4/3/17

Αλλάζουμε τον εαυτό μας - αλλάζουμε τον κόσμο: Η Παιδεία ως μοχλός αλλαγής.Γράφει ο Δημήτρης Γκίκας


Ο Δρ. Δημήτρης Ε. Γκίκας είναι Φιλόλογος, Μ.Α.,
Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας & Φιλοσοφίας της Τέχνης
Επιστημονικός Συνεργάτης περιοδικού "Ιστορικά Θέματα"
Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού Δήμου ΚαλλιθέαςΔιαβάστε επίσης: Αλλάζουμε τον εαυτό μας-Αλλάζουμε τον κόσμο: Η αρχή.

Αλλάζουμε τον εαυτό μας – Αλλάζουμε τον κόσμο: Καθορίζοντας τη μοίρα μαςΗ Παιδεία καλλιεργεί στον άνθρωπο τον πόθο να καταστεί τέλειος πολίτης, γνωρίζοντας άριστα και να ασκεί την εξουσία, αλλά και να κυβερνάται, με γνώμονα πάντα τη δικαιοσύνη (Πλάτων).

Όσο οι σημερινοί εκπαιδευτικοί δεν αντιλαμβανόμασταν και δεν καλλιεργούσαμε αυτή τη διάσταση της Παιδείας, τόσο περισσότερους πολιτικά αμόρφωτους ανθρώπους διαμορφώναμε. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη, των εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας, για τη σημερινή κατάντια.

Οι άνθρωποι που μπόρεσαν και μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο ήταν και είναι - όχι απαραίτητα κατ' επάγγελμα - δάσκαλοι. Ήταν και είναι εκείνοι που, αλλάζοντας τον εαυτό τους, ένιωθαν το βάρος της ευθύνης της αλλαγής και του κόσμου. Το θεώρησαν υπέρτατο καθήκον και αφιέρωσαν τη ζωή τους ολόκληρη σ' αυτό. Από τον Σωκράτη έως και τον Ιησού, ο Δάσκαλος κατέστη πρόσωπο ιερό, διότι μόνο αυτός μπορούσε να οδηγήσει στην αλλαγή. Ο κόσμος πάντα άλλαζε μέσω της Παιδείας - οι όποιες αποφάσεις και πράξεις, πολιτικές, στρατιωτικές, διπλωματικές έπονται της αλλαγής, δεν προηγούνται...==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας