25/3/17

ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία συνεννοούνται, ερήμην της Ε.Ε., για τις μελλοντικές ισορροπίεςΤου Κώστα Ράπτη

Η επετειακή Σύνοδος της Ρώμης για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ φιλοδοξεί να συμπυκνώσει συμβολικά τη θέληση των "27” να συνεχίσουν με κοινό βηματισμό και να επιβεβαιώσουν τη θέση τους στον κόσμο. Συμπίπτει ωστόσο με συγκυρία υποχώρησης του ειδικού βάρους της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή, όπου οι μεγαλύτεροι παίκτες διερευνούν ερήμην της τις μελλοντικές ισορροπίες.

Λέει πολλά και μόνο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου σε επίπεδο υφυπουργού, καθώς ο επικεφαλής του State Department, Rex Tillerson αδιαφόρησε για την ευκαιρία να γνωρίσει όλους μαζί τους ομολόγους του των συμμάχων κρατών, προκρίνοντας την προετοιμασία της επίσκεψής του στην Μόσχα και της υποδοχής του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping από τον Donald Trump στο Mar-a-Lago της Φλόριδας.

Όπως άλλωστε λέει πολλά η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να αποχαιρετήσει την Γερμανίδα καγκελάριο, επαναλαμβάνοντας μέσω Twitter, μετά την αναχώρησή της από τη Ουάσιγκτον, και μάλιστα ονομαστικά για την Γερμανία, τον ισχυρισμό ότι χρωστάει τεράστια ποσά για την αμυντική κάλυψη που της έχουν προσφέρει τόσα χρόνια οι ΗΠΑ.

Η έλευση του Trump στα πράγματα συνοδεύθηκε από εκτιμήσεις ότι η εξωτερική πολιτική του θα είχε σαφώς αντικινεζική αιχμή – και ότι το επιδιωκόμενο φλερτ με τη Ρωσία υπηρετούσε αυτήν ακριβώς τη στρατηγική. Ο διορισμός ως προέδρου του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου του Peter Navarro, ο οποίος έχτισε την καριέρα του πάνω στην καταγγελία της Κίνας, ή η τηλεφωνική επικοινωνία του Trump με την πρόεδρο της Ταϊβάν, προϊδέαζαν για περιπετειώδη συνέχεια.

Και όμως σύντομα άνοιξαν σημαντικοί δίαυλοι επικοινωνίας, ενώ από νωρίς το Πεκίνο υιοθέτησε μιαν αξιοπρόσεκτη ψυχραιμία απέναντι στις νέες συνθήκες. Ο Κρατικός Σύμβουλος της Κίνας (και εξ απορρήτων του Xi Jinping σε θέματα εξωτερικής πολιτικής) Yang Jiechi συναντήθηκε με τον Trump τόσο πριν όσο και μετά την ορκωμοσία του. Ο επικεφαλής του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, Jack Ma φέρεται επίσης να λειτούργησε ως κομιστής μηνυμάτων του Xi προς τον Αμερικανό πρόεδρο, θίγοντας την πιο ευαίσθητη χορδή του: τις θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να ανοίξουν στις ΗΠΑ με το άνοιγμα σε κινεζικά συμφέροντα. Το ύψους ενός τρισ. δολαρίων πρόγραμμα αναβάθμισης των εγχώριων υποδομών, για το οποίο κάνει λόγο ο ένοικος του Λευκού Οίκου αποτελεί προφανές πεδίο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με την Κίνα. Η είσοδος των ΗΠΑ στο σχήμα της κινεζικής εμπνεύσεως Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών θα αποτελούσε εξίσου προφανή ανταπόδοση. Ήδη ανακοινώθηκε η είσοδος στην Τράπεζα 13 νέων κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, που θα μπορούσε να θεωρηθεί και προπομπός των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι σινοαμερικανικές σχέσεις κινούνται, όπως δείχνει και η επικείμενη επίσκεψη Xi στο θέρετρο του Trump, με μεγάλη ταχύτητα – χαρακτηριστικά μεγαλύτερη από τις ρωσοαμερικανικές, οι οποίες έχουν καταστεί όμηρος της πολιτικής παράλυσης στη Ουάσιγκτον, λόγω του σίριαλ που θέλει την ήττα των Δημοκρατικών να οφείλεται στην επέμβαση του "ρωσικού δακτύλου”. Ωστόσο, η Μόσχα δεν μπορεί παρά να ωφεληθεί και αυτή σε επόμενο χρόνο από την ενδεχόμενη εμπέδωση ενός πνεύματος συνεννόησης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Αν κάποιος βρίσκεται εκτός των ζυμώσεων αυτής της ιδιότυπης "τριμερούς” αυτός είναι χαρακτηριστικά η Ευρώπη και δη η ηγέτιδά της Γερμανία, που μάλιστα προσβλέπει στην δημιουργία με την Κίνα ενός "άξονα” υπεράσπισης του ελεύθερου εμπορίου και της "ανοικτής” διεθνούς τάξης πραγμάτων. Μοιάζει ωστόσο σαν οι πρωτοβουλίες του Βερολίνου, συμπεριλαμβανομένης και της προγραμματισμένης για το Μάιο επίσκεψης Merkel στη Μόσχα, να αποτελούν εναγώνια προσπάθεια παρεμβολής σε ένα πεδίο συνεννοήσεων που απειλείται να παρακάμψει τη Γερμανία.Πηγή: Capital.gr 


==========================================


 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας