25/3/17

Τι "κρύβουν" τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογώνΤης Dina Pardijs
Εuropean Council of Foreign RelationsΑπό την άποψη της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, οι ολλανδικές εκλογές είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αγγλοσαξονικές. Αντί μιας άγρυπνης νύχτας με τα αποτελέσματα να έρχονται στις πρώτες πρωινές ώρες, το ολλανδικό εκλογικό σώμα έχει ένα σχετικά ακριβές exit poll στις 21:00 τοπική ώρα, ακολουθούν οι νικητήριες ομιλίες σε prime-time ζώνη, και πηγαίνει για ύπνο νωρίς.

Το συντηρητικό VVD του πρωθυπουργού Rutte έχασε έδρες αλλά έγινε το πρώτο κόμμα: ομιλία με σύνθημα νίκης. Το όλο και πιο παραδοσιακό κόμμα Χριστιανοδημοκρατών CDA κέρδισε έδρες: νικητήρια ομιλία. Το φιλοευρωπαϊκό και υπέρ της αμεσοδημοκρατίας κόμμα D66 κέρδισε έδρες: νικητήρια ομιλία. Το GroenLinks τερμάτισε χαμηλότερα από αυτά τα κόμματα αλλά έλαβε περισσότερες έδρες από ποτέ με τον ηγέτη του αλα Trudeau, τον Jesse Klaver: νικητήρια ομιλία. Το PVV του Geert Wilders έλαβε έδρες και έγινε το δεύτερο κόμμα στη βουλή: νικητήριο tweet.

"Νόμιζα ότι όλα τα είχα ονειρευτεί, αλλά όταν ξύπνησα αποδείχθηκε ότι ήταν αληθινά". Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος PvdA, Lodewijk Asscher, δεν είχε νικητήρια ομιλία: το πρώην κόμμα της κυβέρνησης έχασε 29 από τις 38 έδρες σε μια πρωτοφανή ήττα. Στις προηγούμενες εκλογές όπου υπήρχε σαφής διαχωρισμός δεξιάς και αριστεράς, το PvdA μπορούσε να παρουσιαστεί ως την έμπειρη εναλλακτική στο VVD με μια ρεαλιστική πιθανότητα να κυβερνήσει. Αλλά σε αυτές τις εκλογές, η μάχη φέρεται να είναι μεταξύ της δεξιάς και πιο δεξιάς, με κάποιες γοητευτικές εναλλακτικές λύσεις προς τα αριστερά, αλλά καμία θέση για την κεντροαριστερά.

Το ινστιτούτο ερευνών Ipsos διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι υποστηρικτές του PvdA από τις τελευταίες εκλογές, αυτή τη φορά επέλεξαν το GroenLinks, μικρότερα νέα κόμματα, το D66 και ίσως πιο απογοητευτικά, δεν ψήφισαν καθόλου. Ως αποτέλεσμα, το PvdA ετοιμάζεται τώρα για μια περίοδο ενδοσκόπησης έξω από την κυβέρνηση. και καθώς τα άλλα κόμματα ετοιμάζονται για τον τελετουργικό χορό που είναι η διαδικασία σχηματισμού μιας κυβέρνησης, δεξιάς, με τα VVD, CDA, D66 και ένα ακόμη κόμμα, φαίνεται πως τώρα είναι το μόνο βιώσιμο αποτέλεσμα.

Ευσεβής πόθος
Στους πολιτικούς που συγχαίρουν τον Rutte περιλαμβάνονται και αυτοί στη Γαλλία και στη Γερμανία, που περιμένουν τις δικές τους εκλογές. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έκανε λόγο για ένα "πολύ φιλοευρωπαϊκό αποτέλεσμα", ο Γάλλος υποψήφιος Emmanuel Macron τόνισε ότι η Ολλανδία "έχει αποδείξει ότι η νίκη της άκρας δεξιάς δεν είναι αναπόφευκτη". Για αυτούς, το ολλανδικό αποτέλεσμα έχει δείξει ότι ο λαός έχει ευαισθητοποιηθεί από τον κίνδυνο του λαϊκισμού και είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη mainstream πολιτική.

Αυτό ωστόσο μπορεί να είναι ευσεβής πόθος. Ο Geert Wilders κέρδισε έδρες με πολύ περιορισμένη εκστρατεία, και ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι μεγάλο μέρος του εθνικιστικού και αντιμεταναστευτικού λεξιλογίου του, πέρασε στη ρητορική και στις ιδέες των VVD και CDA. Αντισυνταγματικές προτάσεις από αυτά τα κόμματα περιλαμβάνουν μια απαγόρευση της χρηματοδότησης των τζαμιών από το εξωτερικό, το να αφαιρεθεί η υπηκοότητα από Ολλανδούς μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, και να σταματήσει η άμεση εφαρμογή διεθνών συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε νόμους του ολλανδικού κράτους.

Οι ολλανδικές εκλογές υποδηλώνουν ότι τα ευρωπαϊκά εκλογικά σώματα που προσφάτως έχουν ευαισθητοποιηθεί, θα επιλέξουν είτε μια εναλλακτική στα δεξιά (VVD και PVV πήγαιναν χέρι-χέρι στις δημοσκοπήσεις για χρόνια) ή ένα αντίστοιχο νέο κίνημα στα αριστερά. Οι παραδοσιακοί κεντρώοι θα χρειαστεί να δουλέψουν σκληρά εάν θέλουν να έχουν μια ευκαιρία και αυτοί να δώσουν νικητήριες ομιλίες, ενώ ταυτόχρονα να διατηρούν την αντιδημοκρατική εκτροπή υπό έλεγχο.


Πηγή:Capital.gr
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας