστρατεία».

Ωστόσο, ο Μακρόν σε αντίθεση με πολλούς επώνυμους, στράφηκε αρχικά στην οικονομία ως οικονομικός διευθυντής υπουργείου, και αργότερα ως τραπεζικός επενδυτής στην ιδιωτική τράπεζα Ρότσιλντ στο Παρίσι. Το οργανωτικό του ταλέντο και οι βαθιές γνώσεις αναγνωρίστηκαν από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που τον έκανε στην αρχή σύμβουλό του, το 2012 και αργότερα το 2014 σε υπουργό Οικονομίας. Οι έριδες με τα συνδικάτα αλλά κυρίως οι συνεχείς διαξιφισμοί με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς του κόστισαν την υπουργική καρέκλα. Με την παραίτησή του ίδρυσε και το κίνημα En Marche.

Πολιτικός βίος χωρίς σκιές


Στήριξη έχει δεχθεί από επώνυμους διαφορετικών πολιτικών χώρων. Για παράδειγμα, ο γνωστός γάλλος πολιτικός επιστήμων Αλφρέντ Γκροσέ, αλλά και ο Ντάνιελ Κον Μπέντιτ από το κόμμα των Πρασίνων δήλωσαν ότι θα τον ψηφίσουν. «Ο Μακρόν επιχείρησε κάτι το εντελώς νέο, είναι ο υποψήφιος που μεταδίδει την ελπίδα, είναι ο πρώτος που τόσο απερίφραστα δηλώνει στους Γάλλους, ότι χωρίς την Ευρώπη η χώρα τους δεν θα τα καταφέρει», είπε πρόσφατα ο Κον Μπεντίτ στο Γερμανικό Ραδιόφωνο. «Προκαλεί κύματα ενθουσιασμού, κινητοποιείται για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, έτσι όπως δεν έχει γίνει μέχρι τώρα».

Σε έναν προεκλογικό αγώνα που βρίθει σκανδάλων, ο Μακρόν έχει το προτέρημα του «προτέρου έντιμου βίου», υποστηρίζει ο Στέφαν Ζαϊντεντόρφ. «Για την ώρα φαίνεται ότι παρά τις αριστερές του απόψεις είναι ο υποψήφιος με τις περισσότερες πιθανότητες νίκης για τον απλό λόγο ότι όλοι οι υπόλοιποι έχουν αυτοακυρωθεί». Ο Φρανσουά Φιγιόν δίνει μάχη με το σκάνδαλο αργομισθίας της γυναίκας του, ενώ η Μαρίν Λεπέν έχασε την βουλευτική της ασυλίας. Από τα σφάλματα των συνυποψηφίων του ο Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει ως ο «οφελημένος τρίτος». Τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν προβάδισμα στην Μαρίν Λεπέν στο πρώτο γύρο, αλλά στο δεύτερο θα ηττηθεί από τον αντίπαλό της, τον Μακρόν.

Κάρστεν Γκριν / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Deutsche Welle


==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας