24/4/17

Περί γαλλικών εκλογών: Το μήνυμα της ημέρας (24-4-17)Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Δημοσιογράφος


Σήμερα διάβασα πολλές αναλύσεις σε διαδίκτυο και εφημερίδες σχετικά με τα αποτελέσματα των χθεσινών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω στους φίλους που θεωρούν ότι οι Γάλλοι ψήφισαν αντισυστημικά κάνοντας την επιλογή του Μακρόν είναι πως κάνουν λάθος.1.Ο Μακρόν δεν είναι αντισυστημικός. Το νεαρό της ηλικίας του δεν τον κάνει αντισυστημικό. Αντίθετα, μεγάλωσε και ανδρώθηκε μέσα στο σύστημα περισσότερο απ΄οποιονδήποτε άλλο Γάλλο υποψήφιο.

2. Θα πρέπει να δούμε συνολικά τα αποτελέσματα ώστε να βγάλουμε το συμπέρασμα των γαλλικών εκλογών και όχι μεμονωμένα. Καλό, λοιπόν, είναι κανάλια και εφημερίδες να μην προτρέχουν και να μην κρίνουν τις γαλλικές εκλογές με βάση την ελληνική ματιά. Η γαλλική κουλτούρα είναι διαφορετική.

3.Τα παραδοσιακά γαλλικά κόμματα φαίνεται πως καταρρέουν με το κόμμα των Γάλλων σοσιαλιστών με τον Μπενουά Αμόν υποψήφιο για την προεδρία να εισπράττει το αποτέλεσμα της κάκιστης διακυβέρνησης Ολάντ. Να θυμάστε πως όσο οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές επενδύουν σε τακτικές νεο-φιλελευθερισμού στην Ευρώπη, τόσο θα βλέπουν τα ποσοστά τους να εξανεμίζονται.

4. O αποκλεισμός της Δεξιάς του Φρανσουά Φιγιόν από το β΄γύρο είναι μεγάλο χτύπημα και για τους Les Républicains, κάτι που έχει να συμβεί στη Γαλλία από το 1958.5.Πραγματικά αντισυστημικά ψήφισαν οι Γάλλοι που επέλεξαν Λεπέν και Μελανσόν καθώς με τις προεκλογικές τους δηλώσεις είχαν εναντιωθεί στη γερμανική Ευρώπη.
Εδώ να τονίσω ότι ο Ζακ Λικ Μελανσόν ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει ανοικτά κανέναν υποψήφιο για τον β' γύρο. Δεν αποκλείω οι ψηφοφόροι του να κινηθούν προς την Λεπέν.

6. Tο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφτασε το 78,69%, έναντι 79,48% το 2012, γεγονός που δείχνει ότι, παρά τις παραινέσεις πολιτικών και δημοσιογραφικών φορέων, αρκετοί επέλεξαν να απέχουν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πράξουν το ίδιο στο β΄γύρο.


7. Εκτιμώ ότι το πολιτικό και δημοσιογραφικό σύστημα της Γαλλίας θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει στον β΄γύρο ο Μακρόν. Μην ξεχνάτε ότι η Γαλλία δεν ανήκει απλά στην ΕΕ, είναι η ίδια η ΕΕ. Ο εμπνευστής της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν ο Γάλλος πολιτικός και διπλωμάτης Ρομπέρ Σουμάν. Για τους φίλους που γνωρίζουν ιστορία, ο συγκεκριμένος είχε επαφές με τη φιλογερμανική κυβέρνηση του Βισύ (το σκοτεινό παρελθόν της χώρας που εξηγεί γιατί τελικά η Γαλλία αδυνατεί να αποτινάξει την γερμανική κυριαρχία, ακόμη και σήμερα).
Αυτά επί τροχάδην!=========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας