12/4/17

Το μήνυμα της ημέρας (12/4/17)


«Κι αν ακόμα δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε»
Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας


Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος (Voltaire), ήταν Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, διάσημος για το πνεύμα του, τις επιθέσεις του εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και την υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους.

Θεωρείται κεντρική μορφή και ενσάρκωση του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα. Την εποχή εκείνη, κατά την οποία ο Βολταίρος επιτέθηκε με ζήλο ενάντια στις μεθόδους της Καθολικής Εκκλησίας, τόσο η Γαλλία όσο και ολόκληρη η Ευρώπη προσπαθούσε να επανακάμψει από τον σκοταδισμό και τον Μεσαίωνα προκειμένου να ανοίξει διάπλατα την είσοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Παρ΄όλα αυτά, ο Βολταίρος, αν και πολέμιος ο ίδιος της εκκλησίας και του θρησκευτικού φανατισμού, δεν μπορούσε να μην αναγνωρίσει ότι ήταν σημαντική η ύπαρξη του Θεού για την ανθρώπινη φύση και υπόσταση και αποτύπωσε αυτή του την πεποίθηση στην παραπάνω ρήση. Την φράση του Βολταίρου ήρθε να συμπληρώσει ένας άλλος μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, ο Ντενί Ντιντερό. Ο Ντιντερό, λοιπόν, απάντησε στον φίλο του «Αυτό ακριβώς κάναμε».

Οι δυο αυτές ρήσεις έχουν μείνει στην Ιστορία, καθώς αποδεικνύουν ότι ο Θεός αλλά και η θρησκεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός λαού και του τόπου στον οποίο κατοικεί.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τόσο ο Βολταίρος όσο και ο Ντιντερό αναζητούσαν έναν φωτισμένο ηγέτη. Ακριβώς αυτό που απουσιάζει από την Ευρώπη σήμερα.

Στα 60α της γενέθλια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται μάλλον γερασμένη, κουρασμένη από την οικονομική λιτότητα και σε κακή κατάσταση. Μπορεί να μην έχει στους κόλπους της τον σκοταδισμό της Μεσαιωνικής περιόδου που ήθελαν να εξαλείψουν ο Βολταίρος και ο Ντιντερό, έρχεται όμως αντιμέτωπη με τον σκοταδισμό της τρομοκρατίας και των φανατικών εκφραστών του Ισλάμ, οι οποίοι έχουν απομονώσει από το Κοράνι τα εδάφια εκείνα που εξυπηρετούν τους σκοπούς τους και τα έχουν μετατρέψει σε σημαία των νέων σταυροφοριών.

Η Ευρώπη βρίσκεται στο κατώφλι συγκλονιστικών αλλαγών, πιο δύσκολα διαχειρίσιμων από την πτώση των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ την περίοδο 1989-1990. Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 την 29 Μαρτίου από την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέσα Μέι, όπου σήμανε και την εκκίνηση του Brexit, σε συνδυασμό με την αδυναμία των Βρυξελλών να συνειδητοποιήσουν ότι η γεωπολιτική καθορίζει τις παγκόσμιες εξελίξεις, έχουν φέρει την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη θεμελιώδη αναδιάταξή της.

Αρκετοί αναλυτές αλλά και Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι για να μπορέσει να συνεχίσει η Ευρώπη και να μην διαλυθεί, απαιτείται η επένδυση στο μοντέλο των πολλών ταχυτήτων, δημιουργώντας τον σκληρό πυρήνα της Γερμανίας, την Γαλλία, την Ιταλία και τις υπόλοιπες ανατολικές περιφερειακές χώρες. Σ΄αυτή την δύσκολη εποχή για τους λαούς της Ευρώπης, οι αναλυτές λησμονούν ότι την λύση μπορεί να την δώσει μόνο ο πολιτισμός και η επιστροφή στις αξίες και τις αρχές.

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες της Ευρώπης η οποία μπορεί να είναι εγγυήτρια δύναμη για το μέλλον των λαών της. Σε μια εποχή παγκοσμίων ανακατατάξεων η Ελλάδα δύναται μέσω της πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας (γεωθρησκεία- γεωπολιτισμός) να ασκήσει υψηλή διπλωματία τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής όπου βρίσκεται.

Έχουμε την τύχη, αλλά και την ατυχία να είμαστε στο κέντρο του τριγώνου του πολέμου που οι γωνίες του αποτελούνται από την Ουκρανία, τη Λιβύη και την περιοχή της Συρία/ Ιράκ.
Έχουμε την τύχη, αλλά και την ατυχία να βρισκόμαστε ανάμεσα στις Συμπληγάδες της Ευρώπης (όπως αυτή εκφράζεται πλέον με την στείρα οικονομική πολιτική του Βερολίνου και των Βρυξελλών) και του φανατικού Ισλάμ που προσπαθεί να χτυπήσει όποιο φως πολιτισμού αντιτίθεται στον βίαιο προσηλυτισμό του.

Στις εποχές βαρβαρότητας και μεσαιωνικού σκοταδισμού που έρχονται, υπό το φόβο της οικονομικής κρίσης, της τρομοκρατίας, της έλλειψης ουσιαστικών ελευθεριών στο όνομα της ασφάλειας και της μαζοποίησης των πολιτών, η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία για να λάμψει: να αδράξει το νήμα του πολιτισμού της, να εξυψώσει τα ήθη και τα έθιμά της και να αποτελέσει τη χώρα οδηγό. Ας ξεκινήσει ο νέος Διαφωτισμός από τη χώρα του φωτός, την Ελλάδα. Ας εξυψώσουμε τον πολιτισμό μας και ας χρησιμοποιήσουμε την θρησκεία μας για οδηγό. Όσοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η θρησκεία και ο πολιτισμός της χώρας μας μπορούν να αποτελέσουν το υπέρτατο πολιτικό και γεωπολιτικό μας όπλο, είναι είτε ολίγοι είτε πονηρά και δόλια σκεπτόμενοι και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Μόνο το φως του Ελληνικού πολιτισμού θα μπορέσει να μας σώσει από το σκοτάδι που έρχεται....

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News
==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας