15/3/17

Παλαιστίνη. Ένα πρόβλημα που μεγαλώνει από το Συριακό Ζήτημα
Γράφει ο Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics and Daily News
Το παλαιστινιακό αποτελεί ένα πρόβλημα δυσεπίλυτο επί δεκαετίες και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις αντιπαλότητες που παρατηρούνται μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών, αλλά ακόμα και στο εσωτερικό αυτών. Επί παραδείγματι στο παλαιστινιακό στρατόπεδο μπορούμε να παρατηρήσουμε τη σφοδρή αντιπαλότητα μεταξύ της «FATAH » και της «ΗΑΜΑS», των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων της Παλαιστινιακής Αρχής.


Η αντιπαλότητα των δύο οργανώσεων είναι αξιοπερίεργη, αν αναλογιστούμε ότι το μέγεθός της είναι δυσανάλογο με την πραγματικότητα, από τη στιγμή που ο αγώνας για την Παλαιστίνη ακόμα αναζητά δικαίωση για το παλαιστινιακό στοιχείο, γεγονός που επιβάλει την ομοψυχία όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, αλλά και από τη στιγμή που οι δύο οργανώσεις έχουν πολλές ομοιότητες.

Δύο αντίπαλοι με τόσα κοινά

Τόσο η «FATAH» όσο και η «HAMAS» αντιμετωπίζουν κοινές πιέσεις όχι μόνον από τις βάσεις στήριξής τους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και από τις περιφερειακές Δυνάμεις, όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος. Το τελευταίο χρονικό διάστημα αμφότερες προέβησαν σε αλλαγή πολιτικής ηγεσίας σε μία προπαρασκευαστική κίνηση για τις επερχόμενες εξελίξεις. Η αναδιάρθρωση της ιεραρχίας στην οποία προέβησαν, έφερε και στις δύο πλευρές τον διορισμό νεαρότερων σε ηλικία ηγετών σε περίοπτες θέσεις.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η εκλογή του D. TRUMP και η αμέριστη υποστήριξη προς το Ισραήλ, έπρεπε να προσδώσει περισσότερα κίνητρα στα δύο κόμματα για να συνασπιστούν και να προωθήσουν το παλαιστινιακό ζήτημα. Παρ' όλα αυτά, οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από κοινού δεν πρόκειται να φέρουν τη «HAMAS» και τη «FATAH» πιο κοντά, ούτε πρόκειται να επισπεύσουν την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή.

Η προσαρμογή της «HAMAS» στις απαιτήσεις των καιρών

Η πίεση που δέχεται η «HAMAS», το πρωταρχικό πολιτικό κόμμα στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, είναι μεγάλη και πολύπλευρη. Η αύξηση των ανταγωνιστικών σαλαφιστικών οργανώσεων, καθώς επίσης και η παρουσία της «IS» στη Γάζα, έχουν καταστήσει δυσκολότερο για τη «HAMAS» να διατηρήσει τα επίπεδα στελέχωσης και τη νομιμότητα.

Συγκεκριμένα το παρακλάδι της «IS» στη Χερσόνησο του Σινά έχει προβεί σε αποκλεισμό της «HAMAS» σε αντίποινα για την άρνηση του κόμματος να συνεργαστεί με την εξτρεμιστική οργάνωση, με αποτέλεσμα η παραστρατιωτική πτέρυγα του εν λόγω κόμματος να έχει χάσει την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας γραμμές τροφοδοσίας, δεδομένης και της δραστηριοποίησης των εξτρεμιστών στη Συρία και της έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Αυτή η πρωτοφανής στρατιωτική κινητοποίηση δεν περιορίζεται μόνο στην άμεση καταπολέμηση της «IS», που δυσχεραίνει τη ροή εφοδίων για τη «HAMAS». Αίγυπτος και Τουρκία, δύο από τις πιο ση μαντικές πηγές εξοπλισμού και εφοδίων της οργάνωσης, προέβησαν σε καταστολή των επιχειρήσεων λαθρεμπορίου και της παραστρατιωτικής δράσης σε μια προσπάθεια για διατήρηση σταθερών σχέσεων με το Ισραήλ. Το Κάιρο ελπίζει ότι μέσω του περιορισμού των γραμμών λαθρεμπορίου στη Χερσόνησο του Σινά θα συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων ασφαλείας, ενώ θεωρεί την οργάνωση άμεσα εμπλεκόμενη με τη «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ», την οποία διώκει μανιωδώς.

Ως εκ τούτου, η «HAMAS» βρίσκεται, πλέον, υπό υψηλές ισραηλινές πιέσεις, όσον αφορά βασικές του προμήθειες. Η παλαιστινιακή οργάνωση στρέφεται στο Ιράν, το οποίο ιστορικά είναι γνωστό ότι προμηθεύει την «HAMAS» με όπλα και άλλη υλική βοήθεια, προκειμένου να καλύψει τα κενά της. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Τεχεράνη έχει καταφέρει να παράσχει όπλα και άλλες προμήθειες στην οργάνωση, δεδομένης της στενής παρακολούθησης αυτής από την Αίγυπτο και, φυσικά, το Ισραήλ.

Η ΜΗ προσαρμογή της «FATAH» στις απαιτήσεις των καιρών

Στο μεταξύ, στη Δυτική Όχθη η «FATAH» επίσης δέχεται ολοένα αυξανόμενες εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις. O ηγέτης της «FATAH» και Πρόεδρος των Παλαιστινίων, MAHMOUD ABBAS, φαίνεται να έχει παρατείνει κατά πολύ την νόμιμη παραμονή του στην εξουσία, συνεχίζοντας να διατελεί Πρόεδρος, γεγονός που προκαλεί την αποδοκιμασία πολλών Παλαιστινίων ψηφοφόρων.

Έξω από τη Δυτική Όχθη οι περιφερειακές Δυνάμεις, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ, ασκούν πιέσεις στον Μ. ΑΒΒΑS προκειμένου αυτός να επιτρέψει σε έναν νεότερο ηγέτη, όπως είναι ο MOHAMMED DAHLAN, να τον διαδεχθεί. Ο Μ. DAHLAN είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αλλά έχει απήχηση στην Παλαιστινιακή Αρχή και διατηρεί σημαντικές διασυνδέσεις στην περιοχή.

Επιπροσθέτως, ο Μ. DΑΗLΑΝ, ο οποίος ζει στο Abu Dhabi, έχει επιδείξει προθυμία να ακούσει τι έχουν να πουν οι Άραβες σύμμαχοι της Παλαιστινιακής Αρχής. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Συνεδρίου του κόμματος, που διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Μ. ΑΒΒΑS παραμέρισε τόσο τον Μ. DAHLΑΝ, όσο και άλλους υποψηφίους που προωθούν η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Ιορδανία, και αντί αυτών πρότεινε δικούς του έμπιστους, συμπεριλαμβανομένων των υιών του, για την κάλυψη των θέσεων στην ηγεσία της «FATAH».

Σημειώνεται ότι ο Μ. ΑΒΒΑS είχε παίξει επίσης ρόλο στην παραγκώνιση του MARWAN BARGHOUTI, o οποίος παραμένει ένας δημοφιλής πολιτικός στη Δυτική Όχθη, παρά το γεγονός ότι σήμερα εκτίει ποινή σε ισραηλινή φυλακή. Εάν οι ηγέτες της «FATAH» συνεχίσουν να αψηφούν τους Άραβες συμμάχους τους και αν ο Μ. ΑΒΒΑS εξακολουθήσει να ασκεί λεπτομερή έλεγχο σε ό,τι αφορά τη διαδοχή του, τότε το κόμμα ενδεχομένως να χάσει τη νομιμότητά του στα μάτια των ψηφοφόρων. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών του Μαΐου είναι λίγο έως πολύ προδιαγεγραμμένο.

Παρά την αδιαλλαξία του Μ. ΑΒΒΑS, «HAMAS» και «FATAH» έχουν προβεί σε αλλαγές στην ηγεσία τους, προκειμένου να διατηρήσουν τη νομιμότητα και τη συνάφεια ενώπιον των ψηφοφόρων τους. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η «HAMAS» διόρισε τον ΥΑΗΥΑ SINWAR στο αξίωμα του αναπληρωτή ηγέτη της, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τις βάσεις ώστε ο νέος αναπληρωτής να αναλάβει τελικώς καθήκοντα επικεφαλής ολόκληρης της οργάνωσης.

Ομοίως, η «FATAH» προέβη στην εκλογή του MAHMOUD AL ΑLOUL για το αξίωμα του πρώτου της Αντιπροέδρου. O παραπάνω ανασχηματισμός της «FATAH » αποτέλεσε μέρος των προσπαθειών του κόμματος να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, η οποία διαφαίνεται αναπόφευκτη, καθώς πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς οι εποικιστικές δραστηριότητες των Ισραηλινών στην περιοχή.

Οι δυσοίωνες προοπτικές για ειρήνη: Παλαιστινιακή αγκύλωση και Άνοδος της ακροδεξιάς

Οι αλλαγές στις ηγεσίες της «HAMAS» και της «FATAH» δεν πρόκειται να συμβάλουν, ούτε στο ελάχιστο, στην αποτροπή ενδεχόμενης αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, αντιθέτως θα καταφέρουν μόνο να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας νέας σύγκρουσης. O νέος ηγέτης της «HAMAS», Υ. SINWAR, έχει τελέσει υπό πολυετή κράτηση σε ισραηλινές φυλακές και ως εκ τούτου είναι πιο πολεμοχαρής από τον προκάτοχό του και πολύ δύσκολα θα δεχτεί στροφή του κόμματος προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού ή της μεταρρύθμισης.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η ισραηλινή Κυβέρνηση χαίρει μεγαλύτερης υποστήριξης από τις ΗΠΑ, οι ακροδεξιοί ηγέτες της έχουν ενθαρρυνθεί και αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη διεκδικητική πολιτική του Ισραήλ και την εποικιστική του δράση. Αυτός ο συνδυασμός ενδεχομένως να θέσουν και τα θεμέλια για μια τρίτη intifada. Παρά το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι, στη Δυτική Όχθη, δεν έχουν πρόσβαση σε βαρέα όπλα ή σε υλικά για την κατασκευή βομβών, ωστόσο, δεν θα αποθαρρυνθούν να προβούν σε επιθέσεις με μαχαίρια και σε επιθέσεις με τη χρήση οχημάτων.

Για να μετριαστεί ο κίνδυνος άλλης μιας κλιμάκωσης, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να ζητήσουν από τις αραβικές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές για έναν νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, οι ατελέσφορες προσπάθειές τους να πείσουν τον Μ. ABBAS να παραιτηθεί, προμηνύουν την αποτυχία της εν λόγω πρωτοβουλίας.

Οι δυσοίωνες προοπτικές για ειρήνη: Τα εσωτερικά προβλήματα των Παλαιστινίων


Στο παρελθόν, οι προσπάθειές τους να φέρουν τους Παλαιστίνιους ηγέτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχαν αποτύχει, καθώς δεν είχαν μειωθεί οι διαφορές που χωρίζουν τα δύο παλαιστινιακά κόμματα. Αυτή η διχόνοια είναι που επιτρέπει στο Ισραήλ να ισχυριστεί ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, μια νέα προσπάθεια για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών δεν πρόκειται να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα και όσο οι παλαιστινιακοί φορείς θα δείχνουν τάση συνεργασίας με την Τεχεράνη θα απομακρύνεται και το ενδεχόμενο μία θετικής για αυτούς επίλυσης του θέματος, δεδομένης της βούλησης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι «HAMAS » και «FATAH» συμφώνησαν τον περασμένο Ιανουάριο να προσπαθήσουν να σχηματίσουν Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και να πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη Συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου, τα δύο μέρη εξακολουθούν να διαφωνούν για μια σειρά από ζητήματα και πριν προβούν στις όποιες προσπάθειες για συμβιβασμό, τα δύο κόμματα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα.

Οι δυσοίωνες προοπτικές για ειρήνη: Η αδυναμία των περιφερειακών δυνάμεων

Υπό το φως του σταθερού κινδύνου κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, οι άλλες χώρες της περιοχής θα τελέσουν το καθήκον τους στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διατήρηση της ειρήνης, όσο αδύναμη κι αν είναι αυτή. Η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, μέσω της επιρροής που μπορεί να ασκήσει στη «HAMAS». Άλλωστε το Κάιρο εξαρτάται από τη «HAMAS» για τον περιορισμό της ολοένα αυξανόμενης απειλής της παραστρατιωτικής δράσης εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως είναι η «IS», στη Χερσόνησο του Σινά.

Το πρόβλημα εξτρεμισμού στη Χερσόνησο του Σινά έφερε για πρώτη φορά τόσο κοντά την Αίγυπτο, τη «HAMAS» και το Ισραήλ, ως συμμάχους στον αγώνα για την καταπολέμηση του κοινού τους εχθρού. Οι σχέσεις με τη «HAMAS» θα βοηθήσουν επίσης την Αίγυπτο να διαχειριστεί τους δεσμούς της με τη «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ».

Οι σχέσεις της Αιγύπτου με τη «HAMAS» αποτελούν ένα ση μαντικό λόγο για την προσέγγισή της από το Τελ Αβίβ, αφού το Κάιρο μπορεί να εκτονώσει μια πιθανή σύγκρουση και να μετριάσει μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση, προτού η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαμεσολάβηση της Αιγύπτου το 2014, για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της «HAMAS».

H Τουρκία, ένα άλλο σημαντικό στήριγμα για τη «HAMAS», είναι επίσης έτοιμη να παρέμβει αν χρειαστεί και γι' αυτό το λόγο το Ισραήλ έχει φροντίσει να εξομαλύνει τις σχέσεις του και με την Άγκυρα.

Η εμπλοκή των αραβικών σφαιρών επιρροής μέσω τρομοκρατικών δορυφόρων


Δεδομένου ότι η «FATAH» αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα ανεφοδιασμού με αυτά της έτερης παλαιστινιακής οργάνωσης, επιθυμεί την συνεργασία με τη σιιτική σφαίρα επιρροής και ως εκ τούτου συνεργασία με τη «ΗΕΖΒΟLLΑΗ». Προσωπικότητες όπως ο Μ. DAHLAN δε συμφωνούν με αποτέλεσμα να υπεισέρχεται το δίλημμα της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων, με κάθε μία να πρόσκειται στον σουνιτικό και σιιτικό άξονα ή της σταδιακής και επιβαλλόμενης, από την εξάρτηση, ένωσης αυτών υπό την ομπρέλα της «ΗΕΖΒΟLLΑΗ».

Σε περίπτωση που η «HEZBOLLAH» εμπλακεί ευρέως με τις παλαιστινιακές -ή μέρος αυτών- οργανώσεις, τότε η αντιπαράθεση με το Ισραήλ θα είναι ακόμα πιο σφοδρή. Η Σ. Αραβία δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη στις προκλήσεις της ιρανικής διπλωματίας και θα κινηθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Η «IS» κατάφερε μέσω της αιμοσταγούς τακτικής της περίπου να «νομιμοποιήσει» κάθε ένοπλη δύναμη που την πολεμά, όπως η «ΗΕΖΒΟLLΑΗ».

Αντιστοίχως και η ΑΙ QAEEDA επιχειρεί την αναδιοργάνωση και αναδιάταξή της με ένα παραπλήσιο τρόπο: την ανάπτυξη παρακλαδιών και τη μετονομασία τους, ώστε να χάνονται τα ίχνη διασύνδεσης.

Καθώς το «χαλιφάτο » της «IS» καταρρέει, η «AL QAEDA», αναγεννιέται, επιδέξια ελισσόμενη στην τζιχαντιστική πρωτοπορία στην Συρία, ενδεδυμένη έναν εθνικιστικό μανδύα, καθώς η δύναμή της αυξάνεται μέσω συμμαχιών με μικρότερες αντικαθεστωτικές Δυνάμεις. Ένα στοιχείο αποφασιστικής σημασίας στην αναπτυσσόμενη επίδειξη δύναμης ήταν η αποκήρυξη, τον Ιούλιο του 2016, από τον ΑΒU MUHAMMAD AL-JOLANI, ηγέτη της «AL NUSRA FRONT», των δεσμών με την κεντρική ηγεσία της «ΑL QAEDA» και της ταύτισής της με τον συριακό εθνικισμό, στον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Σύριου Προέδρου Β. ΑL ASAD.

H οργάνωση πλέον θα ονομαζόταν «JABHAT FATEH AL-SHAM - JFS» (CONQU EST OF SYRIA FRONT), αλλά παρά τη μετονομασία του Ιουλίου, η «JFS» παραμένει ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη με την «ΑL QAEDA». To γεγονός πως η Μόσχα επέμεινε στον χαρακτηρισμό της «JFS» ως τρομοκρατικής περιόρισε εκ νέου την εξτρεμιστική πρωτοβουλία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όσο περιορίζεται η «IS» αυτή η πρωτοβουλία δε μπορεί να επαναληφθεί.

Το Συριακό ζήτημα εισάγεται στο Παλαιστινιακό


O διαχωρισμός και η μετονομασία στην οποία προέβη ο JOLANI έχει καταστήσει την «JFS» περισσότερο θελκτική για εν δυνάμει αντικαθεστωτικούς εταίρους στη Συρία απ' ό,τι πριν και έχει τη δυναμική να καταστήσει την κατάσταση στη Συρία πολύ πιο δύσκολη για τη Δύση, απόντος κάποιου ισχυρού αντικαθεστωτικού πόλου.

Αρχικά το εγχείρημα παρείχε διπλωματική κάλυψη για συμπαθούντες, εκτός Συρίας, παράγοντες, όπως στοιχεία εντός του κράτους του Κατάρ, να συνεχίσουν να παρέχουν κάποια υποστήριξη στην «JFS», χωρίς να φαίνεται ότι συσχετίζονται με μία οργάνωση που πρόσκειται στην «AL QAEDA». Αυτοί οι δεσμοί μεταξύ του Κατάρ και της «JFS», αν και σκοτεινοί είναι εκτεταμένοι. Ωστόσο, οι ξένες πρωτεύουσες δεν ήταν το πρωτεύον ακροατήριο του JOLANI. Αντιθέτως η ανακοίνωση του στόχευε τους Διοικητές άλλων συριακών αντικαθεστωτικών οργανώσεων.

Η μεταβολή στην επιχειρησιακή στρατηγική της Washington, η οποία ξεκίνησε να εκκαθαρίζει ηγετικά στελέχη της «JSF», ταυτόχρονα με την καταπολέμηση της «IS», αντανακλά τη νέα θέση της «JSF» στον πόλεμο της Συρίας. Έχει τον κεντρικό ρόλο στην αντεπίθεση των αντικαθεστωτικών και στην αντιμετώπιση συμμάχων του ASAD όπως το Ιράν. Η «JSF», όσο απαλλάσσεται από σκληροπυρηνικούς αντιαμερικανικούς ηγέτες, μεταλλάσσεται σε μία αντικαθεστωτική δύναμη η οποία θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει με τα ίδια όπλα την «ΗΕΖΒΟLLΑΗ» και τις σιιτικές πολιτοφυλακές από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η «JFS» έχει πρόσβαση σε σημαντική χρηματοδότηση από Κατάρ, Ιορδανία, Κουβέιτ και Σ. Αραβία. Το μέλλον σε μία Συρία απαλλαγμένη από το «IS» θα είναι η ανάδειξη μίας παραστρατιωτική οργάνωσης , τύπου «ΗΕΖΒΟLLΑΗ», κατά τον ίδιο τρόπο που η λιβανέζικη οργάνωση αναδείχθηκε στον Λίβανο μετά από ένα 17ετή εμφύλιο. Το πρόβλημα που θα αναδειχθεί θα είναι η ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο οργανώσεων («HEZBOLLAH» και αντίστοιχη συριακή με όποιο όνομα και αν ήθελε αυτή να εμφανιστεί), οι οποίες θα ελέγχονται και να χρηματοδοτούνται από τα δύο κύρια και αντίπαλα αραβικά κέντρα.

Αυτή η πραγματικότητα αναμένεται μεσοπρόθεσμα να εντείνει και τις διαφορές μεταξύ των δύο διαφορετικών πολιτικών φορέων της Παλαιστίνης, οι οποίοι εξήγαγαν το Παλαιστινιακό επί δεκαετίες στη Μ. Ανατολή και πλέον θα εισάγουν το Μεσανατολικό στα εσωτερικά τους ζητήματα.

Η προοπτική ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής εξαρτάται τόσο από την εσωτερική δυναμική του Ισραήλ όσο και από τα ανταγωνιστικά πολιτικά κόμματα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η προώθηση της πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος Σιιτών και Σουνιτών στη Μ. Ανατολή αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την Παλαιστινιακή Αρχή. Εάν η «FATAH » και η «HAMAS» δεν μπορέσουν να διαχειριστούν τις αλλαγές στις ηγεσίες τους, διατηρώντας παράλληλα την υποστήριξη των ψηφοφόρων τους, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν πριν καν αρχίσουν. Ωστόσο, επί του παρόντος οι ηγέτες των δύο κομμάτων είναι επικεντρωμένοι στην πολιτική τους επιβίωση, παραβλέποντας ότι αμφότεροι κινδυνεύουν στην πολιτική βύθισή τους στη δίνη των θεοκρατικών αντιπαλοτήτων της Μ. Ανατολής.

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας