14/3/17

Τέσσερα χρόνια από την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου


Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες Δευτέρα από την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου, πρώην αρχιεπισκόπου του Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο ιταλικός Τύπος επικεντρώνεται στα κύρια χαρακτηριστικά της «επανάστασής» του: Θέλησε να λάβει σαφείς αποστάσεις από υψηλόβαθμους κληρικούς του Βατικανού, να επιβάλει έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας, να προβάλει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.Αρχίζοντας από την άφεση αμαρτιών στις γυναίκες που έχουν κάνει άμβλωση, μέχρι την σαφή θέση του να μην κρίνει τους ομοφυλόφιλους.

Υπάρχει βέβαια και μια σειρά προβλημάτων: Τα τέσσερα αυτά χρόνια συνέχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας οικονομικά σκάνδαλα που αφορούν καρδινάλιους και επισκόπους, ενώ πρόσφατα παραιτήθηκαν και δυο μέλη της ειδικής επιτροπής που ο ίδιος ο Φραγκίσκος θέλησε να δημιουργήσει, για την καταπολέμηση της παιδεραστίας στο εσωτερικό του καθολικού κλήρου. Αιτία της απόφασής τους αυτής, η ελλιπής συνεργασία στο εσωτερικό του Βατικανού.

Υπάρχουν μάλιστα σχολιαστές, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο φέρεται να σκέφθηκε ακόμη και να παραιτηθεί, όπως ο Βενέδικτος, ο προκάτοχός του. Ο Λατινοαμερικανός Πάπας συνεχίζει, όμως, με ηρεμία και αυτοπεποίθηση να ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, λέγοντας ότι «έχει την αίσθηση ότι δεν θα συνεχίσει να είναι ποντίφικας για πολύ καιρό».

Στο μεταξύ, υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία την αδελφική σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από την δράση του οποίου εμπνεύστηκε και για την εγκύκλιο με κύριο αντικείμενο της προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, ο Φραγκίσκος συνεχίζει να κρατά ανοικτό έναν καρποφόρο διάλογο με τους προτεστάντες και καθιστά απόλυτα σαφές ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί με θρησκευτικές διδαχές, αλλά οφείλεται κυρίως σε οικονομικά συμφέροντα.

Τέλος, μια ακόμη καινοτομία: Με αναφορά, προφανώς, και στην συνοδική δομή του ορθόδοξου χριστιανισμού, ο Πάπας ζήτησε από τον κλήρο και τους πιστούς της Ρώμης να γράψουν τι χαρακτηριστικά και ευαισθησίες θα ήθελαν να διακρίνει τον νέο αναπληρωτή επίσκοπο της Αιώνιας Πόλης. Πρόκειται για τον επίσκοπο που τον αντικαθιστά στην επαφή με το ποίμνιο της ιταλικής πρωτεύουσας, όταν ο ίδιος έχει άλλες υποχρεώσεις.

Οι πιστοί και οι ιερείς μπορούν να υποδείξουν και το όνομα που προτιμούν με ένα γραπτό μήνυμα, μέχρι τις 12 Απριλίου, στα πλαίσια της άτυπης αυτής έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας. «Λιγότερο δόγμα και περισσότερη ανθρωπιά», είναι η φράση με την οποία πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στα τέσσερα αυτά χρόνια της θητείας του Φραγκίσκου. Του Πάπα που θεώρησε και συνεχίζει να θεωρεί απόλυτη προτεραιότητα την σχέση του με τους πιστούς, και όχι την συνεχή επαφή με σειρά ισχυρών κληρικών στο εσωτερικό της Αγίας Έδρας.
Ποιος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος


Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (γεννημένος στις 17 Δεκεμβρίου 1936), είναι ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας. Εξελέγη στις 13 Μαρτίου 2013. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική, γενικότερα.Πριν την εκλογή του ως Πάπα, υπηρετούσε ως καρδινάλιος της Αργεντινής. Ήταν αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες από το 1998 και το 2001 αναδείχτηκε καρδινάλιος.


Ο Χόρχε Μπεργκόλιο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από Ιταλούς γονείς. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου 1958. Ο Μπεργκόλιο έλαβε πανεπιστημιακό τίτλο στη φιλοσοφία από το Κολέγιο Μάξιμο Σαν Χοσέ στο Σαν Μίγκελ, και στη συνέχεια δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Κολέγιο της Ιμακουλάδα (Αμώμου Συλλήψεως) στη Σάντα Φε, και το Κολέγιο του Σαλβαδόρ (Σωτήρος) στο Μπουένος Άιρες. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Δεκεμβρίου 1969 από τον αρχιεπίσκοπο Χοσέ Ραμόν Καστελλάνο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ. Ο Μπεργκόλιο υπηρέτησε ως διδάσκαλος των δοκίμων και δίδασκε ως θεολόγος.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μπεργκόλιο δεν είχε επιδείξει ανάλογη τόλμη στα πολύ δύσκολα χρόνια της δικτατορίας που ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1976. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι έκανε τα στραβά μάτια σε αυθαιρεσίες και εγκλήματα των στρατιωτικών- κάτι για το οποίο η Καθολική Εκκλησία της Αργεντινής ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, το 2012.

Έχοντας ενταχθεί ήδη από το 1958 στην Αδελφότητα των Ιησουιτών, ο Μπεργκόλιο ακολουθεί συντηρητική γραμμή σε όλα τα επίμαχα θεολογικά θέματα. Ήρθε μάλιστα σε ανοιχτή ρήξη με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, για τα φιλελεύθερα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή της, αναφορικά με τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφύλων και τις αμβλώσεις. Παρόλα αυτά, κέρδισε γενική αναγνώριση με τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στις παραγκουπόλεις των φτωχών- κάποτε έπλυνε τα πόδια παιδιών που είχαν προσβληθεί από AIDS- και τον εξαιρετικά λιτό τρόπο ζωής του. Οι κάτοικοι του Μπουένος ’ιρες είχαν να το λένε ότι έμενε σε ένα ταπεινό σπίτι, με μια απλή σόμπα κι ότι μετακινείτο με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, στην εκλογή του Βενέδικτου, το 2005, ο Μπεργκόλιο ήταν ο υπ’ αριθμόν δύο διεκδικητής, φτάνοντας κάποια στιγμή τους 40 ψήφους. Αυτή τη φορά δεν εμφανιζόταν ούτε στα αουτσάιντερ, αλλά κατάφερε να εκλεγεί, επιβεβαιώνοντας τη γνωστή παροιμία που λέει πως «όποιος μπαίνει Πάπας, βγαίνει καρδινάλιος»- και το αντίστροφο.

Κατά τη δεύτερη μέρα του κονκλαβίου του 2013, μετά από την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ, εξελέγη Πάπας. Αν και δεν είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας (ο Γρηγόριος ο τρίτος, συριακής καταγωγής, διετέλεσε Πάπας από το 731 έως το 741), είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός Πάπας.


Με πληροφορίες από in.gr, cnn.gr, Καθημερινή========================================== Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας