24/3/17

Στο μυαλό του τρομοκράτη


Γράφει ο Αντώνης Ν. Βγόντζας 


Η τρομοκρατία μπήκε για καλά στη ζωή μας. Δεν είναι θεαματική. Όπως τότε με τις αεροπειρατείες. Δεν έχει τα χιλιάδες θύματα. Όπως τότε στους Δίδυμους Πύργους, στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 2001. Δεν έχει «στόχους». Όπως στην τρομοκρατία, που μας βασάνισε, εμάς στην Ελλάδα, στη Μεταπολίτευση και τις πρώτες δεκαετίες της.
Είναι καθημερινή. Στα πόδια μας. Απ’ τους ανθρώπους της «διπλανής πόρτας». Από φίλους, που γεννηθήκαμε, περίπου, τον ίδιο χρόνο. Με δεσμούς ταξικούς, καμιά φορά, ιδεολογικούς ή μάλλον συντροφικούς. Και μια βασική αίσθηση. Το χτύπημα τη τρομοκρατίας το περιμένεις ακόμα και στο επόμενο λεπτό.

Δεν είναι βέβαιο ότι σε ξέρουν οι τρομοκράτες. Ούτε με τα γενικά χαρακτηριστικά σου. Είσαι «εχθρός», γιατί υπάρχεις. Γιατί βρέθηκες στο δρόμο τους. Γιατί κοιμάσαι στην ίδια γειτονιά. Γιατί δεν σε χωρίζει τίποτα από αυτούς. Ούτε υπολογίζουν σε κάτι από σένα.
Όλα είναι «χύμα» μέσα στο μυαλό του τρομοκράτη. Τα σωματικά χαρακτηριστικά σου. Τα ιδεολογικά σου σημάδια. Τα ταξικά σου χαρακτηριστικά. Δεν ξεχωρίζεις σ’ αυτούς αν είσαι πλουτοκράτης ή εργάτης. Αν το σπίτι, που σε στεγάζει, έχει ή δεν έχει κήπους. Αν είναι ταπεινό, αλλά επαρκές. «Χύμα» είναι στο μυαλό τους αν πρόλαβες να γευτείς αρκετά χρόνια απ’ τη ζωή σου, ή έμεινες με τη δίψα, που σου γενούν όλα τα οράματα.

Ο τρομοκράτης θέλει να σε καταστρέψει, να σε φέρει στην άγνωστη, γι’ αυτόν, χώρα του μηδέν. Να καταστρέψει όλη σου την ύπαρξη. Να σβήσει την αναπνοή σου. Να σβήσει τη μνήμη σου. Την προσωπική και τη συλλογική. Το παρόν και το παρελθόν. Τον πολιτισμό των πατεράδων σου. Σαν να ομολογεί έτσι ότι ο κόσμος του είναι μικρός. Τόσο μικρός!
Σαν να θέλει να τον μισήσεις πριν σε εκμηδενίσει. Αυτή είναι η μεγαλύτερή του εκδίκηση. Η πιο σκληρή. Αυτή, που ανταποκρίνεται στον σκοτεινό του κόσμο.

Αυτόν τον τρομοκράτη, μην τον αφήσεις να σε «παίξει» σε υπόγειες σκοτεινές ιδεολογικές στοές. Μην τον αφήσεις να πειράξει τον κόσμο σου. Τις αξίες σου. Αυτές τις φοβάται και αυτές τον τρομοκρατούν πιο πολύ και από τα δικά σου όπλα. Δεν σου λέω να του χαρίσεις τον κόσμο σου. Πες του, όμως, πειστικά, πως εκεί τον περιμένουμε. Χωρίς καμιά έκπτωση.

Νέα Κρήτη, Άποψη, Παρασκευή 24.03.2017

==========================================


 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας