6/3/17

Η Μέρκελ συνεχιστής του πειράματος Ομπάμα στη Συρία


Γράφει ο Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics and Daily News


Στις 17-01-2017 η Συρία συνυπέγραψε με το Ιράν οικονομικές συµφωνίες στον τηλεπικοινωνιακό, αγροτικό και ενεργειακό τομέα. Την ίδια στιγμή ο Σύριος ΥΦΥΠΕΞ, F. MEQDAD, δήλωνε πως η συµµετοχή της Σ. Αραβίας και του Κατάρ στις επερχόµενες ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζαχστάν στις 23/01/17 θα καταστεί δυνατή, µόνο αν οι δύο χώρες σταµατήσουν να υποστηρίζουν τους αντάρτες και την τροµοκρατία, υπογραµµίζοντας την ανάγκη μίας ευρείας και αξιόπιστης εκπροσώπησης της Συριακής Αντιπολίτευσης.

Δεν είναι τυχαία, ως δήλωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τερματικός σταθµός πετρελαίου και φυσικού αερίου, που σχεδιάζει το Ιράν στη Συρία, θα εξυπηρετήσει τον σιιτικό ενεργειακό αγωγό, ο οποίος θα διέρχεται από τη Μοσούλη και αποτελεί ανταγωνιστικό έργο προς τον σουνιτικό αγωγό Σ. Αραβίας-Κατάρ, τον οποίο είχε απορρίψει ο ASSAD, πριν την έναρξη του συριακού εμφυλίου. Κρίνεται επίσης εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι ένας επίσημος θεσμός της χώρας αναγνωρίζει την ύπαρξη συριακής αντιπολίτευσης, σαφές δείγμα της αλλαγής στάσης του καθεστώτος, το οποίο βλέπει ότι δε µπορεί να κρατήσει ολόκληρη την επικράτεια της Συρίας.

Η Συριακή Αντιπολίτευση από την πλευρά της απέστειλε την ίδια ηµέρα αντιπροσωπεία στο Ισραήλ µετά από πρόσκληση του «Ινστιτούτου TRUMAN», το οποίο ανήκει στο «Εβραϊκό Πανεπιστήμιο» της Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για σπάνια, στο είδος της, επίσκεψη, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Αράβων φοιτητών, οι οποίοι θεώρησαν ότι η εν λόγω αντιπροσωπία δεν εκπροσωπεί τη Συριακή Αντιπολίτευση και ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα είδος «αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ».

Μέλη της εν λόγω αντιπροσωπίας ήταν ο ESSAM ZAITOUN (φυσιογνωμία της συριακής αντιπολίτευσης, ακτιβιστής, αρχηγός ένοπλης ομάδας του FSA και υποστηρίζεται από τη Γερµανία) και ο Συροκούρδος δηµοσιογράφος, SIRWAN KAGU, οι οποίοι συζήτησαν για τη συριακή κρίση. Στην αντίδραση παλαιστινίων φοιτητών για το αίτημα αρωγής προς το Τελ Αβίβ, από τη στιγμή που το Ισραήλ δεν έχει εγκαταλείψει την «αντιαραβική δράση» του, ο Ε. ΖΑΙΤΟUΝ, ανέφερε πως σκοπός του είναι να γνωστοποιήσει προς όλες τις χώρες του κόσμου, συµπεριλάµβανομένου του Ισραήλ, την άποψη των Σύριων για το καθεστώς της χώρας τους. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι πως ο ίδιος αιτήθηκε από το Ισραήλ να συνδράμει στη Διεθνή Κοινότητα, προκειμένου να δηµιουργηθεί μία ασφαλής περιοχή στην περιοχή των κατεχόμενων υψωμάτων του Golan, στα σύνορα µε το Ισραήλ, ένα "µικρό κράτος" νότια της Συρίας, το οποίο να µπορεί να επιβιώσει μακριά από το καθεστώς του ASSAD.

To αίτημα αυτό δεν είναι τόσο αθώο, όσο ίσως φαίνεται. Το Ισραήλ δε διέθετε τις καλύτερες των σχέσεων με τον Σύρο Πρόεδρο, ωστόσο εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μ. Ανατολή µε την Αραβική Άνοιξη, ο Netanyahu διαπίστωσε πως ο ASSAD, ίσως είναι το µικρότερο δυνατό κακό. Μάλιστα λίγο πριν την έναρξη των αντικαθεστωτικών εκδηλώσεων η ισραηλινή και η συριακή πλευρά βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα µπορούσε η Συρία να εξασφαλίσει τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από τη ΗΕΖΒΟΙ.Ι.ΑΗ, λαµβάνοντας την ίδια στιγμή τα ανάλογα οικονομικά ανταλλάγματα.

Η Συριακή Αντιπολίτευση από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του Αντιπροέδρου της, SAMIRA ALMASLMAH, με την οποία καταδίκαζε την επίσκεψη ZAITOUN και δεν έδινε καμία αναγνώριση σε αυτή. Η κίνηση ήταν άμεση µιας και υπήρχε ο φόβος της ευρείας καταδίκης του αντικαθεστωτικού κινήματος από τον αραβικό κόσμο και ουσιαστικά της απώλειας ενός σηµαντικού στρατηγικού εταίρου των αντικαθεστωτικών στον αγώνα τους. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο εν λόγω ακτιβιστής στηρίζεται επί μακρόν από τη Γερμανία, δείχνει πως το στρατόπεδο των Νεοφιλελεύθερων, που διαθέτει ως ηγετική φυσιογνωμία, πλέον, την γερμανίδα Καγκελάριο επιχειρεί να επηρεάσει καταστάσεις και να προλάβει τις εξελίξεις που επιφυλάσσει ο νέος αµερικανός Πρόεδρος.

Ο ρόλος τον οποίον καλεί ο ZAITOUN το Ισραήλ να διαδραματίσει είναι η παροχή πολιτικής κάλυψης στη Συριακή Αντιπολίτευση και η διαμεσολάβηση προς το νέο Αµερικανό Πρόεδρο, D. TRUMP, για τη δημιουργία μίας ασφαλούς σουνιτικής συνοριακής περιοχής. Αυτός ο ρόλος όµως δύναται να αποτελεί το Δούρειο Ιππο για την έτι περεταίρω διατάραξη των σχέσεων µε τη Συρία, της οποίας την επικράτεια θα αμφισβητεί ανοιχτά, επί της ουσίας, το Τελ Αβίβ.

Ακόμα χειρότερα αποτελεί το πρώτο βήμα για να αμφισβητηθεί, εν τέλει, ακόμα μεγαλύτερο τμήµα της συριακής επικράτειας, δεδομένου ότι η χάραξη οµοσπονδιακών κρατιδίων στη Συρία, σχέδιο που επιχείρησε δια καώς να πετύχει ο πρώην Πρόεδρος Obama, µαζί με τη γερμανίδα Καγκελάριο, θα απαιτήσει την εξασφάλιση παροχής ικανών πόρων για τη µελλοντική επιβίωση και ανάπτυξή τους.

Το δέλεαρ σε αυτό το σηµείο είναι η περεταίρω αμφισβήτηση της ιρανικής σφαίρας επιρροής και κυρίως η ταυτοποίηση αυτής µε τα έργα του ιρανικού τερματικού σταθμού πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπογράφηκαν να υλοποιηθούν στη Συρία. Σε αυτό το σημείο το Ισραήλ, όχι µόνο προκαλείται να ψαλιδίσει τα ιρανικά όνειρα οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και να προκρίνει μέσω της γεωπολιτικής στάσης του τον σουνιτικό αγωγό, που είναι πιθανότερος να χρησιµοποιηθεί από το ίδιο για τη διακίνηση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος LEVIATHAN προς την Ευρώπη.Ακόμα πιο σηµαντικό, ίσως, για ένα κράτος µε τους κινδύνους ασφαλείας που αντιµετωπίζει το Ισραήλ, είναι και η κατοχύρωση της ασφάλειάς του µέσω μίας ικανής safe zone για τις απειλές της ΗΕΖΒΟLLΑΗ. Ωστόσο, ένα αδύναµο σουνιτικό κρατίδιο εγείρει ερωτηματικά για τον τρόπο που θα καταφέρει να αντισταθεί στη δυναμική του «Ισλαμικού Χαλιφάτου», το οποίο είναι ικανό να απειλεί την ασφάλεια και τάξη ισχυρών κρατικών οντοτήτων, όπως η Ιορδανία. Αυτό από µόνο του αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για το Ισραήλ το οποίο θα αντικαταστήσει, σε µία τέτοια περίπτωση, έναν «σατανά» (όπως παλαιότερα είχε αποκαλέσει ο Netanyahu τον Assad) µε έναν ακόμα μεγαλύτερο.
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας