31/3/17

Ολοταχώς προς την ίδρυση του κουρδικού κράτους!«Τρέμει» η Αγκυρα ότι η δημιουργία κυβέρνησης στο Β. Ιράκ θα οδηγήσει στη διχοτόμησή της!

Από τη Θεανώ Καρούτα


Aκόμη ένα βήμα μπροστά έκαναν οι Κούρδοι, εδραιώνοντας τον έλεγχό τους στο Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ, το οποίο όμως στάθηκε ικανό να κάνει την Τουρκία να τρέμει από φόβο για τη μελλοντική πιθανότητα δημιουργίας κράτους του Κουρδιστάν στο νότιο μαλακό υπογάστριό της.

Προς το παρόν η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν διεκδικεί την εγκαθίδρυσή της τόσο στο Κιρκούκ όσο και σε άλλες «γκρίζες» περιοχές του βόρειου Ιράκ -τονίζοντας ότι δεν θα επιστρέψει σε καμία κυβέρνηση τα εδάφη που απελευθερώνει-, ενώ σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κουρδική ανεξαρτησία, με τελικό στόχο τη δημιουργία του Κουρδιστάν.

Το Επαρχιακό Συμβούλιο του Κιρκούκ, πάντως, υπερψήφισε την Τρίτη την πρόταση να υψωθούν σε δημόσια κτίρια της πόλης σημαίες της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), κάτι που δεν ενθουσίασε τους Αραβες και τους Ιρακινούς Τουρκμάνους.
Το Κιρκούκ είναι μια πολυεθνική επαρχία, 280 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, που από το 2003 -και την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, μετά την οποία επαναπατρίστηκαν χιλιάδες εκτοπισμένοι Κούρδοι- θεωρείται αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Ως εκ τούτου, η απόφαση της KRG ενδεχομένως να ανατροφοδοτήσει τις εντάσεις τόσο μεταξύ των κοινοτήτων της όσο και μεταξύ των Κούρδων και της Βαγδάτης.
Ρόλο, βέβαια, στις εντάσεις παίζει και το τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου το οποίο ανακαλύφθηκε στο Κιρκούκ το 1927 και μέχρι στιγμής εκμεταλλεύεται η Ιρακινή Εταιρεία Πετρελαίου.

Η Βαγδάτη, πάντως, εξακολουθεί να σιωπά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα εδάφη που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο -είναι ακόμα οι πόλεις Νινευί, Ντιγιάλα και Σαλάχ αλ Ντιν-, κάτι που τρομοκρατεί τους Τούρκους, καθώς έτσι και οι Κούρδοι ενοποιήσουν τα εδάφη τους σε Συρία και βόρειο Ιράκ μοιραία θα προκληθεί η διχοτόμηση της Τουρκίας, αφού οι Κούρδοι οι οποίοι ζουν στα νοτιοανατολικά της θα ζητήσουν ένωση με τα ελεύθερα κουρδικά εδάφη.

 "Δημοκρατία"==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας