2/4/17

Aι Ειδοί του Μαρτίου της ΕΕ


Του Steven Blockmans

Ο Μάρτιος θα έπρεπε να ήταν ένας μήνας πανευρωπαϊκών εορτασμών για να τιμηθεί το πρώτο βήμα της λειτουργικής προσέγγισης του Jean Monnet προς μια πιο στενή ένωση, που ενσωματώνεται στις δύο Συνθήκης της Ρώμης πριν από 60 χρόνια, και οι οποίες έδωσαν ζωή στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (EEC) και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (Euratom). Αντίθετα, έχει γίνει σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αποσύνθεση, που συνοψίζεται από την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ και τη συχνή έκρηξη των συγκρούσεων μεταξύ των άλλων κρατών-μελών για τον μελλοντικό χαρακτήρα της ΕΕ.

Η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων καθιστούν το εκλογικό έτος 2017 ακόμη πιο διχαστικό. Αν και είναι απίθανο να οδηγηθούν σε θέσεις που θα τους δώσουν εξουσία στην κυβέρνηση, η άνοδός τους μπορεί να παρεμποδίσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Κατά το έτος πριν από την καθοριστική χρονιά για την μελλοντική κατεύθυνση της Ένωσης, οι κυβερνήσεις των 27 της ΕΕ είχαν αποφασίσει να παραμείνουν ενωμένοι στην πολυμορφία (για να χρησιμοποιήσουμε το παλιό σύνθημα της ΕΕ). Όπως δηλώθηκε στον Οδικό Χάρτη της Μπρατισλάβα τον περασμένο Σεπτέμβριο: "Η ΕΕ δεν είναι τέτοια, αλλά είναι το καλύτερο μέσο που έχουμε για να διαχειριστούμε τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε".

Λίγοι διαφωνούν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έφερε στους Ευρωπαίους πολίτες τεράστια οφέλη, ειδικά στα νέα κράτη-μέλη από την Ανατολική Ευρώπη. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να μετράει σήμερα καθώς έχουν εμφανιστεί βαθιές διαφωνίες σχετικά με το ερώτημα του πώς θα απαντήσει η ΕΕ στην πρόκληση της βελτίωσης της ασφάλειας και της διαβίωσης των πολιτών ανά την Ευρώπη.

Εν όψει της τελευταίας συνόδου, η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν υποστηρίξει μια πιο διακυβερνητική ένωση, μία στην οποία τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο των δυσκίνητων υπερεθνικών οργάνων. Αντίθετα, η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της Δυτικής Ευρώπης τάχθηκαν υπέρ μιας περαιτέρω κατανομής των αρμοδιοτήτων σε αυτούς τους ίδιους οργανισμούς για να ολοκληρώσουν την εκκρεμότητα της οικοδόμησης μιας εύρυθμης, λειτουργικής ευρωζώνης και συνθήκης του Σένγκεν.

Η Κομισιόν ήταν τόσο τιμωρητική που δεν τολμά πλέον να αρθρώσει μια σαφή πορεία προς τα εμπρός. Αντιθέτως, επιλέγει να παρουσιάζει σενάρια, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως μόνο ότι η διατήρηση του status quo ή η επιστροφή σε περισσότερο διακυβερνητισμό, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση.

Τι θα πρέπει και μπορεί να γίνει σε αυτές τις συνθήκες; Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει ανάγκη για ιδεολογικές συζητήσεις για τις προσεγγίσεις των πολλαπλών ταχυτήτων και του διακυβερνητισμού. Αντιθέτως, η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει ευκίνητη και ευέλικτη. Αυτό που χρειάζεται είναι συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα ενισχυθεί η ευημερία και η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών –πηγαίνοντας πιο μακριά από ό,τι μπορούν να προσφέρουν τα ίδια τα κράτη-μέλη. Εάν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ περιοριστούν σε αυτόν τον σκοπό, δεν θα θεωρείται ότι παρεμβαίνουν αδικαιολογήτως στα εθνικά θέματα. επιδεικνύοντας προστιθέμενη αξία, μπορούν να κλέψουν τα επιχειρήματα των δημαγωγών.

Το πώς η ΕΕ θα απαντήσει στις τρέχουσες προκλήσεις σε βασικούς τομείς όπως η μετανάστευση, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, και οι δημόσιες επενδύσεις, θα καθορίσει την επόμενη εποχή της ενοποίησης στην Ευρώπη. Υπάρχει σαφής ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλα Monnet: βήμα προς βήμα. Εάν χρειάζεται η αποδοχή μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων για να βγάλει την ΕΕ έξω από το τωρινό πτωτικό σπιράλ της, τότε η ιδέα αξίζει υποστήριξη –όχι μόνο διότι είναι αναπόφευκτο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ομάδες των πρόθυμων και ικανών δεν μένουν πίσω, αλλά επίσης διότι θα δημιουργήσει μια επίδραση πειθαρχίας σε αυτούς που επιθυμούν να ενταχθούν σε βασικές ομάδες, σε μεταγενέστερο στάδιο. Η μελλοντική επιτυχία της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα καθοριστεί από την μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών που θα δανείσουν την στήριξή τους στην προσπάθεια, όχι από τους arrieres gardes που θα την εκμεταλλευτούν ή που θα απόσχουν.


Capital.gr

==========================================


 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.


 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας