30/3/17

Δήλωση εφ'όλης της ύλης από Νταβούτογλου σε επιτροπή για το πραξικόπημα σε Τουρκία.

πηγή φωτογραφίας ocakmedya.com
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η κατάθεση από τον Αχμέντ Νταβούτογλου σε επιτροπή στην Τουρκία. Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε μέσω γραπτής επιστολής που απέστειλε ο ίδιος στις 21.3.2017


Το αντικείμενο της κατάθεσης είχε να κάνει με κινήσεις που αφορούσαν τον Γκιουλέν, το πραξικόπημα, την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με Ρωσία και Ε.Ε. και τέλος κατηγορίες προς αυτόν για κακοδιαχείριση πληροφοριών από την υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) του Τουρκικού κράτους.
Σημειώνται μόνο μερικά σημεία.1) Αναφορά σε εξωτερική πολιτική σε σχέση με Ρωσία όπου αναφέρει έμμεσα ο ίδιος πώς η Τουρκία πρέπει να "αντικαταστήσει" την Ε.Ε. αλλά να διατηρήσει ισχυρές σχέσεις και με τις δύο οντότητες καθώς αυτό σε μια ισορροπημένη διαχείριση θα λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας του.


2) Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι συνεχίζουν και φιλοξενούν και ενθαρρύνουν το "τρομοκρατικό δίκτυο Γκιουλέν" για να κάνει πράξεις εχθρικές προς την Τουρκία από το 1999 και ύστερα με αποκορύφωμα την προσπάθεια πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι.3) Αναδεικνύει ως σημαντικότατο τον ρόλο των βετεράνων στρατιωτικών στην εξουδετέρωση του πραξικοπήματος ενώ αναφέρει ξανά με έντονα γράμματα πώς αυτοί και το πολίτευμα της χώρας διοικούν από την πρωτεύουσα Άγκυρα και όχι από άλλες πόλεις όπως η Πενσυλβάνια.


4) Επιβεβαιώνει έμμεσα τους δυτικούς αναλυτές πώς η Τουρκία κινείται κάτω από τον αστερισμό του Ισλάμ, καθώς επί μεγάλη έκταση του κειμένου του αναφέρεται στο γεγονός πώς το Κοράνι και οι διδαχές του εμπεριέχουν μεγάλη ικανότητα στο να βελτιώνουν την χρήση πληροφοριών και την ανάλυση τους προς όφελος της Τουρκικής κυβέρνησης και της πολιτικής της. Η καθοδήγηση της κοσμικής κυβέρνησης από το δογματικό Ισλάμ είναι διάχυτη.5) Είναι προφανής η προσπάθεια σύνδεσης σχεδόν του συνόλου των προβλημάτων ασφαλείας (ακόμα και αυτών με Κούρδους) να αφορά τον Γκιουλέν και τους σχετικούς με αυτόν.


Πέρα όμως από αυτό έχει μια σαφή αναφορά σχετικά με την γενικότερη εξωτερική πολιτική της χώρας του, που κατά τον ίδιο στηρίζεται στα:


- την επίτευξη επίλυσης όλων των προβλημάτων και κρίσεων με γειτονικές χώρες με μηχανισμούς με χρήση Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικής Συνεργασίας (YDSK) βασισμένες σε ελεύθερο εμπόριο και μεθόδους/τακτικές με μόνο στόχο την επίτευξη αυτή.


- εστίαση πολιτικών επίλυσης προβλημάτων σε περιοχές που βρίσκονται ενεργειακά συμφέροντα και σχετικά περιβαντολλογικά ζητήματα.


- ενίσχυση σχέσεων εμπορίου με ΗΠΑ και ΕΕ,  ενώ επιζήτηση επιτάχυνσης επίλυσης του προβλήματος της VISA. Μια ειδική συμφωνία υψηλού επιπέδου με Ρωσία ενώ όλα αυτά είχαν επισημανθεί στην συνάντηση Επιπέδου Ισλαμικής Κορυφής το 2016 προς αξιολόγηση.


- την μέγιστη ικανότητα συμμετοχής σε διεθνή όργανα όπως G20. ASEAN, forums ασφαλείας και γεωπολιτικής αυξημένης σημαντικότητας είτε ως μέλος είτε ως παρατηρητής. Σε σημείο μάλιστα που αναφέρει χώρες πολύ μακριά γεωγραφικά από την Τουρκία (π.χ. Κοινοπολιτεία Καραϊβικής).


- επισημαίνει την ανάγκη μεγαλύτερης εστίασης σε Αφρική και Ασία ενώ επιζητεί και την ενδυνάμωση σε αυτό , υποδεικνύοντας πώς καλό είναι το σύνολο των πολιτικών και ΜΜΕ να μην στέκονται αντίθετα σε πολιτικές που αποσκοπούν στα παραπάνω!


Η επιστολή φυσικά περιέχει και άλλα στοιχεία όπως ανάλυση για την κατάσταση σε ΕΜΕΑ και το τι έγινε για το πραξικόπημα πριν και μετά από την εξέλιξη του, ενώ αναφέρεται και σε μέτρα και μεταρρυθμίσεις που έγιναν ή θα γίνουν στην γείτονα χώρα και έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Είναι προφανές πώς ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, στην κατάθεση του προσπαθεί να αποφύγει την συγκέντρωση πυρών επάνω του αλλά παίζοντας με ισορροπίες προσπαθεί να αποκομίσει ότι καλύτερο μπορεί, λαμβάνοντας και μια σχετική απόσταση από Ερντογάν και ΑΚΡ καθώς σε αρκετά σημεία αφήνει αιχμές για το πώς λειτούργησε η κυβέρνηση του, παρά τις υποδείξεις του.Για όσους ενδιαφέρει η πλήρης δήλωση του βρίσκεται εδώ στα Τουρκικά.

Geopolitics Editorial Team==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας